f.5 19.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Panowie poproszę o pomoc w doborze mocy grzejnika.Sprobuje podac kilka danychkocioł viessmann 343 3,8 do 19,0 kWsciana ytong 30 cm plus bedzie ocieplenie 15 cm.25 cm wełny na suficie 30 w krokwi.Pomieszczenie ma 16 m2 po podłodze lecz jest ograniczone skosem - poddasze.na dachu 2 okna dachowe z pakietem izolacyjnym i dosc duze szyby- okna na balkon pakiet 3 szybowy okna 6 komorowe profil rehau.Tutaj mini fotka pomieszczeniahttp://images35.fotosik.pl/549/3a7eea09be8ce6acmed.jpgpytanie jaką przyjąc mocy grzejnika - planuje taki grzejnik instal projekt tubus http://images40.fotosik.pl/714/6d0d98e0da38ffe3med.jpgczy potrzebuje tez 70 W na metr 2 w wypadku 2 okien połaciowych i okien balkonowych??? Edytowane 19 Marca 2011 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artemix 17.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Mój znajomy instalator pokazał mi kiedyś taki, stosowany przez niego wzór: (KUB X 0,3) + (PO x WO) + (IS x OC) + OS gdzie :KUB = kubatura pomieszczenia do ogrzaniaPO - powierzchnia okienWO - współczynnik cieplny okna ( 0,4 szyba zwykła; 0,2 szyba energooszczędna )IS - ilość ścian zewnętrznychOC - grubość ocieplenia ścian zewnętrznych styropianem ( nieocieplone dajemy 0,7; od 1 do 5 cm 0,5, pow. 5 cm 0,2 )OS - ocieplenie sufitu ( jeśli wełna lub inne pomieszczenie u góry 0,4, trociny 0,6, brak ocieplenia 0,9 ) Powiem, ze u mnie się sprawdziło. Mam dom, ocieplony styropianem 5-tką, okna niestety starego typu (zwykłe, podwójne szyby) i miałem taki problem że w jednym pomieszczeniu była sauna a w innym lodówka. Po dostosowaniu liczby żeberek wg tych wyliczeń - w całym domu w zimie było przyjemnie ciepło. Ten sam instalator twierdzi, że w razie czego lepiej mieć zawsze 1 żeberko więcej + termostat ( ciepło zawsze można zmniejszyć albo na piecu można utrzymywać niższa temperaturę) a przy mroźnej zimie w druga stronę już nie tak łatwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.06.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Z punktu widzenia instalatora to jasne, że lepiej mieć 2x więcej żeberek w pomieszczeniu. W końcu to on te żeberka sprzedaje i instaluje. Ludzie z branży instalacyjnej też dobrze pamiętają, że "kto się buduje, tego się nie żałuje"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts