Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile żeberek na pomieszczenie.

mjudu

Recommended Posts

Panowie poproszę o pomoc w doborze mocy grzejnika.

Sprobuje podac kilka danych

kocioł viessmann 343 3,8 do 19,0 kW

sciana ytong 30 cm plus bedzie ocieplenie 15 cm.

25 cm wełny na suficie 30 w krokwi.

Pomieszczenie ma 16 m2 po podłodze lecz jest ograniczone skosem - poddasze.

na dachu 2 okna dachowe z pakietem izolacyjnym i dosc duze szyby- okna na balkon pakiet 3 szybowy okna 6 komorowe profil rehau.

Tutaj mini fotka pomieszczenia

http://images35.fotosik.pl/549/3a7eea09be8ce6acmed.jpg

pytanie jaką przyjąc mocy grzejnika - planuje taki grzejnik instal projekt tubus

http://images40.fotosik.pl/714/6d0d98e0da38ffe3med.jpg

czy potrzebuje tez 70 W na metr 2 w wypadku 2 okien połaciowych i okien balkonowych???

Edytowane przez f.5

• 1 year później...

Mój znajomy instalator pokazał mi kiedyś taki, stosowany przez niego wzór:

(KUB X 0,3) + (PO x WO) + (IS x OC) + OS

gdzie :

KUB = kubatura pomieszczenia do ogrzania

PO - powierzchnia okien

WO - współczynnik cieplny okna ( 0,4 szyba zwykła; 0,2 szyba energooszczędna )

IS - ilość ścian zewnętrznych

OC - grubość ocieplenia ścian zewnętrznych styropianem ( nieocieplone dajemy 0,7; od 1 do 5 cm 0,5, pow. 5 cm 0,2 )

OS - ocieplenie sufitu ( jeśli wełna lub inne pomieszczenie u góry 0,4, trociny 0,6, brak ocieplenia 0,9 )

Powiem, ze u mnie się sprawdziło. Mam dom, ocieplony styropianem 5-tką, okna niestety starego typu (zwykłe, podwójne szyby) i miałem taki problem że w jednym pomieszczeniu była sauna a w innym lodówka. Po dostosowaniu liczby żeberek wg tych wyliczeń - w całym domu w zimie było przyjemnie ciepło.

Ten sam instalator twierdzi, że w razie czego lepiej mieć zawsze 1 żeberko więcej + termostat ( ciepło zawsze można zmniejszyć albo na piecu można utrzymywać niższa temperaturę) a przy mroźnej zimie w druga stronę już nie tak łatwo...