Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na ściany OSB?

Recommended Posts

Jakiego rodzaju wykończenie ścian z OSB w łazience domku letniskowego polecacie? Poza płytkami (będą tylko przy prysznicu aby obniżyć koszt materiałów).

Muszę nadmienić, że wzdłuż ścian przebiegają łączenia płyt - przypuszczam że płyty mogą tam "pracować" razem z naniesionym materiałem wykończeniowym.

Jak narazie najlepszym pomysłem wydają mi się:

1. Tynk strukturalny jak na foto poniżej.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/jg/lf/xop8/d40bUnw44RFkEsegYX.jpg

2. Tapeta z włókna szklanego. Liczę, że ukryje ewentualne przesunięcia płyt.

http://photos01.istore.pl/11349/photos/thumbnail/410648.jpg

Co jeszcze można by zastosować?

kombinujesz. Przykręć do OSB zielone płyty gips karton. Zaciągnij spoiny Uniflotem. Tam gdzie trzeba pociagnij folią w płynie i przyklej najtańsze kafle (prysznic i umywalka) Tam gdzie nie trzeba po prostu pomaluj dobrą farbą do łazienek. Żeby pozbyć sie problemy pękajacych spoin płyty połóż z przesunieciem żeby spoiny się nie pokrywały lub obróć je o 90 st. Tzn jesli OSB jest montowane dłuższą krawedzią w pionie to GK przykrec poziomo.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie będę komentował porady mojego przedmówcy , bo porada taka jaka wiedza . Myślę ze poprzednik to przywykł do inkasowania kasy za byle jaką robotę i nie miał styczności z przyzwoitym wykonawstwem . Mówimy o łazience , a nie o kuchni człowieku .

Na płyty OSB obowiązkowo płyty kartonowo-cementowe , położone na specjalnie do tego przeznaczonej chemii , dół zaizolować koniecznie co najmniej folią w płynie , choć bardziej proponowałbym elastomer , wtapiając w narożach taśmę elastyczną na siatce z włókna szklanego i wtedy dopiero kafelki koniecznie na kleju elastycznym.

barakuda to jest domek letniskowy a nie pałac. Jarzec proponuje ci zaimpregnować te płyty i na to dać grubszą tapetę . Sposób bardzo prosty , mało roboty duża prostota i dość tanio. Jeszcze widziałem jak koleś porostu pomalował płytę OSB i to wszystko i powiem że nie źle mu wyszło oczywiście jak na domek letniskowy na wsi. Oczywiście co komu sie podoba...