Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam...

Więc właśnie tak na wasze wyczucie..ile może kosztować taka więźba...chodzi tylko o wykonanie. Docelowo bez deskowania i dachówki. Będzie blacha....

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&CenaIsRed=0&VAT=0&pid=369&ele=1&rzut=2&anim=2&autorzy=R.W%F3jciak&nazwa=Pola&cena=1800+z%B3&ExtraNavText=Pola

Powierzchnia dachu liczona jako 275 m2

https://forum.murator.pl/topic/15299-ile-mo%C5%BCe-kosztowa%C4%87-wykonanie-takiej-wi%C4%99%C5%BAby/

Witam,

Senser, jezeli nie kupiles projektu to popros Archipelag by przyslali Tobie (np mailem) fragment projektu opisujacy konstrukcje wiezby i zestawienie drewna na wiezbe. Jezeli masz projekt to informacje o konstrukcji i zestawienie drewna powinny byc w projekcie.

Majac te dane 1.) zadzwon do tartaku i zapytaj o ceny drewna konstrukcyjnego z impregnacja, 2.) daj do wyceny do firmy sprzedajacej takie pokrycia material na pokrycie dachu, 3.) daj ciesli rysunek wiezby do wyceny kosztow wykonania wiezby, 4.) daj dekarzowi rysunek dachu z informacjami o pokryciu i elementach dodatkowych (okna, kominy, obrobki, piorunochron, inne). Zsumuj kwoty od 1 do 4. Wg mnie jest to najlepsza (najdokladniejsza) metoda okreslenia kosztow wykonania dachu, choc wymagajaca duzo czasu

Pozdrowienia

Jezeli liczysz, że blacha bedzie tańsza to wyobraź sobie ile będzie docinania blachy i strat wynikłych z tego powodu. Na oko nawet 30 proc.

O urodzie domu nie świadczy skomplikowany dach ale proporcje i detal architektoniczny.

Do wykonania TAKIEGO dachu będziesz musiał wynająć dobrą (drogą ekipę), bo możliwości popełnienia błędu i nieszczelności jest bez liku.

Musisz się liczyć z tym, że koszt dachu przekroczy łącznie koszt stanu zero, ścian, stropów, kominów i okien.

Jezeli liczysz, że blacha bedzie tańsza to wyobraź sobie ile będzie docinania blachy i strat wynikłych z tego powodu. Na oko nawet 30 proc.

O urodzie domu nie świadczy skomplikowany dach ale proporcje i detal architektoniczny.

Do wykonania TAKIEGO dachu będziesz musiał wynająć dobrą (drogą ekipę), bo możliwości popełnienia błędu i nieszczelności jest bez liku.

Musisz się liczyć z tym, że koszt dachu przekroczy łącznie koszt stanu zero, ścian, stropów, kominów i okien.

Szkoda, że nie napisałeś że stracę robotę, ukradną mi samochód...myślisz że nie mam kompletnie pojęcia co i ile może kosztować??

Czy pytałem cię o to czy ten dach ci się podoba?? Mi się podoba!! Ale nie takie było moje pytanie...

W dzisiejszych warunkach (moich) wiem że nie jestem skazany wyłącznie na drogą ekipę!!! Liczę na siebie i wiem że uda mi się znaleźć optymalną...

Wprost przeciwnie...powiem ci że są blachy z których odpady nie są aż tak wielkie...Ale kto tu kogo będzie uczył....wiesz już tyle że tą blachę znasz na pewno!!

W ogóle mam wrażenie że "gól" ci chodzi że taki dom postawie???

Jeśli takie masz intencje to na złe forum trafiłeś...

Życzę ci taki dach z detalem architektonicznym...

Czego innego oczekiwałem...

Skąd tyle agresji?

Skoro nie liczysz się z kosztami, to po co o nie pytasz?

Jaka agresja?? MOja?? :o

A w jakim tonie zacząłeś??

I znów nie na temat...Załóż może sobie inny wątek...

Zanim czegoś nie powiem, to nie wmawiaj czegoś czego nie powiedziałem... "że się nie liczę z kosztami..."

Czytaj, czytaj i dopiero pisz....Albo po prostu dokończ czytać!

Probowałem wytlumaczyć, że ten dach będzie dużo droższy niż wcale nie brzydszy skromniejszy. Skoro przy nim się upierasz, to znaczy, że nie liczysz się z kosztami. Jeżeli pytasz już po wybraniu projektu (na to wygląda), to znaczy, że brak ci doświadczenia i niczego wcześniej nie budowaleś. Stąd dobra rada (nie pouczanie).

Jeśli znajdziesz ekipę poniżej 30 zł za metr więźby, to gratuluję.

A tak poza tym wyluzuj

Budujemy w okolicach Łodzi.

Nasz dach jest też z Archipelagu , też 275 m2 - podpisaliśmy umowę na wykonanie konstrukcji za 2500 PLN. Dach jest prosty , dwuspadowy z garażem , tak więc za Twoj dach nasza ekipa wzięła by ok. 4500 - 5000 PLN

Tak więc mniej nawet niż 20 PLN za m2.

z mioch wyliczen wychodzi ze z 30 zl za m2 wiezby i do tego jeszcze z 40 zl za m2 dachu co daje kolo 70 zl. jest to dach skaplikowany, duzo utrudnien, duzo ciecia blachy (jezeli blacha ma byc) moze znajdziesz taniej zycze powodzenia
Budujemy w okolicach Łodzi.

Nasz dach jest też z Archipelagu , też 275 m2 - podpisaliśmy umowę na wykonanie konstrukcji za 2500 PLN. Dach jest prosty , dwuspadowy z garażem , tak więc za Twoj dach nasza ekipa wzięła by ok. 4500 - 5000 PLN

Tak więc mniej nawet niż 20 PLN za m2.

Ooooo !!

I to jest dla mnie konkret...

Dzięki !! :wink:

moi fachowcy (górale) wzięliby.ok.3000 gdzie budujesz?

Pod Grodziskiem Mazowieckim (35 km. od Warszawy).

A z drugiej strony to jestem ciekawy ile może to kosztować łącznie...stan surowy otwarty z wykonaniem więźby ale bez kładzenia dachu...

Ile za samą robotę??

Ja też mam projekt z archipelagu:

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=252&ExtraNavText=Paula

za wykonanie więźby firma wzięła około 22zł/m2, ale najpierw chcieli 30zł/m2, wynajęli do tej roboty górali, także faktycznie lepiej zatrudnić od razu górali i oni z zadowoleniem zrobią to za 20 zł/m2.

pozdrawiam.

Powiem Ci tak

Miałem ten sam temat, no i dylemat, czy blacha czy dachówka.

Ze względu na bliskość lasu i drzew wybrałem blachodachówkę (I TO Z POŁYSKIEM, CHOĆ NIE CHCIAŁEM ). Miałem wyceny dachówki.

Są one porównywalne jeśli chodzi o materiał.

Droższe jest położenie dachówki.

Ja też mam połamany dach, bo nie dach wybierałem , a dom jako całość.

Więźba wyniesie Ciebie około 4-5 tys, choć ja znalazłem dobrego wykonawcę za 2,4.

Blacha - robocizna za taki pownna Cię wynieść około 6-7,5 tys. zł, w zależności od negocjacji

Mobby

Mam 2 spadowy dach z jedną lukarną + "Trzyspadowy" nad garażem przyklejonym do budynku. Pow. ok.260m. Samo drewno 6000 bez impregnacji (zrobimy sami), robocizna całej więźby, krycie dachówką + podbitka 9000, dachówka ok.14000 (cena z oknami - wynegocjonowana na maxa) + ok. 1200 deski podbiciówki Łącznie bedzie ok 35 tys.

Taki dach jak masz Ty, mają znajomi w projekcie i ... gdzie przyjdą z projektem cena za materiał idzie w góre o 20% :)) - chyba widocznie ich stać......

Moim zdaniem to normalny dach jakie w dzisiejszych projektach występuja.Niema wnim nic nadzwyczajnego .Zrobiłem takich a nawet trudniejszych kilkanascie. Wbrew pozorom wcale nie będzie tak dużo odpadów blachy .Na pytanie gdzie szukać cieśli tanich a dobrych odpowiem krótko "Górale"

służę poradą 0604192084 Paweł Kotoniak