Senser 26.02.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Witam...Więc właśnie tak na wasze wyczucie..ile może kosztować taka więźba...chodzi tylko o wykonanie. Docelowo bez deskowania i dachówki. Będzie blacha.... http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&CenaIsRed=0&VAT=0&pid=369&ele=1&rzut=2&anim=2&autorzy=R.W%F3jciak&nazwa=Pola&cena=1800+z%B3&ExtraNavText=Pola Powierzchnia dachu liczona jako 275 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kołatka 28.02.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 28.02.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Witam,Senser, jezeli nie kupiles projektu to popros Archipelag by przyslali Tobie (np mailem) fragment projektu opisujacy konstrukcje wiezby i zestawienie drewna na wiezbe. Jezeli masz projekt to informacje o konstrukcji i zestawienie drewna powinny byc w projekcie.Majac te dane 1.) zadzwon do tartaku i zapytaj o ceny drewna konstrukcyjnego z impregnacja, 2.) daj do wyceny do firmy sprzedajacej takie pokrycia material na pokrycie dachu, 3.) daj ciesli rysunek wiezby do wyceny kosztow wykonania wiezby, 4.) daj dekarzowi rysunek dachu z informacjami o pokryciu i elementach dodatkowych (okna, kominy, obrobki, piorunochron, inne). Zsumuj kwoty od 1 do 4. Wg mnie jest to najlepsza (najdokladniejsza) metoda okreslenia kosztow wykonania dachu, choc wymagajaca duzo czasuPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 28.02.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Jezeli liczysz, że blacha bedzie tańsza to wyobraź sobie ile będzie docinania blachy i strat wynikłych z tego powodu. Na oko nawet 30 proc.O urodzie domu nie świadczy skomplikowany dach ale proporcje i detal architektoniczny.Do wykonania TAKIEGO dachu będziesz musiał wynająć dobrą (drogą ekipę), bo możliwości popełnienia błędu i nieszczelności jest bez liku.Musisz się liczyć z tym, że koszt dachu przekroczy łącznie koszt stanu zero, ścian, stropów, kominów i okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.02.2004 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Jezeli liczysz, że blacha bedzie tańsza to wyobraź sobie ile będzie docinania blachy i strat wynikłych z tego powodu. Na oko nawet 30 proc. O urodzie domu nie świadczy skomplikowany dach ale proporcje i detal architektoniczny. Do wykonania TAKIEGO dachu będziesz musiał wynająć dobrą (drogą ekipę), bo możliwości popełnienia błędu i nieszczelności jest bez liku. Musisz się liczyć z tym, że koszt dachu przekroczy łącznie koszt stanu zero, ścian, stropów, kominów i okien. Szkoda, że nie napisałeś że stracę robotę, ukradną mi samochód...myślisz że nie mam kompletnie pojęcia co i ile może kosztować?? Czy pytałem cię o to czy ten dach ci się podoba?? Mi się podoba!! Ale nie takie było moje pytanie... W dzisiejszych warunkach (moich) wiem że nie jestem skazany wyłącznie na drogą ekipę!!! Liczę na siebie i wiem że uda mi się znaleźć optymalną... Wprost przeciwnie...powiem ci że są blachy z których odpady nie są aż tak wielkie...Ale kto tu kogo będzie uczył....wiesz już tyle że tą blachę znasz na pewno!! W ogóle mam wrażenie że "gól" ci chodzi że taki dom postawie??? Jeśli takie masz intencje to na złe forum trafiłeś... Życzę ci taki dach z detalem architektonicznym... Czego innego oczekiwałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 28.02.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Skąd tyle agresji?Skoro nie liczysz się z kosztami, to po co o nie pytasz?powyżej 30 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.02.2004 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Skąd tyle agresji? Skoro nie liczysz się z kosztami, to po co o nie pytasz? Jaka agresja?? MOja?? A w jakim tonie zacząłeś?? I znów nie na temat...Załóż może sobie inny wątek... Zanim czegoś nie powiem, to nie wmawiaj czegoś czego nie powiedziałem... "że się nie liczę z kosztami..." Czytaj, czytaj i dopiero pisz....Albo po prostu dokończ czytać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 28.02.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Probowałem wytlumaczyć, że ten dach będzie dużo droższy niż wcale nie brzydszy skromniejszy. Skoro przy nim się upierasz, to znaczy, że nie liczysz się z kosztami. Jeżeli pytasz już po wybraniu projektu (na to wygląda), to znaczy, że brak ci doświadczenia i niczego wcześniej nie budowaleś. Stąd dobra rada (nie pouczanie).Jeśli znajdziesz ekipę poniżej 30 zł za metr więźby, to gratuluję. A tak poza tym wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.02.2004 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 A co nie wolno mi wybrać takiego projektu??? 30 zł za metr więźby ale czego?? Pow. dachu?? m3 czy czego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 28.02.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 m2 pow. dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Budujemy w okolicach Łodzi.Nasz dach jest też z Archipelagu , też 275 m2 - podpisaliśmy umowę na wykonanie konstrukcji za 2500 PLN. Dach jest prosty , dwuspadowy z garażem , tak więc za Twoj dach nasza ekipa wzięła by ok. 4500 - 5000 PLNTak więc mniej nawet niż 20 PLN za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.03.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 z mioch wyliczen wychodzi ze z 30 zl za m2 wiezby i do tego jeszcze z 40 zl za m2 dachu co daje kolo 70 zl. jest to dach skaplikowany, duzo utrudnien, duzo ciecia blachy (jezeli blacha ma byc) moze znajdziesz taniej zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.03.2004 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Budujemy w okolicach Łodzi. Nasz dach jest też z Archipelagu , też 275 m2 - podpisaliśmy umowę na wykonanie konstrukcji za 2500 PLN. Dach jest prosty , dwuspadowy z garażem , tak więc za Twoj dach nasza ekipa wzięła by ok. 4500 - 5000 PLN Tak więc mniej nawet niż 20 PLN za m2. Ooooo !! I to jest dla mnie konkret... Dzięki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 moi fachowcy (górale) wzięliby.ok.3000 gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 01.03.2004 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 moi fachowcy (górale) wzięliby.ok.3000 gdzie budujesz? Pod Grodziskiem Mazowieckim (35 km. od Warszawy). A z drugiej strony to jestem ciekawy ile może to kosztować łącznie...stan surowy otwarty z wykonaniem więźby ale bez kładzenia dachu... Ile za samą robotę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorek 02.03.2004 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Ja też mam projekt z archipelagu: http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=252&ExtraNavText=Paula za wykonanie więźby firma wzięła około 22zł/m2, ale najpierw chcieli 30zł/m2, wynajęli do tej roboty górali, także faktycznie lepiej zatrudnić od razu górali i oni z zadowoleniem zrobią to za 20 zł/m2. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 02.03.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Mam podobny dach ~300mkw, policzyłem swoje całkowite koszty z tym związane (dach kryty Brassem), wychodzi ok. 200 zł/mkw dachu,na priva prześlę namiary na b.solidnego cieślęapi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 02.03.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Powiem Ci takMiałem ten sam temat, no i dylemat, czy blacha czy dachówka.Ze względu na bliskość lasu i drzew wybrałem blachodachówkę (I TO Z POŁYSKIEM, CHOĆ NIE CHCIAŁEM ). Miałem wyceny dachówki.Są one porównywalne jeśli chodzi o materiał.Droższe jest położenie dachówki.Ja też mam połamany dach, bo nie dach wybierałem , a dom jako całość.Więźba wyniesie Ciebie około 4-5 tys, choć ja znalazłem dobrego wykonawcę za 2,4.Blacha - robocizna za taki pownna Cię wynieść około 6-7,5 tys. zł, w zależności od negocjacji Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka26 06.03.2004 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Mam 2 spadowy dach z jedną lukarną + "Trzyspadowy" nad garażem przyklejonym do budynku. Pow. ok.260m. Samo drewno 6000 bez impregnacji (zrobimy sami), robocizna całej więźby, krycie dachówką + podbitka 9000, dachówka ok.14000 (cena z oknami - wynegocjonowana na maxa) + ok. 1200 deski podbiciówki Łącznie bedzie ok 35 tys. Taki dach jak masz Ty, mają znajomi w projekcie i ... gdzie przyjdą z projektem cena za materiał idzie w góre o 20% ) - chyba widocznie ich stać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Moim zdaniem to normalny dach jakie w dzisiejszych projektach występuja.Niema wnim nic nadzwyczajnego .Zrobiłem takich a nawet trudniejszych kilkanascie. Wbrew pozorom wcale nie będzie tak dużo odpadów blachy .Na pytanie gdzie szukać cieśli tanich a dobrych odpowiem krótko "Górale" służę poradą 0604192084 Paweł Kotoniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts