Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystający fundament oraz pytanie o wygluszenie stropu od spodu

szosiu

Recommended Posts

Witam wszystkich mam 2 problemy i nie wiem jak je rozwiązać, bardzo prosze o pomoc

1. Mam problem bo jestem zmuszony sie wygluszyc od spodu od sąsiadów z góry , mieszkam na parterze. Niestety nie ma mozliwości wygluszenia stropu od góry. Pozostaje tylko od dołu, myślałem zrobic konstrukcje i obniżyć sufit o 5cm i dac welne w celu wygluszenia (5cm), ale wtedy odleglosc do posadzki zostaje mi tylko 248cm.

Czy jest to mało czy moze byc ?

2. Chciałbym w związku z powyższym nie obnizac sufitu aż o 5cm.

Czy jest jakiś inny materiał od wełny mineralnej który moze tak samo wygluszać jak wełna 5cm , ale zeby był cieńszy niż 5 cm? Czym "cienkim" moge jeszcze wygluszyc ten strop od spodu?

3. Mam następujący problem, wykonawcy cos zchrzanili i mam wystający fundament w mieszkaniu, fundament w mieszkaniu powinien być od środka równo ze ścianą w jednej linii ale umnie niestety mury leża na środku fundamentu, dlatego czesc fundamentu wystaje na zewnetrz a czesc do wewnatrz wystaje. Na ponizszym rysunku postarałem sie to zobrazować.

Jak i czym zaizolować od wewnątrz dwie problematyczne powierzchnie zaznaczone na rysunku grubym czerwonym kolorem ? chce na to przykleic 1cm styropianu ale chcialbym wogóle zastosowac w tym miejscu material o najlepszej izolacyjnosci , bo wolno mi tam dac tylko 1cm, wyzej nie mogę :-( jaki jest najlpeszy material ,najbardziej izolacyjny termicznie nadający sie do przyklejenia w to miejsce (do folii wywiniętej na ścianę)???

PROBLEM..jpg

Edytowane przez szosiu