Trociu 05.02.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Gratuluję głupoty... a w aucie oleju, filtrów zużytych części tez nie wymieniasz? Z tym olejem to możesz rozpocząć swoistą wojenkę Swego czasu czytałem o pewnej pani, która coś z olejem robiła z 15 lat temu, bo jej się kontrolka zapaliła, więc go dolała. Jak się okazało podczas wizyty w salonie mercedesa (bo o taki samochodzik chodzi), od 25 lat nie wymieniała oleju podobno. Wszystko działało bez problemów.... A zużyte części to zużycie a nie prewencja - to jakby wymieniać hamulce bo pewnego dnia mogą się "skończyć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Komin czynny ma być drożny, szczelny na całej swojej średnicy i długości. Tak jak jest to jest ok. Jak to osiągamy to nasza sprawa.Możemy czyścić sami, możemy poprosić sąsiada, możemy wezwać kominiarza, itp. Ważne aby komin był w 100% sprawny. Możemy zakupić i zamontować sobie jakoweś kominy samoczyszczące, ALE WARTO ZAGLĄDAĆ DO NICH CZY CZASAMI NIE ZAPOMNIAŁY, albo odechciało im się samym siebie czyścić. Co więcej w tym temacie?Każda firma ubezpieczeniowa ma dokładne regulaminy i zakresy ubezpieczeń, tam wszelako powinno to pisać, a jak nie to trzeba zapytać pracownika tej firmy ubezpieczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Z tym olejem to możesz rozpocząć swoistą wojenkę Swego czasu czytałem o pewnej pani, która coś z olejem robiła z 15 lat temu, bo jej się kontrolka zapaliła, więc go dolała. Jak się okazało podczas wizyty w salonie mercedesa (bo o taki samochodzik chodzi), od 25 lat nie wymieniała oleju podobno. Wszystko działało bez problemów.... A zużyte części to zużycie a nie prewencja - to jakby wymieniać hamulce bo pewnego dnia mogą się "skończyć". Miałem kiedyś UAZ-a .Po 100 kilometrach dolewałem 1-2 l oleju . Chyba dobrze ,ze nie zmieniałem ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 "Możemy czyścić sami, możemy poprosić sąsiada, możemy wezwać kominiarza, itp. Ważne aby komin był w 100% sprawny. " Bohusz . To "twórczość" własna czy jakieś przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (edytowane) To moje.Czasami w sobote tak mam. Siąde i pisze. Nieraz mi to nawet wychodzi, czyli udaje się. Powiem więcej w tym tygodniu udało mi się samemu komin wyczyścić - 3 wiadra sadzy. Komin z kotła węglowego, opalanego miałem, grubszym węglem, drewnem - co jest w piwnicy. Ja myślę, że temat komina jest poważny, bardzo poważny. Szczególnie, że z 80% kominów, albo więcej w Polsce to kominy murowane, to stare murowane kominy. A więc wszelkie mącenie w tym temacie i wymądrzanie się uważam za ignorancję wobec rzeczywistości faktycznej. Szczególnie jak się słyszy, tu i tam o masowych śmiertelnych zatruciach, uduszeniach na wskutek ogrzewania pomieszczeń piecami, piecykami, kominkami na paliwa stałe. Edytowane 5 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 05.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Sam przegląd (papier od kominiarza) załatwia tylko to, że jesteśmy w zgodzie z obowiązującymi przepisami. Działa to w drugą stronę - chroni to przed karą za niedopełnienie obowiązku - wcale nie gwarantuje ewentualnego odszkodowania. Najczęstszym argumentem ubezpieczalni "na nie" jest stwierdzenie 'niewłaściwej obsługi technicznej' , za którą odpowiada użytkownik. Czyszczenie komina powinno odbywać się w miarę potrzeb - przeglądy zgodnie z przepisami, nie po każdym przeglądzie wymagane jest czyszczenie. Ciężko jest udowodnić ubezpieczycielowi swoją niewinność Jak mówi przysłowie: strzeżonego Pan Bóg strzeże. We własnym domu nie ma Administracji:) o wszystkim trzeba pamiętać samemu i pilnować, pilnować, pilnować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Problem polega na tym ,że moje kominy w domu nie gromadzązanieczyszczeń . Zaglądam do nich często z tytułu zainteresowań zawodowych.Problem jest akademicki, bo po cholerę wylewać wodę ze szklankiskoro jest pusta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Problem jest nasza polska mentalność. Jak nie musimy to po co? Wolność Tomku w swoim domku. I to jest błąd! Twoje kominy eniu nie gromadzą sadzy ale ty się znasz na kominkach i wiesz co się może dziać w kominie. Większość użytkowników wkładów kominkowych nie ma pojęcia, jakim zagrożeniem jest nieczyszczony z sadzy komin. Ponadto większość użytkowników wkładów kominkowych nie wie jak w nim prawidłowo palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.02.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam. Eniu ... z całą sympatią do Ciebie ... świętą krową w Indiach nie jesteś. Jeżeli ktoś Ci tu zarzuci że czasami pie.....sz głupotę to pomyśl czy faktycznie tak nie jest ... No chyba że brak Ci kogoś kto by to powiedział dosadnie Czyta Cię trochę Polaków - jedni pomyślą inaczej, a większość weźmie słowa Twoje za monetę dobrą i będzie to samo robić w swoim domu. Nie Ty będziesz miał potem problemy tylko Oni za sprawą "Wujka - Dobra Rada". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam. Eniu ... z całą sympatią do Ciebie ... świętą krową w Indiach nie jesteś. Jeżeli ktoś Ci tu zarzuci że czasami pie.....sz głupotę to pomyśl czy faktycznie tak nie jest ... No chyba że brak Ci kogoś kto by to powiedział dosadnie Czyta Cię trochę Polaków - jedni pomyślą inaczej, a większość weźmie słowa Twoje za monetę dobrą i będzie to samo robić w swoim domu. Nie Ty będziesz miał potem problemy tylko Oni za sprawą "Wujka - Dobra Rada". Pozdrawiam. Forest ,młody człowieku, rozumiem ,że to tak w ramach" przywracania wątku do normalności" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 MK, Ewiwa, proponuję nie zważać na tych ,którzy traktują forum jako poradnikbudowlany swoich ,nie podlegających dyskusji rozwiązań i czytającdwa lub trzy ostatnie posty walą po oczach nie wiedząc o czym dyskusja. Forum to forum ,więc idźmy dalej ,nie zrażajcie się "krzykiem" ,bo temat jest trudny i ważny dla wszystkich . Tacy jak Forest dawno powinni się z nim rozprawić ,a nie chować głowę w piasek i mówićże nie chcą się kopać z koniem . To kto ma sie kopać - klienci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Problem jest nasza polska mentalność. Jak nie musimy to po co? Wolność Tomku w swoim domku. I to jest błąd! Twoje kominy eniu nie gromadzą sadzy ale ty się znasz na kominkach i wiesz co się może dziać w kominie. Większość użytkowników wkładów kominkowych nie ma pojęcia, jakim zagrożeniem jest nieczyszczony z sadzy komin. Ponadto większość użytkowników wkładów kominkowych nie wie jak w nim prawidłowo palić. Dlatego uważam ,że to co udaje się robić między innymi z Tobą i paru niezarozumiałymi forumowiczami to dobra droga. Jeśli ktoś jest tak naiwny ,by na podstawia dwóch ,trzech postów zbudować dom ,lub kominek ,to i tak nie uniknie problemów . Głupek i tak coś spartoli . Natomiast im więcej powiemy , im więcej pokarzemy ,tym większa szansa ocalić czyjś dom. Trzeba ludziom uzmysłowić co maja w domu i jak się z tym obchodzić. Jednakowe traktowanie zagrożeń kominowych spowodowało uśpienie czujności. Forum to miejsce dla ludzi myślących .Baran i tak wie lepiej. ( no i dla tych co się reklamują ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Forest ile razy wyczyściłeś swój komin w zaszłym roku ?Z czego jest zbudowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.02.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam. Nie czyściłem go nigdy a zrobiony jest z tektury . Jak sobie zasłużysz to na takie pytania odpowiem Ci osobiście. Bo nie sądzę żeby opowieści dziwnej treści wniosły coś do tego wątku. Liczę jeszcze, że tu znajdą się wpisy, osób które miały już do czynienia z ubezpieczalnią w takich okolicznościach. Nie chce mi się wierzyć, że nie ma w Polsce pożarów odkominkowych. Dwukrotnie miałem możność ... Chodziło o opinię co z tym jeszcze można zrobić i i w jaki sposób zapobiec na przyszłość podobnemu zdarzeniu. Co do przyczyn pożaru - były już w protokole sporządzonym przez państwową straż pożarną (bardzo profesjonalnym i do bólu obnażającym błędy w sztuce budowlanej). Dwukrotnie dziwiłem się jak z takim protokołem można wypłacić komuś odszkodowanie w ramach polisy NW. Na szczęście dla inwestorów, inspektorzy ubezpieczalni byli dyletantami w swojej dziedzinie i mało się orientowali w tym co w ogóle tam robią. Inwestorom się "upiekło". Temat można chyba konkludować pod ogólnym wnioskiem (nie będę tutaj odkrywczy za bardzo) że jeżeli jest zapis prawny regulujący cokolwiek to należy się do niego stosować. I tyle - koniec, kropka. To czy ktoś uważa i robi inaczej - jego wyłącznie osobista sprawa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 "Nie czyściłem go nigdy a zrobiony jest z tektury . Jak sobie zasłużysz to na takie pytania odpowiem Ci osobiście. Bo nie sądzę żeby opowieści dziwnej treści wniosły coś do tego wątku." Nie sądze by osobiste kontakty z Tobą mnie pociągały.Za bardzo "stroszysz piórka" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reth 11.02.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ciekawe, ciekawe, co ja tu czytam, czekam na jeszcze inne wpisy, niech ktoś opisze, czy spotkał się z odmową wypłaty odszkodowania, bo ... melduję wyczystka zrobiona (bo nie było) ......tak, tak........ stara chałupa z 1939, chyba przed wojną nie było przepisów budowlanych, albo co? Ale podłoga tu podniesiona o jakieś 50 cm, może została pod podłogą?Kominiarza zamawiam, niech pokaże, za co mu dali dyplom mistrzowski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 11.02.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Czyli reasumując: zgodnie z prawem (komin od kominka) kominiarz powinien wziąść kasę za 4 przeglądy w ciągu roku Aby było równo to wypada co 6 tygodni? Bo palę około 6 m-cy? Q...wa dlaczego nie zostałem kominiarzem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.02.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Czyli reasumując: zgodnie z prawem (komin od kominka) kominiarz powinien wziąść kasę za 4 przeglądy w ciągu roku Aby było równo to wypada co 6 tygodni? Bo palę około 6 m-cy? Q...wa dlaczego nie zostałem kominiarzem.... Wszystko przed Tobą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.02.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A kominiarz umie wybudować komin?Tak sobie teraz zadałem pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.02.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A kominiarz umie wybudować komin? Tak sobie teraz zadałem pytanie... Są tacy co potrafią ale również są kominiarze, którzy nie potrafią nawet wyczyścić komina. Niestety ale ten fach, też poległ na fali przemian ustrojowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts