Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • 7 months później...

Witam serdecznie,

przeglądając forum wypatrzyłem że budujesz wg projektu z140. Ja również zdecydowałem się na ten projekt, z tym, że dopiero w zeszłym tygodniu odebrałem pozwolenie na budowę i czekam niecierpliwie na wiosnę żeby zaczynać.

W międzyczasie przekopuję się przez forum szukając natchnienia i ciekawych rozwiązań i nie ukrywam próbuje wypatrzeć na jakim etapie jesteś ze swoją budową. Niestety przekopanie się przez wszystkie informacje chyba przerasta moje siły ;)

Jeżeli chciałbyś podzielić sie swoimi spostrzeżeniami co do tego budynku to byłbym wdzięczny za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam,

Marek

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja właśnie zdecydowałem się na niego, ze względu na "stosunkowo" niewysokie koszty wybudowania.

W naszym wypadku nie ma mowy o piętrowym, a z parterówek o podobnej powierzchni ta jest wg mnie najfajniejsza - tzn. mi się podoba najbardziej ;)

A nasz budowlaniec wycenił SSO na 180 tys zł z robocizną.

• 4 months później...
  • 4 years później...

Czy z tym projektem z140 v1 zmieszczę się w kwocie 350tyś?

Budowlańcy tak na szybko wyliczyli (wraz z materiałem, koparkami)

-fundament - 50 tyś

-ściany - 50 tyś

-dach - tutaj przy zmianie na dach dwuspadowy 50tyś. Ile drożej by wyszedł dach 4 spadowy?

Czyli 150tyś za SSO

Dalej liczyłem tak:

- wentylacja - 10tyś - same materiały, rozłożenie samemu

- ogrzewanie - pompa ciepła - 30tyś ze wszystkim, tylko rozłożenie podłogówki zostawiam sobie

- elektryka - 10tyś - kable rozkładam ja, znajomy elektryk wszystko pospina

- podwieszany sufit - tutaj nie mam pojęcia ile to może wyjść - założyłem 15tyś z robocizną?

- ocieplenie sufitu celulozą 40cm - oferta okolicznej firmy zajmującej się ociepleniami - 13 tyś

- tynkowanie ścian wewnętrznych pod malowanie - z grubsza mi wyszło 10 tyś?

- wylewka - 5tyś

- okna z drzwiami - 20tyś z montażem w warstwie ocieplenia

Wychodzi 263tyś

Do tego płytki, panele, meble + przyłącza prądu, woda/kanalizacja (dom 4m od drogi z mediami)