ArtMedia 31.10.2001 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2001 Witam serdecznie. Chciałbym zapytac was o tzw. "kanał zetowy".Mam zaprojektowany taki w kotłowni do nawiewu powietrza z zewnatrz, ale dotychczas czytałem, że taki kanał stosuje sie tylko wówczas, gdy kotłownia połozona jest poniżej poziomu terenu, do wprowadzenia powietrza z zewnątrz na dół pomieszczenia i to zrozumiałe.Jednak moja kotłownia jest ok 30 cm nad poziomem terenu!?!W dodatku nigdzie nie mozna kupic czegoś takiego, ludzie mówią, że trzeba sobie wykuć w ścianie!?!Jak to jest? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2001 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2001 Jeżeli dobrze zrozumiałam, chodzi o doprowadzenie powietrza do pomieszczenia, gdzie będzie stał /lub wisał/ piec gazowy. Jak możesz to wykuj w ścianie otwór wentylacyjny - kupuje się takie metalowe prostokatne wkładki wentylacyjne i obmuruj. To powinno wystarczyć. Mamy takie w piwnicy pod oknami. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.11.2001 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2001 Witam. Dobrze, ale czy nie będzie mi wtedy ewidentnie dmuchac mrozem z zewnatrz. Może taki kanal powinien byc jakoś zakrecony, albo przegrodzony, żeby to wlatujące powietrze jakoś się troszke ogrzało, żeby przynajmniej nie było strat przez promieniowanie? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2001 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2001 Masz rację, ale to byla najprostsza metoda. Są firmy, które specjalizuja się w kratkach wentylacyjnych i w ich sklepach mozna uzyskać bardzo dokładne porady. My zamontowalismy najtańszą wersję i jeszcze "lodu" w piwnicy nie mieliśmy. Dom nie może być całkiem szczelny, bo będzie szwankowała cyrkulacja powietrza i zamiast domu ciepłego bedziesz miał duszny. Jak znajdziesz optymalną metodę to się pochwal na forum, ja zawsze z chęcią poznaje dobre rozwiazania. Pozdrawiam Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 05.11.2001 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2001 Witam. Miałem nadzieje, że istnieje cos takiego: kratka wentylacyjna do wmurowania w ścianę, rodzaj krótkiego (na grubość ściany) kanału, ale przegrodzona ukośnie. Tworzyłoby to też taki mały "kanał zetowy" a ciepło nie uciekałoby przez promieniowanie. Czyzbym dopiero ja to wymyslił? A może gdzies mozna to kupić? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 06.11.2001 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2001 Jesli tak zalezy Ci na ksztalcie Z to zrob z 2 kolanek i kawalka prostki. Z robi sie tak jak pisales jesli poziom piwnicy jest ponizej terenu. W Twoim przypadku daj rure na wprost tylko od srodka zaloz kratke wentylacyjna z jakas przeslona - np. zaluzja (nie wiem jakie sa rodzaje ale bede musial sie rozpatrzyc - tez potrzebuje). Pamietaj takze o min. wys. na jakiej powinien byc wylot od podlogi (bodajze 30cm? - i tak najlepiej porozmawiac z kominiarzem - on bedzie robil odbior)Ja mam zetke z rury fi 180 - ze wzgledu na grubosc scianka odcinka pionowego jest w licu sciany , teraz zakryta tynkiem. W tamtym roku w zimie dokladnie bylo widac na scianie gdzie idzie rura - szron. Zobacze jak bedzie w tym oraz jak zamieszkam, najwyzej rozkuje i ocieple styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 25.06.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Temat mocno odgrzewany, ale moje pytanie jest z tym związane. Czy wogóle jest potrzebny kanał nawiewny gdy kocioł będzie z zamkniętą komorą spalania np. kondensacyjny, gdzie powietrze do spalania zasysane jest z zewnatrz wprost do kotła. Jak to jest w przepisach, bo czeka mnie przeprawa z gazownikiem, który upiera się że jest potrzebny. gdybym pokazał mu jakiś przepis to pewnie by się uspokoił.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 26.06.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 No pomóżcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 26.06.2002 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Czytałam gdzieś, że do takich pieców nie jest potrzebny. Nie jest też wymagana min. powierzchnia kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 26.06.2002 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Mkonos, poszperaj na tym forum: pamietam z jakichs wypowiedzi ze co prawda kotly nie wymagaja nawiewu powietrza z zewnatrz ale polskie przepisy nieco staroświeckie tak Niedługo(jeszcze w tym roku) zmienia sie niektóre przepisy dotyczace kotłowni - może pomóc. Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts