Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

A byłam byłam:):) Miło ze tu ktoś na mnie czeka

Ciężko mi po tym urlopie wrócić w "ramy";)

Wycenę odebrałam z opóźnieniem, ale mam

38 tys netto od stanu zero do końca robót murarskich.

Jedna z droższych wycen które dostaliśmy i biję się z myślami bo chętnie bym wzięła tą ekipę. Od jutra wracam do pracy i biorę się za sprawy zwiazane z budową bo idzie to wszystko jak krew z nosa:/

Ogólnie plan jest taki: zaraz po niedzieli jedziemy do tego murarza którego mamy umówionego. Spisujemy na kartce wszystko co zrobi. Jeżeli nadal będzie podtrzymywał swoją cenę to spisujemy umowę i sprawa zamknięta - zacznę się koncentrować na cieśli. Jeżeli okaże się że z proponowanych przez niego 22 tys zrobi się np 28 to wtedy uderzamy do tego droższego, próbujemy trochę zbic cenę i bierzemy go.

Dostałam wycenę dachu od drugiego cieśli, niestety, podał cenę za całość robocizny - 14 tys.

Jako, że nasz wspaniały architekt nie podał mi dokładnej wielkości dachu to nie mogę porównać tych dwóch wycen (pierwszą mam od tego Esiak co mi rekomendowałeś)

Jutro zadzwonię i grzecznie pana architekta poproszę raz jeszcze, wtedy porównamy:)

Kolejna sprawa: po raz kolejny dziś zaczęli nam odradzać pełne deskowanie. Że niby więźba i folia i będzie git. Zastanawiające dla mnie jest jak takie cos miałoby stać całą zimę. Z folią tylko??

I mój małzon wyskoczył z propozycją (ale to tak tylko chyba mu sie pod wpływem chwili pomyslało), że może zrobić więźbę, dac ta folię i jeszcze połozyć dachówkę przed zimą. Że niby duzo taniej wyjdzie.

Sama nie wiem.

Esiak, możesz napisać ile Cię deskowanie wyniosło plus minus?? I jaki dach masz duży??

Ogólnie mam mętlik straszny.

I jeszcze mam kilka dylematów ale to potem.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo widzisz ja juz sobie (kapiąc dzieci :)) tak kombinowałam: że może jak te dechy dużo kosztują to może faktycznie zrbić bez deskowania w miejsce dech dołozyc trochę kasy i połozyć dachówkę.

Ale ale:

1. Muszę się dowiedziec ile tego dachu mam i ile dechy plus robocizna będą kosztować

2. Muszę rozważyć za i przeciw(do tej pory bralismy za oczywistą oczywistość że deskowania ma być)

3. Zdecydować jaka ma być dachówka i wycenić ją zeby zobaczyc czy rezygnacja z deskawania to gra warta świeczki.

A analizowałeś już ile Cię wyniesie m2 dachu na gotowo?

I Ty ta dachówkę masz drogą/tanią/średnia? (jak to nie tajemnica oczywiście:))

O, to jest myśl, jesteś wielki:)

Oni więźbę tez sprzedają, tak?

Muszę tylko z ministrem finansów porozmawiać jaka ta nasza dachówka ma być bo na razie wiem tylko że jasno brązowa a to raczej mało unikatowa cecha:)

I wiem jeszcze ze ma byc ceramiczna.

Ty ceramiczna masz tak?

jak będziesz dawała do wyceny, poproś o wycenę na tytan-cynk, stalowe i pvc, będziesz miała różnice...

wszystko zależy ile tych rynien masz mieć, u mnie ich dużo nie było...

co do dachówek, w projekcie masz pewnie określoną dachówkę, np. zakładkowa...

potem do wyboru wg cen: roben, ruppceramika, creaton...

Dzisiaj chciałam zrobić to co powinnam zrobić pewnie z 2 lata temu - czyli przybliżony kosztorys SSO.

Może jeszcze bym się nie zmobilizowała, ale jak dostałam dziś zestawienie połaci dachu od architekta - prawie 300m2 to się z lekka przeraziłam.

Na razie mam taka listę:

1. Pustaki na ściany nośne

2. Pustaki na ścianki działowe

3. Cement

4. Stal (strop i słupy)

5. Strop

6. Nadproża

7. Beton (strop, słupy i schody betonowe)

8. Więźba

9. Deskowanie + papa

10. Cieśla

11. Murarz

Coś pominęłam??

a czym będziesz ogrzewała bo nie widzę na liście przewodów wentylacyjno-spalinowych (kominów), rury do kanalizacji rozumiem, że masz już wyprowadzone?

zapomniałaś o drewnie szalunkowym, stemplach i ryglach no i gwoździach

dachu to Ty masz faktycznie kawał. u nas połowa tego co u ciebie, materiał z oknami i włazem (blachodachówka) prawie 16tys w których nie ma wliczonego drewna, do tego 6.5tys robocizna

Edytowane przez pumpaluna

Dzisiaj chciałam zrobić to co powinnam zrobić pewnie z 2 lata temu - czyli przybliżony kosztorys SSO.

Może jeszcze bym się nie zmobilizowała, ale jak dostałam dziś zestawienie połaci dachu od architekta - prawie 300m2 to się z lekka przeraziłam.

Na razie mam taka listę:

1. Pustaki na ściany nośne

2. Pustaki na ścianki działowe

3. Cement

4. Stal (strop i słupy)

5. Strop

6. Nadproża

7. Beton (strop, słupy i schody betonowe)

8. Więźba

9. Deskowanie + papa

10. Cieśla

11. Murarz

Coś pominęłam??

wapno...

drewno na szalunki oraz deski do stropu

stemple

papa na izolacje poziome

kontrłaty

kominy masz już całe kupione?

co do drewna i stempli możesz brać ode mnie mam na zbyciu ;)