Lukarna 24.07.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 A byłam byłam:) Miło ze tu ktoś na mnie czeka Ciężko mi po tym urlopie wrócić w "ramy";) Wycenę odebrałam z opóźnieniem, ale mam 38 tys netto od stanu zero do końca robót murarskich. Jedna z droższych wycen które dostaliśmy i biję się z myślami bo chętnie bym wzięła tą ekipę. Od jutra wracam do pracy i biorę się za sprawy zwiazane z budową bo idzie to wszystko jak krew z nosa:/ Ogólnie plan jest taki: zaraz po niedzieli jedziemy do tego murarza którego mamy umówionego. Spisujemy na kartce wszystko co zrobi. Jeżeli nadal będzie podtrzymywał swoją cenę to spisujemy umowę i sprawa zamknięta - zacznę się koncentrować na cieśli. Jeżeli okaże się że z proponowanych przez niego 22 tys zrobi się np 28 to wtedy uderzamy do tego droższego, próbujemy trochę zbic cenę i bierzemy go. Dostałam wycenę dachu od drugiego cieśli, niestety, podał cenę za całość robocizny - 14 tys. Jako, że nasz wspaniały architekt nie podał mi dokładnej wielkości dachu to nie mogę porównać tych dwóch wycen (pierwszą mam od tego Esiak co mi rekomendowałeś) Jutro zadzwonię i grzecznie pana architekta poproszę raz jeszcze, wtedy porównamy:) Kolejna sprawa: po raz kolejny dziś zaczęli nam odradzać pełne deskowanie. Że niby więźba i folia i będzie git. Zastanawiające dla mnie jest jak takie cos miałoby stać całą zimę. Z folią tylko?? I mój małzon wyskoczył z propozycją (ale to tak tylko chyba mu sie pod wpływem chwili pomyslało), że może zrobić więźbę, dac ta folię i jeszcze połozyć dachówkę przed zimą. Że niby duzo taniej wyjdzie. Sama nie wiem. Esiak, możesz napisać ile Cię deskowanie wyniosło plus minus?? I jaki dach masz duży?? Ogólnie mam mętlik straszny. I jeszcze mam kilka dylematów ale to potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 jak zimą ma stać dach bez pokrycia zasadniczego to tylko deskowanie i papa...zaraz spojrzę w wycenę co ile kosztowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 ja mam około 205m2 dachu...za deski (4m3) na deskowanie dachu płaciłem 2400 nettodo tego 300m2 papy podkładowej termozgrzewalnej 1950 nettodo tego robocizna, ale to mam ujęte jako całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Dostałam wycenę dachu od drugiego cieśli, niestety, podał cenę za całość robocizny - 14 tys. cieśla chce 14tys za wywiązanie więźby dachowej? czy to też prace dekarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Bo widzisz ja juz sobie (kapiąc dzieci ) tak kombinowałam: że może jak te dechy dużo kosztują to może faktycznie zrbić bez deskowania w miejsce dech dołozyc trochę kasy i połozyć dachówkę. Ale ale: 1. Muszę się dowiedziec ile tego dachu mam i ile dechy plus robocizna będą kosztować 2. Muszę rozważyć za i przeciw(do tej pory bralismy za oczywistą oczywistość że deskowania ma być) 3. Zdecydować jaka ma być dachówka i wycenić ją zeby zobaczyc czy rezygnacja z deskawania to gra warta świeczki. A analizowałeś już ile Cię wyniesie m2 dachu na gotowo? I Ty ta dachówkę masz drogą/tanią/średnia? (jak to nie tajemnica oczywiście:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 ja mam dachówkę Robena, więc raczej średnia klasa, całość dachówki kosztowała mnie 10000 netto.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Cholera jak ja załuję że się w ogóle na tym budowaniu nie znam ;( I zabieram się do tego jak pies do jeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Lukarna zrób tak: wyślij rzut dachu i więźby dachowej do hurtowni: WA.SZ.DACH i Dach-Bud i poproś o wycenę na dachówkę, okna dachowe?, membranę dachową, orynnowanie i będziesz miała koszty materiału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 O, to jest myśl, jesteś wielki:)Oni więźbę tez sprzedają, tak?Muszę tylko z ministrem finansów porozmawiać jaka ta nasza dachówka ma być bo na razie wiem tylko że jasno brązowa a to raczej mało unikatowa cecha:)I wiem jeszcze ze ma byc ceramiczna.Ty ceramiczna masz tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 więźby nie kupuj w hurtowniach dachowych (mają drożej), jedynie łaty i kontrłaty...trzeba poszukać dobrego tartaku, ten cieśla, którego Ci polecałem, da sam namiar na tartak z którego bierze od lat i cały materiał sam obliczy i będzie za to swoją głową odpowiadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Słuchaj a rynny jakie warto kupić żeby były ok i w miarę tanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 jak mają być OK i służyć wiele lat to tytan-cynk, ale do tanich one nie należą...potem do wyboru: tańsze stalowe-powlekane lub najtańsze pvc...dostałaś ode mnie PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Dostałam:) Dobra to jak meczę to meczę, aż mi powiesz że mam spadać Różnica tytan-cynk a stalowe powlekane w cenie duża? W sumie to głupie pytanie bo mało precyzyjne ale spróbujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Tak podejrzewałam, ze "OK" i "tanie" to nie jest dobre połaczenie słów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.07.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Jezu dlaczego jest tak dużo rodzajów dachówek???Patrzę patrzę i juz oczoplasu dostaję:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.07.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 jak będziesz dawała do wyceny, poproś o wycenę na tytan-cynk, stalowe i pvc, będziesz miała różnice...wszystko zależy ile tych rynien masz mieć, u mnie ich dużo nie było...co do dachówek, w projekcie masz pewnie określoną dachówkę, np. zakładkowa...potem do wyboru wg cen: roben, ruppceramika, creaton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 25.07.2011 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 z rynnami tak zrobię jak radzisza dachówkę też może poproszę o wycenę jakiejś droższej i tańszej a, zapomniałam sie pochwalić: po długich bojach i zmaganiach mamy już kawałek stropunie wiem czy mam się śmiac czy płakac:/ale, oby do jesieni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.07.2011 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Dzisiaj chciałam zrobić to co powinnam zrobić pewnie z 2 lata temu - czyli przybliżony kosztorys SSO.Może jeszcze bym się nie zmobilizowała, ale jak dostałam dziś zestawienie połaci dachu od architekta - prawie 300m2 to się z lekka przeraziłam. Na razie mam taka listę:1. Pustaki na ściany nośne2. Pustaki na ścianki działowe3. Cement4. Stal (strop i słupy)5. Strop6. Nadproża7. Beton (strop, słupy i schody betonowe)8. Więźba9. Deskowanie + papa10. Cieśla11. Murarz Coś pominęłam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) a czym będziesz ogrzewała bo nie widzę na liście przewodów wentylacyjno-spalinowych (kominów), rury do kanalizacji rozumiem, że masz już wyprowadzone?zapomniałaś o drewnie szalunkowym, stemplach i ryglach no i gwoździach dachu to Ty masz faktycznie kawał. u nas połowa tego co u ciebie, materiał z oknami i włazem (blachodachówka) prawie 16tys w których nie ma wliczonego drewna, do tego 6.5tys robocizna Edytowane 29 Lipca 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.07.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Dzisiaj chciałam zrobić to co powinnam zrobić pewnie z 2 lata temu - czyli przybliżony kosztorys SSO. Może jeszcze bym się nie zmobilizowała, ale jak dostałam dziś zestawienie połaci dachu od architekta - prawie 300m2 to się z lekka przeraziłam. Na razie mam taka listę: 1. Pustaki na ściany nośne 2. Pustaki na ścianki działowe 3. Cement 4. Stal (strop i słupy) 5. Strop 6. Nadproża 7. Beton (strop, słupy i schody betonowe) 8. Więźba 9. Deskowanie + papa 10. Cieśla 11. Murarz Coś pominęłam?? wapno... drewno na szalunki oraz deski do stropu stemple papa na izolacje poziome kontrłaty kominy masz już całe kupione? co do drewna i stempli możesz brać ode mnie mam na zbyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts