Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba nawet nie Ty jedna, ja właśnie pod wpływem tutejszych wpisów zaczęłam się nad podłogówką zastanawiać. Dowiedziałam się za to, że nie ma znaczenia jaki panel na podłogówkę pójdzie bo najważniejszy jest podkład ale i tak nie odda ona takiego ciepła jak pod płytkami. Według naszego wykonawcy przy dużym pomieszczeniu to lepiej i tak byłoby dawać grzejnik.

A o co chodzi z traceniem kasy, gdy się wolniej buduje?

płacimy kredyt (same odsetki bo na razie spłatę mamy zawieszoną) a do tego opłaty za mieszkanie (ciasne ale własne); mieszkanie sprzedamy jak tylko będziemy mieli przybliżony termin przeprowadzki i wtedy nadpłacimy kredyt i będziemy płacić raty już od niższej sumy.

Chyba nawet nie Ty jedna, ja właśnie pod wpływem tutejszych wpisów zaczęłam się nad podłogówką zastanawiać. Dowiedziałam się za to, że nie ma znaczenia jaki panel na podłogówkę pójdzie bo najważniejszy jest podkład ale i tak nie odda ona takiego ciepła jak pod płytkami. Według naszego wykonawcy przy dużym pomieszczeniu to lepiej i tak byłoby dawać grzejnik.

a nasz instalator kładąc rurki u nas co 10cm mruczał non stop pod nosem ze nie chciałby tu mieszkać, ze będzie ukrop niemozliwy. Bo ja do ostatniej chwili miałam wątpliwości bo ja do tych ciepłolubnych należę i wiecznie pytałam czy aby na pewno to wystarczy.....

Teraz w mieszkaniu mamy kalryfery i czasami nawet 23-24 st (bardzo ciepłe mieszkanie) a siedzac wieczorem przed tv marzną nam stopy. I dlatego pomyślelismy ze jak ciepełko będzie szło od podłogi to w pomieszczeniu moze być 20 st a komfort cieplny powinnismy miec zapewniony ;)

Teraz juz odwrotu nie ma a jak się to sprawdzi to napiszę ale dopiero za rok ;)

Pinacolada, to wy bardzo ciepłolubni jesteście,

:yes:

U nas przeliczali, że co 15 starczy ale JA się uparłam żeby gęściej bo przykręcic zawsze mogę a dołożyć rurek juz nie .

Oprócz 2 głownych programatorów w każdym pomieszczeniu będą dodatkowe regulatory z czujnikami zalanymi w jastrychu i bedzie mozliwość regulacji 3st na + i na -

Oprocz tego w każdej łazience bezie po 1 elektrycznym grzejniku ściennym z mozliwością włączenia w okresach "przejściowych"

A 19 st to dla nas "lodownia" , brrrrrrrrrrr................