Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra, uwaga uwaga pierwsza nieudolna próba

1. Pustak duzy 11700 (przyjęłam cenę 4 za sztukę, przy 265m2 sciany)

2. Pustak połówka 3200 (cena 2,8, 140m2)

3. Cement + wapno + piach 1500

4. Stal - 4200 (zupełnie mi liczenie nie poszło, do stropu podane są wartości ale bez wieńca a ja mam dodatkowo chyba 15 słupów zbrojonych, plus zbrojenie schodów, policzyłam 1200 kg po 3,5 zł)

5. Strop 10600 - wycena

6. Nadproża 3000 (wzięłam z czapy bo nie wiem gdzie jakie powinny byc)

7. Beton - 5000 (na strop potrzeba około 6m3 plus wience, chody, słupy policzyłam 16 m3 razy 300 zł) plus 500 pompa??

8. Więźba - 11600 (w projekcie mam 15,5m3, policzyłam 17m3 razy 680)

9. Deski na deskowanie, papa - 4000 tak mi sie wydaje:):) dach 300m2

10. Cieśla - 13500 - średnia z wycen

11. Murarz - 30000 - na razie mówi 22000 ale cos czuję że to nie jest jego ostatnie słowo:/

12. Duperele - 5000

i jak??

Edytowane przez Lukarna
https://forum.murator.pl/topic/153001-dziennik-lukarny-komentarze/page/12/#findComment-4804476

Normalnie źle spałam dziś po tych wyliczeniach wszystkich...

Śniły mi się kontrłaty (cokolwiek by to było:))

I ogólnie budowa mi się śniła...

Niby tak liczyliśmy dokładnie - około 100 tys do końca tego sezonu ale po cichutku liczyłam, że może trochę mniej. No ale biorąc pod uwagę, że kumpela która również się buduje, miała wszytsko "dokładnie wyliczone" i do stanu więźby okazało się że musiała wydać 30 tys więcej to może być róznie...

https://forum.murator.pl/topic/153001-dziennik-lukarny-komentarze/page/12/#findComment-4804579

a liczyłaś beton 20,25 czy 30 bo to różne ceny; u nas za B25 trzeba minimum 300zł netto płacić (pompę mieliśmy załatwiona gratis)

stal kupowaliśmy po 3,2tys za tone

a ten cieśla za 13,5tys to z jakimś materiałem już czy tylko za robociznę?

my na chwilę obecną jesteśmy trochę poniżej kosztorysu ale to dzięki rabatom które nam pozałatwiał wykonawca. z pierwszej transzy wstawimy okna tak jak było w planie no i powinno jeszcze starczyć na instalacje (zostaje nam ok 20tys). wtedy druga transza zamiast iść na instalacje będzie na wylewki,tynki i ocieplenie dachu. w sumie z fundamentami i oknami tak ok 130tys nasz niewielki domek pokryty blachodachówką i oszklony będzie kosztował, drzwi wejściowych ani bramy na razie nie wstawiamy żeby nie poniszczyli (brama 3,8tys, drzwi 1,7tys)

Edytowane przez pumpaluna
https://forum.murator.pl/topic/153001-dziennik-lukarny-komentarze/page/12/#findComment-4804610

Cieśla robocizna tyle niestety. Duży dach to i duże koszty:(

Beton pewnie B20 będziemy brali, policzyłam 300 zł brutto, ale mam nadzieję że może gdzies znajdziemy taniej. Znajoma polecała brać beton w Żabnie, mówiła, że może coś tam taniej będzie. Na fundamenty braliśmy z Pajo.

Fajnie być poniżej kosztorysu, gratuluję:)

ps. więźbę liczyłam 680 ale podobno juz najtaniej 750 można dostać...

https://forum.murator.pl/topic/153001-dziennik-lukarny-komentarze/page/12/#findComment-4804821