Ardea 16.10.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 To się nazywa współpraca z pasjonatem, który potrafi zarażac miłością do ogrodów. Czytałam kilka wypowiedzi Elfir i bardzo fajne ma koncepcje oraz podejście do przestrzeni i natury. Zaprojektuje ogród dla Was biorąc pod uwagę niechęc do prac ziemnych, styl odpoczynku itd. Ja też skorzystam z pomocy fachowca - bo nie można się znac na wszystkim;) ale nie byłabym sobą, gdybym już nie miała ogólnej wizji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Powiem tylko tyle, że współpraca zapowiada się dobrze:) Elfir ma fajne pomysły na które sama bym pewnie nie wpadła nigdy w życiu... Teraz muszę tylko koncepcję z mężem omówić i można działać A teraz kolejne zadanie;) Gdyby ktoś z Was tu zajrzał w ten niedzielny wieczór, to poproszę o radę. Cały czas zastanawiam się nad wyjściem na taras. Jakie szerokie ma być i jak ma się otwierać. Już byłam przekonana do przesuwnych drzwi ale ostatnie Wasze opinie (chyba Ardea Ty zasiałaś we mnie wątpliwości) skłoniły mnie do przemyślenia problemu jeszcze raz. To mój salon w oryginale, tak zaprojektowany przez Pana Specjalistę: http://img690.imageshack.us/img690/9674/salony.jpg Uploaded with ImageShack.us I wątpliwości: - wyjście na taras zaprojektowane jak otwierane ale jak widać w tym układzie mebli nie ma opcji na drzwi otwierane - 2 skrzydła otwierane (2x100cm) bardziej połączą taras z salonem sa takie zapraszające bardziej niż przesuwne z wejście 120 - brak miejsca na jakąkolwiek szafkę, nie chce jakichś wielkich mebli ale chociażby barek się przyda;) Spróbowałam tak: http://img171.imageshack.us/img171/466/salonotwierane.jpg Uploaded with ImageShack.us * czerwone kominek * zielone TV * niebieskie szafka/barek W tym układzie otwór pozostaje tak jak w projekcie czyli 210cm. Wejście do salonu zwężamy ze 180 do +/- 160 cm tak aby wstawić jakiś wąski barek. Zalety: - mam fajne szerokie wejście na taras i miejsce na alkohol:) Wady: - źle będzie z się z kanap oglądać TV. Z tej trójki jeszcze jakos ale z dwójki to juz zupełnie nie da rady:/ I z drzwiami suwanymi: http://img97.imageshack.us/img97/2889/salonprzesuwne.jpg Uploaded with ImageShack.us Powiększam otwór do 250cm i mam przesuwne 120cm i fix 120 Zalety: - robi się przestronniej i patrzymy wygodnie na TV Wady: - wyjscie na taras trochę szersze niż w bloku I jak?? Którą wersję wybrać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.10.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 no niestety trochę za daleko masz komin aby myśleć o kominku w narożniku... moje okno tarasowe jak sobie przypominasz ma 3m szerokości, w tym środkowe o szerokości 100cm są przesuwne... mnie jakoś nie wydają się małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.10.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Tylko mi nie mów, że te sprzęty w oryginalnym projekcie to architekt tak poustawiał? Lukarna, ja nie chcę budzic wątpliwości, mnie przsuwka takich rozmiarów (z dziurką jako przejście) nie przekonuje, ale byłaś u Esiaka to wiesz czy dla Ciebie wystarczy. Mała przesuwka ma plusy - łatwo, lekko ją przesuwac, mam porównanie z ogromnymi szklanymi ścianami, które wg zapewnień producenta powinno się jedną ręką przesunąc i ja to nawet obiema ledwo daje radę. Pamiętaj też, że to ładne rozwiązanie jest też dużo drozsze. I coś mi się wydaje, że z tym kominkiem to Esiak ma rację - może jeszcze da się coś przesunąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Kominek tak stać nie może, zdecydowanie za daleko od komina wg oryginalnego projektu, zabudowa samego kominka ma oko +/- 150 cm dł. i +/- 80 cm gł. (ta miarka w oparciu o otwór drzwiowy korytarz/salon) myślę, że to przesada, są mniejsze i węższe wkłady kominkowe, więc kom. może mieć 1 dł. i ok. 70 cm gł. (lub nawet mniej ) Jeżeli zmniejszysz ten kominek, co za tym idzie przesuniesz w stronę otworu drzwiowego, to stolik/szafka rtv nie będzie musiał stać pod kątem, tylko normalnie pod ścianą A wtedy (zakładając ok. 60 cm na tą szafkę i swobodne otwarcie drzwi tarasowych, czyli nie obijanie mebli) drzwi tarasowe można przesunąć w lewą stronę Wg oryginału ten otwór tarasowy masz odsunięty od ściany o 129 cm, więc jeśli odejmiesz te ok. 60 cm, to zyskujesz prawie 70 cm, a to już dużo możesz mieć nawet bliżej te drzwi. Szafki pod rtv mają ok. 50 cm głębokości, ale zakładając że tv będzie płaski i wstawicie niską komodę, to te mają ok. 35 cm, więc otwór tarasowy możesz mieć 45-50 cm od lewej ściany, więc zyskujesz kolejne 10-15 cm Mam nadzieję, że napisałam to wszystko dość jasno, zrobię zaraz małą zmianę na twoim planie to wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Kurcze ale dałam plamę Komin jest przesunięty do narożnika własnie po to żeby kominek narozny zrobić, sorry zapomniałam to zmienić na planie:/:/:/ Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ale jestem gapa:( Zapomniałam o tym kominie... Marcin jakoś właśnie nie zwróciłam uwagi na szerokość tego wyjścia... Chyba byłam zbyt mocno zaaferowana wizytą Ardea, dokładnie tak - Pan Specjalista mi to tak narysował a ja głupia goga nie zwróciłam na to uwagi:( Karola, ja Cię bardzo przepraszam, co prawda jadę na tych samych hormonach jak to kiedyś ktoś napisał ale nie rozumiem o co chodzi z tą szafką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 http://img823.imageshack.us/img823/9674/salony.jpg Moja propozycja, otwór drzwiowy odsunięty od lewej strony o ok. 45 cm, wtedy możesz dać go szerokiego na nawet 3 m i mieć suwane (1 fix, 1 skrzydło ruchome)Przejście do salonu zmniejszyć do ok. 160 cm, i wstawić barek obok wejścia tak jak sama mowiłaśwkład kominkowy mniejszy i węższy, bo tak bardzo nie zdominował i nie zagracił pokoju, bo wg mnie tak jak zaproponował architekt to kominek jest ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ale jestem gapa:( Zapomniałam o tym kominie... Karola, ja Cię bardzo przepraszam, co prawda jadę na tych samych hormonach jak to kiedyś ktoś napisał ale nie rozumiem o co chodzi z tą szafką Znajdź w necie jaki kominek chcesz, żebym ci nie zaproponowała czegoś co tobie nie będzie pasować zaraz ci podeśle linki i powiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Nadrobiam weekendowe zaległości, więc mogę sie wtrącić Lukarna - dwie kanapy sa konieczne? Gdybys wstawiła narożnik problem by się pewnie rozwiązał a do tego salon nie byłby taki zastawiony. Chociaz otwiarte wejście z holu do salonu bardziej mi się podoba niz te podwójne drzwi. Pampaluna - jeśli chodzi o ta skrzynkę do podłogówki, to nie musi być tam gdzie jest położnona podłogówka ( u mnie będzie w piwnicy). Żeby nie było jej widać możesz na ścianie zrobić pionowe lustro na zawiasie z boku. Będzie się otwierało jak drzwi a skrzynka będzie schowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Karola no teraz juz rozumiem:) Ale kominek musi zostać narożnikowy, specjalnie namawiałam męża żeby komin przesunąć w tym celu teraz się nawet nie smiałabym odezwać że robimy inaczej;) Kominek będzie taki:http://img838.imageshack.us/img838/3328/komineknarony.jpg Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie kogoś z forum ale nie pamiętam kogo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dla przykładu wzięłam system mebli brw reset, bo akurat na niego patrzę, na tym łóżku leżę klasyczna szafka rtvjest głęboka na 58,5 cm, ale jeśli weźmiesz zamiast szafki rtv niską komodę to ona ma 39,5 cm głębokości pytanie jeszcze czy masz i jaki sprzęt rtv (dvd, które musi być podłączone do tv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Aga ja myślę o 2 kanapach z tego względu, że jak zrobimy przesuwne to wtedy będą 2 możliwości ustawienia kanap. I myślałam, że wtedy np zimą można by ustawić je tak żeby siedzieć bardziej na wprost kominka;)Dodatkowo salon nie jest za duży, kilka razy do roku zdarza nam się robić większa imprezę wtedy 2 kanapy mozna czasowo zsunąć i miec miejsce na rozłozenie stołu... z narożnikiem już jest kłopot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dwie kanapy sa konieczne? Gdybys wstawiła narożnik problem by się pewnie rozwiązał a do tego salon nie byłby taki zastawiony. 2 kanap to jednak lepsze rozwiązanie, bo więcej osób usiądzie ale one w tym salonie mogą nie wejść, chyba że będzie okno suwane, bo normalnie otwierane okno tarasowe i kominek narożny mocno utrudniają postawienie na tej ścianie czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Na taki narożny kominek musisz liczyć ok. 90 cm jak nic, w porywach do 100, a otwór masz odsunięty o 129 cm, myślę, że możesz go przesunąć w lewą stronę, bliżej kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 2 kanap to jednak lepsze rozwiązanie, bo więcej osób usiądzie ale one w tym salonie mogą nie wejść, chyba że będzie okno suwane, bo normalnie otwierane okno tarasowe i kominek narożny mocno utrudniają postawienie na tej ścianie czegokolwiek Pewnie, ze 2 kanapy wygodniejsze, ale boje sie, że w tym salonie zawalą przestrzeń. Albo okaże sie, że jeśli ma byc troche miejsca wokół to trzeba wstawic mniejsze kanapy a wtedy to chyba mija sie z przeznaczeniem. Ogolnie teraz większość kanap ma dosyć szerokie podłokietniki i zagłówki. Obok będzie stół i też trzeba trochę miejsca żeby z niego wygodnie korzystać, więc ustawianie zaraz obok kanapy (tyłem do stołu) to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Poza tym architekci przeważnie wstawiają meble w mniejszej skali i dopiero gdy staną ściany można racjonalnie okreslić co się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) Można wybrac narożnik modułowy, daje sporo możliwosci aranżacyjnych. Czy przejścia do jadalni, kuchni szerokie na 110cm wystarczą? Pytam, bo takie chyba planuję u siebie. Edytowane 16 Października 2011 przez Ardea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Aga patrząc na wymiary kominka jakie mi wrysował to jest szansa że te meble są jednak duże narysowane:)A tak szczerze to mi wcale nie do śmiechu... Może się okazac że pozostaniemy przy jednej kanapie i jakies pufie np... Tylko jak się wtedy nasza rodzina ma tam zmieścić?? ArdeaNarożnik modułowy hmm muszę poszukać co to takiego... A przejście u nas ma być 120Przed chwilą brałam miarę i mierzyłam te przejścia... i w sumie duże się wydają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Tak jak pisała Ardea, narożniki sa różne, więc zeby zyskac trochę miejsca może warto to przemyśleć? Drzwi wewnetrzne maja przeważnie 80cm szerokości, wiec przejście 110 powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 W narożniku modułowym elementy można przestawiać, stawiać osobno. Daje więcej mozliwości niż zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts