karolakr25 16.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wiesz co, patrzę na ogólny rzut domu i (choć znam i rozumiem argumenty za stołem w kuchni) zastanawiam sie czy nie warto z jednego stolu zrezygnować, i otworzyć kuchnię na salon czy kuchnia koniecznie musi być zamknięta czy mogę zaszaleć i zaproponować jej otwarcie, inne ustawienie stołu i zyskanie w ten sposób miejsca dla wypoczynku, i ogólnie sprawienie, że pokój i przestrzeń wydadzą sie większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wiesz co, patrzę na ogólny rzut domu i (choć znam i rozumiem argumenty za stołem w kuchni) zastanawiam sie czy nie warto z jednego stolu zrezygnować, i otworzyć kuchnię na salon czy kuchnia koniecznie musi być zamknięta czy mogę zaszaleć i zaproponować jej otwarcie, inne ustawienie stołu i zyskanie w ten sposób miejsca dla wypoczynku, i ogólnie sprawienie, że pokój i przestrzeń wydadzą sie większe? Otwarta kuchnia dałaby więcej mozliwości, choć wiem, ze nie wszyscy ją lubią Ile m2 ma salon? Może warto poprzestawiać ściany skoro jeszcze ich nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Otwarta kuchnia dałaby więcej mozliwości, choć wiem, ze nie wszyscy ją lubią Ile m2 ma salon? Może warto poprzestawiać ściany skoro jeszcze ich nie ma? Dokładnie, ja miałam zamkniętą , a raczej odciętą ścianą kuchnię od salony w poprzednim domu, teraz będzie otwarta na jadalnie i dom, ale od salonu będzie ją dzieliła odległość 4 m i ściana z kominkiem ok. 170 cm szeroka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wiem, że chcecie dobrze, ale u Lukarny nie przejdzie, ona jest zdecydowana absolutnie na zamkniętą i koniecznie ze stołem. Kiedyś nawet jej proponowałysmy barki i takie tam substytuty stołu, ale ona na 100% chce stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wiem, pamiętam tą dyskusję, ale zawsze można spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wiem, że chcecie dobrze, ale u Lukarny nie przejdzie, ona jest zdecydowana absolutnie na zamkniętą i koniecznie ze stołem. Kiedyś nawet jej proponowałysmy barki i takie tam substytuty stołu, ale ona na 100% chce stół. Dlatego jeszcze nic nie zaproponowałam tylko spytałam czy kuchnia musi koniecznie być zamknięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 hejka dopiero se siadłam. Lucarna - jak na moje oko to ten salon masz troche za mały. Wasza rodzina to 5 osób a jeszcze jak przyjdą goście...? Mnie tez przeszło przez mysl poprzestawianie ścian, póki ich jeszcze nie ma. Ja jednak myslałam o pomniejszeniu gabinetu..... Salon byłby ok gdyby nie ten stół.... Ale jesli stół w salonie MUSI być i stół w kuchni MUSI być to wg mnie najrozsądniejszym rozwiązniem jest "powiększenie" salonu jakimś sposobem bo zrobi Ci sie z tego salonu "duży pokój" (taki z bloku), w ktorym jest wszystko na kupie.... Sorry, mam nadzieje, że nie sprawię Ci przykrości ale jestes w super sytuacji bo możesz jeszcze to zmienić zamiast potem kląć całe, życie na architekta i na koleżanki z forum , które z grzeczności nic nie podpowiedziały A poza tym to nic się nie martw bo masz nas a my baby budownicze i zaraz Ci ten salonik tak przebudujemy/przemeblujemy, ze będzie GIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ja się ugiełam i mam miec półotwartą na jadalnię, a też optowałam za zamkniętą, ale przy takich złożeniach metrazowych musiałam tak zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ok, znalazłam w dzienniku, że kuchnia ma 13m2 a salon 27m2. Nie wiem, czy 2 kanapy i jadalnia to jednak nie za dużo żeby wygodnie i przestronnie było. W mnie w sumie salon niewiele większy, ale z otwarta kuchnią, więc wrażenie trochę inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Lucarna a ten stół w salonie ma być używany na codzień czy od święta? Bo jeśli od święta to czy nie możnaby było go ustawić w rogu pokoju (tam gdzie teraz kanapy) a kanapy bardziej wysunąc na środek salonu ? Stół nie będzie tak bardzo zachodził na okno tarasowe. A rzy imprezach bedzie się go lekko wysuwać ...? Sama juz nie wiem.... Piszę co mi do głowy przychodzi bo może akurat będzie to jakiś pomysł.... Każda cos napisze i razem sklecimy w jedną całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Lukarna, jak się za bardzo panoszę, to mnie przegoń Myslę jednak, że jeśli miałyby być przeróbki to lepiej teraz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 wiecie co? Jak patrzę na pierwotny układ mebli w tym salonie to stwierdzam, że architekt pojechał po bandzie... Ten fotel odwrócony doopą do kominka i stykający się z rogiem ławy..... Mistrzostwo świata Koniecznie trza to przerobić babki Każda rysuje swoją wersję i wkleja a Lucarna wybiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Tak jak piszę Ardea zamknięta kuchnia ze stołem musi zostać.Zdaję sobie sprawę, że jedno pomieszczenie o wielkości 40m wyglądałoby o wiele lepiej niż 2 zamknięte (pokój 27 i kuchnia 13) ale tak musi zostać. Zamknięta kuchnia to był mój priorytet. Tylko gdzieś w tym całym zamieszaniu projektowym umknął mi fakt, że część wypoczynkowa domu, część w której spotykają się wszyscy członkowie rodziny jest po prostu o kilka metrów za mała...Pomyślałam o tym, żeby stół mi się zmieścił na tarasie...Żeby mieć pralnię...Żeby sypialnie dzieciaków były duże, zeby każde z nich miało swoją przestrzeń...Żeby była garderoba przy wejściu...Żeby były dużo wystarczająco dużo powierzchni gospodarczej...A salon potraktowałam po macoszemu i tyle. Jak sobie to uświadomiłam to już było za późno i teraz tylko muszę pomyśleć tak, żeby jakoś zminimalizować trochę te niedogodności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Lucarna a ten stół w salonie ma być używany na codzień czy od święta? Bo jeśli od święta to czy nie możnaby było go ustawić w rogu pokoju (tam gdzie teraz kanapy) a kanapy bardziej wysunąc na środek salonu ? Stół nie będzie tak bardzo zachodził na okno tarasowe. A rzy imprezach bedzie się go lekko wysuwać ...? Sama juz nie wiem.... Piszę co mi do głowy przychodzi bo może akurat będzie to jakiś pomysł.... Każda cos napisze i razem sklecimy w jedną całość Stól w jadalni to pewnie będzie od święta używany a ten kuchenny na codzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Przydałby się nieco większy rzut, bo ja nie widzę wymiarów kuchni i trudno mi proponować coś konkretnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.10.2011 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Ojej nie widziałam że tyle napisałyście już.Zaraz przeczytam tylko skończy teściowa do mnie gadać:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 sorry, jeszcze jedno spostrzezenie. Stół stoi w kącie o "długości" 162 cm. Zatem żeby nie był dosunięty do ściany jenym z krótszych boków a drugim nie wychodził na przejście do kuchni to musi miec nie wiecej niz 140 cm. Nie sądzę żeby na odcinku 140cm wygodnie siedział się 3 osobom.... Wg mnie wygodny stół na 6 osób musi miec minimu 160-180cm długości..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 16.10.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Lukarna salon ma 501 na ile bo nie mogę odczytać? Chcę zrobić małą wizualizację, bo mam kiepską orientację przestrzenną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Lukarna salon ma 501 na ile bo nie mogę odczytać? Chcę zrobić małą wizualizację, bo mam kiepską orientację przestrzenną ja się dopatrzyłam 505 (dodałam 3 wymiary) ale ni h... nie wychodzi mi z tych obliczen 27m2 tylko niewiele ponad 25m2 Edit: żeby wyszło 27m2 drugi wymiar powinien miec ok 5,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A może zamienić stół z kanapami i przesunąć wejście do kuchni w stronę holu lub wywalić je całkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts