Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Wiesz co, patrzę na ogólny rzut domu i (choć znam i rozumiem argumenty za stołem w kuchni) zastanawiam sie czy nie warto z jednego stolu zrezygnować, i otworzyć kuchnię na salon ;)

czy kuchnia koniecznie musi być zamknięta czy mogę zaszaleć i zaproponować jej otwarcie, inne ustawienie stołu i zyskanie w ten sposób miejsca dla wypoczynku, i ogólnie sprawienie, że pokój i przestrzeń wydadzą sie większe?

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co, patrzę na ogólny rzut domu i (choć znam i rozumiem argumenty za stołem w kuchni) zastanawiam sie czy nie warto z jednego stolu zrezygnować, i otworzyć kuchnię na salon ;)

czy kuchnia koniecznie musi być zamknięta czy mogę zaszaleć i zaproponować jej otwarcie, inne ustawienie stołu i zyskanie w ten sposób miejsca dla wypoczynku, i ogólnie sprawienie, że pokój i przestrzeń wydadzą sie większe?

Otwarta kuchnia dałaby więcej mozliwości, choć wiem, ze nie wszyscy ją lubią;) Ile m2 ma salon? Może warto poprzestawiać ściany skoro jeszcze ich nie ma?:)

Otwarta kuchnia dałaby więcej mozliwości, choć wiem, ze nie wszyscy ją lubią;) Ile m2 ma salon? Może warto poprzestawiać ściany skoro jeszcze ich nie ma?:)

Dokładnie, ja miałam zamkniętą , a raczej odciętą ścianą kuchnię od salony w poprzednim domu, teraz będzie otwarta na jadalnie i dom, ale od salonu będzie ją dzieliła odległość 4 m i ściana z kominkiem ok. 170 cm szeroka

Wiem, że chcecie dobrze, ale u Lukarny nie przejdzie, ona jest zdecydowana absolutnie na zamkniętą i koniecznie ze stołem. Kiedyś nawet jej proponowałysmy barki i takie tam substytuty stołu, ale ona na 100% chce stół.

Dlatego jeszcze nic nie zaproponowałam ;) tylko spytałam czy kuchnia musi koniecznie być zamknięta

hejka

dopiero se siadłam.

Lucarna - jak na moje oko to ten salon masz troche za mały. Wasza rodzina to 5 osób a jeszcze jak przyjdą goście...? Mnie tez przeszło przez mysl poprzestawianie ścian, póki ich jeszcze nie ma. Ja jednak myslałam o pomniejszeniu gabinetu..... Salon byłby ok gdyby nie ten stół.... Ale jesli stół w salonie MUSI być i stół w kuchni MUSI być to wg mnie najrozsądniejszym rozwiązniem jest "powiększenie" salonu jakimś sposobem bo zrobi Ci sie z tego salonu "duży pokój" (taki z bloku), w ktorym jest wszystko na kupie....

Sorry, mam nadzieje, że nie sprawię Ci przykrości ale jestes w super sytuacji bo możesz jeszcze to zmienić zamiast potem kląć całe, życie na architekta i na koleżanki z forum , które z grzeczności nic nie podpowiedziały ;)

A poza tym to nic się nie martw bo masz nas a my baby budownicze i zaraz Ci ten salonik tak przebudujemy/przemeblujemy, ze będzie GIT :)

Lucarna

a ten stół w salonie ma być używany na codzień czy od święta? Bo jeśli od święta to czy nie możnaby było go ustawić w rogu pokoju (tam gdzie teraz kanapy) a kanapy bardziej wysunąc na środek salonu ? Stół nie będzie tak bardzo zachodził na okno tarasowe. A rzy imprezach bedzie się go lekko wysuwać ...? Sama juz nie wiem.... Piszę co mi do głowy przychodzi bo może akurat będzie to jakiś pomysł.... Każda cos napisze i razem sklecimy w jedną całość ;)

wiecie co? Jak patrzę na pierwotny układ mebli w tym salonie to stwierdzam, że architekt pojechał po bandzie... Ten fotel odwrócony doopą do kominka i stykający się z rogiem ławy..... Mistrzostwo świata ;) Koniecznie trza to przerobić babki :)

Każda rysuje swoją wersję i wkleja a Lucarna wybiera :)

Tak jak piszę Ardea zamknięta kuchnia ze stołem musi zostać.

Zdaję sobie sprawę, że jedno pomieszczenie o wielkości 40m wyglądałoby o wiele lepiej niż 2 zamknięte (pokój 27 i kuchnia 13) ale tak musi zostać. Zamknięta kuchnia to był mój priorytet.

Tylko gdzieś w tym całym zamieszaniu projektowym umknął mi fakt, że część wypoczynkowa domu, część w której spotykają się wszyscy członkowie rodziny jest po prostu o kilka metrów za mała...

Pomyślałam o tym, żeby stół mi się zmieścił na tarasie...

Żeby mieć pralnię...

Żeby sypialnie dzieciaków były duże, zeby każde z nich miało swoją przestrzeń...

Żeby była garderoba przy wejściu...

Żeby były dużo wystarczająco dużo powierzchni gospodarczej...

A salon potraktowałam po macoszemu i tyle.

Jak sobie to uświadomiłam to już było za późno i teraz tylko muszę pomyśleć tak, żeby jakoś zminimalizować trochę te niedogodności...

Lucarna

a ten stół w salonie ma być używany na codzień czy od święta? Bo jeśli od święta to czy nie możnaby było go ustawić w rogu pokoju (tam gdzie teraz kanapy) a kanapy bardziej wysunąc na środek salonu ? Stół nie będzie tak bardzo zachodził na okno tarasowe. A rzy imprezach bedzie się go lekko wysuwać ...? Sama juz nie wiem.... Piszę co mi do głowy przychodzi bo może akurat będzie to jakiś pomysł.... Każda cos napisze i razem sklecimy w jedną całość ;)

Stól w jadalni to pewnie będzie od święta używany a ten kuchenny na codzień.

sorry, jeszcze jedno spostrzezenie. Stół stoi w kącie o "długości" 162 cm. Zatem żeby nie był dosunięty do ściany jenym z krótszych boków a drugim nie wychodził na przejście do kuchni to musi miec nie wiecej niz 140 cm. Nie sądzę żeby na odcinku 140cm wygodnie siedział się 3 osobom.... :( Wg mnie wygodny stół na 6 osób musi miec minimu 160-180cm długości.....

Lukarna salon ma 501 na ile bo nie mogę odczytać?

Chcę zrobić małą wizualizację, bo mam kiepską orientację przestrzenną ;)

ja się dopatrzyłam 505 (dodałam 3 wymiary) ale ni h... nie wychodzi mi z tych obliczen 27m2 tylko niewiele ponad 25m2

Edit: żeby wyszło 27m2 drugi wymiar powinien miec ok 5,5m