Ardea 16.10.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Pa! Buziaki, było inspirująco:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Ardea, to jakie wymiary ma w końcu ta Twoja kuchnia? Ściany równoległe 3,70m i 2,9m a 3,00m szerokości? Jeśli tak, to wychodzi 9,9m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Lukarna, wyślij mi rzuty. Może coś podpowiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Lucarna przesłała mi rzuty, pomyślałam, pokombinowałam i oto efekt Nie zaznaczyłam okien, ale te w zasadzie się nie zmieniły, za wyjątkiem frontowego w kuchni, trzeba je chyba nieco zmniejszyć Przeniosłam drzwi do spiżarni do kuchni, zabrałam nieco zabudowy kuchennej, ale w spiżarni zmieści się dodatkowo regał 92 szer. na ponad 60 cm głęboki, więc całkiem pokaźna wnęka. W kuchni wolno-stojąca lodówka może nieco dziwnie wyglądać Można ewentualnie drzwi do spiżarni zostawić tak jak były, tylko mogą być wtedy nieco widoczne z salonu, ale będzie więcej miejsca w kuchni na zabudowę. Przesunęłam wejście do kuchni i nieco ją zmniejszyłam. W kuchni zamiast tradycyjnego stołu proponuję coś a la barek (ale wysokości stołu) ok. 65 cm szeroki. Wejście do salonu otwarte, po skosie. Tak jak już tutaj było mówione zamieniłam stół z sofami. Wejdą 2 sofy (ta od kuchni 3 osobowa, ta druga nieco mniejsza), ale jeśli uznacie, że kuchnia jest za wąska, można ją powiększyć o 15 cm, wtedy kosztem tej mniejszej sofy, która miałaby ok. 158 cm, czyli była by 2 osobowa. Ściana między salonem a kuchnią w projekcie ma 25 cm i jest nośną, ale wg mnie (tu trzeba skonsultować z architektem i konstruktorem, w ogóle mnóstwo tu ścian nośnych , ja w większym domu mam ich mniej ) 12 cm wystarczy. Tą ścianę zbudowałabym z bloczków silikatowych 8 cm + po 2 cm tynku = 12 cm. Te bloczki mają dobre właściwości tłumienia dźwięków. Zabudowa kominka maks 100x100 cm. Pozostaje ponad 300 cm ściany, wejdzie TV i komoda-barek Wyjście na taras przesuwne 2 skrzydłowe - 260 cm, skrzydło więc będzie miało jakieś 120 cm, więc będzie swobodne wyjście. Stół nie będzie przeszkadzał w przejściu do wyjścia. Co prawda stół wszedł na styk, ale przy imprezach można sofy nieco zsunąć, i wtedy będzie więcej miejsca na stół i krzesła. http://img834.imageshack.us/img834/1634/beztytuubqk.jpg I co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.10.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 my na to, że ścian nośnych się nie zmienia...jest to zmiana istotna i wiąże się projektem zastępczym i ponownym wystąpieniem o pozwolenie na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Esiak, to jest zmiana istotna? :bash: to ta wersja od razu też odpada wejście do spiżarni z korytarza, kuchnia szersza o 10 cm by było swobodniejsze wejście http://img440.imageshack.us/img440/6116/beztytuu1ax.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.10.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 wszelkie zmiany konstrukcyjne są zmianami istotnymi...nawet jeśli zmieni to na podciąg to w projekcie z którym występowała o pozwolenie na budowę tego nie było... a kierownik ma możliwość zatwierdzania tylko zmian nieistotnych w dzienniku budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Karola, piękny projekt;) Jak sie spodziewałam zamiana stołu i kanap wyszła jak najbardziej na plus. Przy większych imprezach stół można przesunąć bardziej na środek lub po skosie i połączyć z kuchennym. Dojście do okna będzie. Pod tv można zrobić długą komodę, w której nie tylko alkohol sie zmieści, ale też szkło, zastawa czy obrusy. Szerokie wejście do salonu jest bardzo zapraszające. Martwi mnie jednak kuchnia, bo w tym układzie blatu będzie jak na lekarstwo. Co prawda będzie stół, ale jak dla mnie trochę go za mało. Zabudowa w L byłaby lepsza, tylko wtedy znów jest problem ze stołem. Ciekawe co na to Inwestorka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Karola, piękny projekt;) Martwi mnie jednak kuchnia, bo w tym układzie blatu będzie jak na lekarstwo. Co prawda będzie stół, ale jak dla mnie trochę go za mało. Zabudowa w L byłaby lepsza, tylko wtedy znów jest problem ze stołem. Ciekawe co na to Inwestorka? Kuchnie zmieniłam, bo blatu roboczego było mało Ale Esiak już mnie sprowadził na ziemię, że szerokość kuchni musi być taka jak była, i musi być nośna, co wg mnie jest bezsensowne, bo prawie wszystkie to nośne a to bardzo dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Skoro nie można ruszyć żadnej sciany nośnej to ścian w ogóle nie można ruszyć, wszystko musi zostać po staremu nie można też otworzyć wejścia do salonu tylko zamiana stołu z wypoczynkiem wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Wiecie co mnie jeszcze zastanawia???Jak to możliwe, że architekt wypuścił projekt w którym siedząc przy stole widzi się WC,to fragment projektu po zmianach Lucarnyhttp://img5.imageshack.us/img5/7324/pokjzmiana3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Skoro ścian ruszyć nie można to pozostaje taka wersja, wg mnie nie jest tak fajna jak z otwartym salonem (ale to zależy od tego co kto lubi, ja lubię otwartą przestrzeń), ale myślę, że ustawienie jest lepsze niż w oryginale http://img831.imageshack.us/img831/6971/beztytuu13h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.10.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Przestawić meble trzeba i tu chyba nie ma wątpliwości. Szkoda tylko, ze ścian ruszyć nie można, bo można by zyskać trochę przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Nie napisałam tego, ale chyba widać, że nie ma przejścia z kuchni do salonu. Jest to pewna niedogodność, ale myślę, że zalety przewyższają tą wadę. Jeśli to przejście jest konieczne to musi mieć min. 120 cm, bo inaczej będzie dziwnie wyglądać. Ale wtedy nie wejdzie ta sofa 200 cm, tylko co najwyżej fotel. W takim układzie Lucarna, cała rodzinka (sztuk 5) usiądzie w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 17.10.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 widzę że szalejecie Właśnie wróciłam z młoda z "kulek" - była taka padnięta że zasnęła w sekundę mam zatem czas na forum bo obiad jest z wczoraj Co do kuchni Ardea to wstyd sie przyznac ale w ogóle nie pomyślałam o tym że to może być trapez prostokątny Przyjęłam z góry (nie wiem dlaczego) że to będzie trapez równoramienny i dziwiłam się tak "zwydziwianym" kształtem kuchni Jeszcze nie sprawdziłam w dzienniku Ardea jak jest naprawdę ale zakładając że to jednak prostokjątny to będzie 9,9m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 17.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Znalazłam kuchnię Adrdea - nie dawała mi spokoju I myślałam ,że padnę jak zobaczyłam jej kształt Toz to żaden trapez ! Ani równoboczny ani prostokątny Używając matematycznego słownictwa to wielokąt złozony z dwóch prostokątów. Na rysunku zaznaczyła granice kuchni wyznaczone przez barek i ścianę. Obliczyłam na oko (nie ma dokładnych wymiarów podanych ale cos tam dodałam , coś odjęłam) i wyszło mi ok 8,60m2. http://img411.imageshack.us/img411/9968/ardea2.png Uploaded with ImageShack.us Proponuję temat powierzchni tej kuchni uznać za zamkniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Proponuję temat powierzchni tej kuchni uznać za zamkniety a ona nie ma 300 szerokości, tylko 295 i wychodzi że ta ściana z wejściem do spiżarni ma 325 to sobie mogłyśmy wczoraj obliczać powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 17.10.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 to sobie mogłyśmy wczoraj obliczać powierzchnię Przynajmniej miałyśmy ekscytujący wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.10.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Przynajmniej miałyśmy ekscytujący wieczór tak bardzo, musimy to kiedyś powtórzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.10.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Może ktoś ma jeszcze jakieś zagadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts