Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lucarna przesłała mi rzuty, pomyślałam, pokombinowałam i oto efekt

Nie zaznaczyłam okien, ale te w zasadzie się nie zmieniły, za wyjątkiem frontowego w kuchni, trzeba je chyba nieco zmniejszyć

Przeniosłam drzwi do spiżarni do kuchni, zabrałam nieco zabudowy kuchennej, ale w spiżarni zmieści się dodatkowo regał 92 szer. na ponad 60 cm głęboki, więc całkiem pokaźna wnęka. W kuchni wolno-stojąca lodówka może nieco dziwnie wyglądać ;)

Można ewentualnie drzwi do spiżarni zostawić tak jak były, tylko mogą być wtedy nieco widoczne z salonu, ale będzie więcej miejsca w kuchni na zabudowę.

Przesunęłam wejście do kuchni i nieco ją zmniejszyłam.

W kuchni zamiast tradycyjnego stołu proponuję coś a la barek (ale wysokości stołu) ok. 65 cm szeroki.

Wejście do salonu otwarte, po skosie.

Tak jak już tutaj było mówione zamieniłam stół z sofami. Wejdą 2 sofy (ta od kuchni 3 osobowa, ta druga nieco mniejsza), ale jeśli uznacie, że kuchnia jest za wąska, można ją powiększyć o 15 cm, wtedy kosztem tej mniejszej sofy, która miałaby ok. 158 cm, czyli była by 2 osobowa.

Ściana między salonem a kuchnią w projekcie ma 25 cm i jest nośną, ale wg mnie (tu trzeba skonsultować z architektem i konstruktorem, w ogóle mnóstwo tu ścian nośnych ;), ja w większym domu mam ich mniej ;) ) 12 cm wystarczy. Tą ścianę zbudowałabym z bloczków silikatowych 8 cm + po 2 cm tynku = 12 cm. Te bloczki mają dobre właściwości tłumienia dźwięków.

Zabudowa kominka maks 100x100 cm. Pozostaje ponad 300 cm ściany, wejdzie TV i komoda-barek

Wyjście na taras przesuwne 2 skrzydłowe - 260 cm, skrzydło więc będzie miało jakieś 120 cm, więc będzie swobodne wyjście. Stół nie będzie przeszkadzał w przejściu do wyjścia.

Co prawda stół wszedł na styk, ale przy imprezach można sofy nieco zsunąć, i wtedy będzie więcej miejsca na stół i krzesła.

http://img834.imageshack.us/img834/1634/beztytuubqk.jpg

I co wy na to???

Karola, piękny projekt;)

Jak sie spodziewałam zamiana stołu i kanap wyszła jak najbardziej na plus. Przy większych imprezach stół można przesunąć bardziej na środek lub po skosie i połączyć z kuchennym. Dojście do okna będzie. Pod tv można zrobić długą komodę, w której nie tylko alkohol sie zmieści, ale też szkło, zastawa czy obrusy. Szerokie wejście do salonu jest bardzo zapraszające.

Martwi mnie jednak kuchnia, bo w tym układzie blatu będzie jak na lekarstwo. Co prawda będzie stół, ale jak dla mnie trochę go za mało. Zabudowa w L byłaby lepsza, tylko wtedy znów jest problem ze stołem.

Ciekawe co na to Inwestorka?;)

Karola, piękny projekt;)

Martwi mnie jednak kuchnia, bo w tym układzie blatu będzie jak na lekarstwo. Co prawda będzie stół, ale jak dla mnie trochę go za mało. Zabudowa w L byłaby lepsza, tylko wtedy znów jest problem ze stołem.

Ciekawe co na to Inwestorka?;)

Kuchnie zmieniłam, bo blatu roboczego było mało :(

Ale Esiak już mnie sprowadził na ziemię, że szerokość kuchni musi być taka jak była, i musi być nośna, co wg mnie jest bezsensowne, bo prawie wszystkie to nośne :eek: a to bardzo dziwne ;)

Skoro ścian ruszyć nie można :( to pozostaje taka wersja,

wg mnie nie jest tak fajna jak z otwartym salonem (ale to zależy od tego co kto lubi, ja lubię otwartą przestrzeń), ale myślę, że ustawienie jest lepsze niż w oryginale

http://img831.imageshack.us/img831/6971/beztytuu13h.jpg

Nie napisałam tego, ale chyba widać, że nie ma przejścia z kuchni do salonu. Jest to pewna niedogodność, ale myślę, że zalety przewyższają tą wadę.

Jeśli to przejście jest konieczne to musi mieć min. 120 cm, bo inaczej będzie dziwnie wyglądać. Ale wtedy nie wejdzie ta sofa 200 cm, tylko co najwyżej fotel. W takim układzie Lucarna, cała rodzinka (sztuk 5) usiądzie w salonie :)

widzę że szalejecie ;)

Właśnie wróciłam z młoda z "kulek" - była taka padnięta że zasnęła w sekundę ;) mam zatem czas na forum bo obiad jest z wczoraj :p

Co do kuchni Ardea to wstyd sie przyznac ale w ogóle nie pomyślałam o tym że to może być trapez prostokątny :oops: Przyjęłam z góry (nie wiem dlaczego) że to będzie trapez równoramienny i dziwiłam się tak "zwydziwianym" kształtem kuchni ;) Jeszcze nie sprawdziłam w dzienniku Ardea jak jest naprawdę ale zakładając że to jednak prostokjątny to będzie 9,9m2

Znalazłam kuchnię Adrdea - nie dawała mi spokoju ;) I myślałam ,że padnę jak zobaczyłam jej kształt :rotfl: Toz to żaden trapez ! Ani równoboczny ani prostokątny :rotfl: Używając matematycznego słownictwa to wielokąt złozony z dwóch prostokątów. Na rysunku zaznaczyła granice kuchni wyznaczone przez barek i ścianę. Obliczyłam na oko (nie ma dokładnych wymiarów podanych ale cos tam dodałam , coś odjęłam) i wyszło mi ok 8,60m2.

http://img411.imageshack.us/img411/9968/ardea2.png

Uploaded with ImageShack.us

Proponuję temat powierzchni tej kuchni uznać za zamkniety ;)