Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spoko, my mamy tyle zbrojenia, że może by się przydał beton B30 lub jeszcze więcej - w razie W mielibyśmy schron. Przeciwatomowy:):)

Ogrzewanie gazem. Kuchnia, hol, wiatrołap i łazienki podłogówka. Plus kominek z DGP (takie sa plany na razie bo nie wiem do konca jak z tym DGPczy to u nas zda egzamin, musimy z fachoffcem jakimś pogadać). Plus UWAGA:/ alternatywnie piec na paliwo stałe. Zboczenie mojego teścia. Zaakceptowane dla "dajmy-już-temu-spokój" przez mojego męża przy moim niemym sprzeciwie:/. Na razie jest przygotowany komin, czy i kiedy bedzie piec - nie wiadomo:)

Jakie piece i jaki kominek nie mam pojęcia jeszcze.

ps. spostrzegłam:) a swoją drogą to na czerwono powinno latać "masz wiadomośc" a nie takie malutkie czarne literki. Można cos waznego przegapic:)

u nas gazu nie ma więc będzie eko-groszek plus kominek ale tylko w ramach kaprysu ;) podłogówka hall+łazienki+kuchnia, odradzili nam wiatrołap że szkoda kasy i że lepiej wziąć ścienny, muszę jeszcze o tym poczytać chociaż większość znajomych też właśnie też tak ma. W sumie my piec już wybraliśmy, doszliśmy do konsensusu między własnymi spostrzeżeniami odnośnie jego mocy a z tym co radzą panowie sprzedający tylko teraz zastanawiamy się nad grzejnikami. grrr nie sądziłam że jest aż TAKI wybór i będzie taka trudna decyzja :/

na bieżąco info szukałam bo przez wszystkie obserwowane mi budowy nie jestem w stanie przebrnąć

swoją drogą to ciekawe, u nas w regionie mało kto się na gaz decyduje, moim teściom za miesiąc tysiąc zł wychodziło a w domu mieli 20 stopni, dla mnie to trochę chłodno :/ podobnie z ogrzewaniem elektrycznym, w sumie to nie znam nikogo kto takie ma

znajomi ogrzewając nowopostawiony dom z drewnem na kominek i ogrzewaniem wody przez cały 1 rok istnienia domu wydali 3,2tys także porównując koszty teściów to są diametralnie różne. jedynie znajomym/rodzinie palącym własnym drewnem (znaczy się z własnego lasu) i węglem na noc wychodziło taniej w skali roku

My budujemy z solbet 600 a na to pójdzie styropian 12, na ocieplenie dachu wełna 25cm i u mnie w mieści mówią że "świat i ludzie, na co tyle na dach" a znowu na forach internetowych piszą że to co mamy w planach to takie minimum minimów, bądź człowieku mądry. Zresztą u mnie dalej budują najzwyklejszym bk z zaprawą a nie na klej :/ liczę że na tym ekogroszku się nie przejedziemy

A te kotły cos mają

znaczy jedne maja inne nie

o zasobnik na wodę chodzi?

Od tego zalezy czy są jedno czy dwufunkcyjne??

Bo coś mi się kojarzy że czytałam, że jedno lepsze??

I okna

konieczny ten pakiet trzyszybowy jest? Bo to cenę chyba jednak podnosi, nie?

Znalazłam nasza wycenę na okna:

Profil SCHUCO CT70

Okucia WINKHAUS ACTIV PILOT (3 narożniki antywyważeniowe w kazdym skrzydle, blokada obrotu klamki, czterostopniowy uchył, klamki sekustik)

Listwa przyparapetowa

Ciepła ramka międzyszybowa

23609

okien mam:

- 870*850 - 2 szt

- 1470*1450 - 2 szt

- 570*850 - 2 szt

- 1470*550 - 3 szt jeden fix

- 2200*550 - 1 szt

- 1770*1450 - 2 szt

- 2170*2300 - 1 szt

- 1470*1450 - 6 szt

- 970*2200= 4 szt

jezu kto to będzie mył

my za okna Eurocolor po rabacie 15tys - profil SCHUCO SI 82 Classic, dwustronna okleina złoty dąb

garaż 2 okna 865x535

kotłownia 1 okno 565x1435

pokoje dzieci, kuchnia, salon czyli 4 okna 1465 x 1465 (w projekcie to jest wpisywanei 150x150) - będzie tutaj zmiana bo okna w pokojach dzieci sztuk 2 trzeba było zmniejszyć bo jest błąd w projekcie i by nadproża nie weszły więc wychodzą 130x150

sypialnia - witryna 791x2295 i tarasowe z ruchomym słupkiem (tak jakby 2 owierane balkony) 1804x2295 z rączką zatrzaskową

salon - 2x wiryna 770x2295 + tarasowe z ruchomym słupkiem (2 okna balkonowe) 1760x2295 z rączką zatrzaskową - tutaj będzie to tak że węższe witryny te na stałe po bokach a po środku większe otwierane okno.

tyle że u nas nie ma ani jezierskiego ani heki a właśnie eurocolor funkcjonuje jako najlepsze dostępne

wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz i jaką masz dostępność do materiałów i producentów

ps.

są fora gdzie strasznie 'jadą' po jezierskim, o eurocolor znalazłam kilka negatywnych na muratorze, ludzie którzy w moim regionie to pomontowali są zadowoleni