Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak Aga, masz rację. Teść na swojej budowie dużo robił sam i z różnych materiałów z "odzysku". I to nie to że nie było bo on budował jakieś 15 lat temu. To po prostu taki typ.

I każdy mój pomysł torpeduje.

Duże okno w salonie - ile ono będzie kosztowało i jakie straty ciepła...

Sypialnie większe niż 10m - burżujstwo...

A, nawet nie chce mi się o tym pisać:/

Ja materiałów nie wyliczam, ja tylko zamawiam. I chyba z tej funkcji zrezygnuję po prostu.

Wiecie co, fajnie że tu jesteście przynajmniej mam się komu wyżalić:/

Jak słucham twoich opowieści to przypominam sobie naszą pierwszą budowę (tylko takiego teścia nie mam :lol2: mój się niczym nie interesował, dom zobaczył pierwszy raz dopiero jak montowali nam okna, i to tylko dlatego, że akurat przejeżdżał i go zobaczyliśmy, a mieszka od tamtego domu jakieś 20 min. drogi samochodem)

I muszę powiedzieć, że bardzo, ale to bardzo sie cieszę, ze tym razem ominie mnie ta nerwówka :lol2:

poprzednim razem ja byłam zaopatrzeniowcem ;)

Mnie dobił mój brat jak przyszedł po zrobieniu elektryki. Wyzwał chłopaków od patałachów, że jakieś nowe wymysły i że on by nawet w piwnicy nie pozwolił robić. Się zgotowałam i zdenerwowałam, zadzwoniłam po wykonawcę ten mówi że jest dobrze ale mało mi było, wyciągnęłam więc z pieleszy kierbuda i jeszcze znajomego elektryka ze spółdzielni i ... wszyscy stwierdzili że jest ok. Jak się później okazało brat i jego kolega zatrzymali się na etapie robienia elektryki puszkowo i pod sufitem a nie po podłodze i z rozetkami.

Mnie dobił mój brat jak przyszedł po zrobieniu elektryki. Wyzwał chłopaków od patałachów, że jakieś nowe wymysły i że on by nawet w piwnicy nie pozwolił robić. Się zgotowałam i zdenerwowałam, zadzwoniłam po wykonawcę ten mówi że jest dobrze ale mało mi było, wyciągnęłam więc z pieleszy kierbuda i jeszcze znajomego elektryka ze spółdzielni i ... wszyscy stwierdzili że jest ok. Jak się później okazało brat i jego kolega zatrzymali się na etapie robienia elektryki puszkowo i pod sufitem a nie po podłodze i z rozetkami.

Najbardziej mnie wkurza jak ktoś się nie zna, albo po straremu robi (i myśli;)) a wymądrza sie jak znawca jakis.

U nas to jest tak, że moi rodzice baaaardzo sie cieszą z wszystkiego co osiągamy. Tata nawet dostał klucz do domu i moze sobie tam jezdzic kiedy chce i doglądać. Mama tylko raz pomruczała że strasznie duzy ten dom. A z teściami to taka historia ze tesciowa nie zyje a tesciu ciezko chory (nawet nie zdaje sobie sprawy ze dom budujemy) :(

Tata tylko raz próbował mi sie etrącić do ramy kominka - chciał ta orygionalną , która odstawiłam w kąt malować mi sprayem na biało :rolleyes: Ale grzecznie mu powiedziałam, że mam inną koncepcję i nic juz nie mówił ;) Natomiast bardzo mnie ucieszyło jak kiedys odwoził moją kuzynkę do domu i jej opowiadał jak to u nas będzie ładnie - że tak jasno i przestronnie, i że ściany będą na biało i takie tam :) Rozczulił mnie tym

Mnie zaczyna wkurzac ten grzesiek, który u nas teraz robi KG a którego tak zachwalałam w swoim dzienniku. Pisałam ze to fachowiec, który nie marudzi i z niczym nie ma problemu. Otóż okazało sie ze juz taki nie jest. Upatrzył sobie naszego elektryka i co by na budowie sie "złego" wydarzyło to wina Tomka :eek: Ostatnio do mnie dzwoni i mowi ze ten elektryk to jakis poje.... bo jak bruzdował pod przewód to tak walił młotem że ściana nam pękła i jest potworna rysa na całej szerokości i ze trzeba szybko cos z tym zrobic bo sie moze zawalic! Pojechalismy na budowe (grzeska juz nie było) i z wujkiem co sie zna na murarce najpierw szukalismy rysy dobra chwilę a potem wujek orzekł, ze to zwykłe pęknięcie na spoinie i jest to naturalne , niczemu nie zagraza i nic z tym robic nie trzeba. Grzesiek chciał odkuwac, bandazowc, gipsowac, gładzic.... i na koncu nas za to skasowac oczywiscie. kazalismy mu to zostawic. ma tylko uzupełnic gipsem ubytki tynku (odpadły 3 fragmenty moze po 2cm2 kazdy) i zostawic ! Peknięcie jest od strony spizarki gdzie bedzie stał regał ;)

Lukarno, a jak reaguje Twój mąż na ewidentne wtrącanie się teścia? U mnie wszystko zamawiał mąż, czuwał nad zaopatrzeniem, targował rabaty itd. - teraz oddał wszystko w moje ręce, bo twierdzi, że na wykończeniówce się nie zna i dla nas to genialny układ. Moi rodzice finansują część naszej budowy, więc nie mogę narzekać, tylko woleliby żeby dom był większy:o i wcale nie dlatego że chcą z nami zamieszkać, po prostu ten wydaje im się za mały. Teściowa w oczy nigdy mnie nie krytykuje, ale dom już mi cały rozrysowała;)

Trzymaj się, ściskamy mocno i przesyłamy pozytywne fluidy:)

Mój tata nie krytykuje, tylko jak zrezygnowaliśmy z Verony i zamówiliśmy projekt indywidualny, to powiedział, że dobrze zrobiliśmy, bo tamten dom choć ładny i przestronny "jakoś go do siebie nie przekonywał" :lol2:

jak sprzedawaliśmy dom, powiedział, że mamy to dobrze przemyśleć, bo pewne rzeczy są nie odwracalne. I tyle.

Jak coś mu sie nie podoba, to mówi to wprost, ale przy tym nas nie obrażając. Ale zanim skrytykuje mówi zawsze: "pozwolę sobie wyrazić własną opinię" :lol2:

Lucarna - nie obraź się kochana że wklejam i u Ciebie ale muszę znaleźć odp. na to pytanie a do Ciebie duzo osób zagląda ;)

I pytanie do wszystkich : jakim grubym styro ocieplić spód balkonu? Balkon ocieplony 5cm styro pomiędzy płytą balkonu a wylewką. Teraz się zastanawiamy ile dać od spodu i z czoła. Jak myślicie ? Muszę wujkowi dac odpowiedź w sobote więc proszę o odp. jak to jest lub będzie u was????

Edytowane przez 1976pinacolada

A na ściany ile idzie? Generalnie do 12cm. Oczywiście od spodu. Od góry daj tyle samo co w pokojach na górze.

klaudiusz - dzieki :)

Na ściany idzie 15. Boje sie tylko o to , ze jak balkon od spodu ocieple 15cm to z czoła będzie baaaardzo gruby ! 15 styro + grubośc płyty + 5cm styro + grubośc wylewki = ok 35cm ? Straaaaaasznie duuuuużo, nie sadzisz, że będzie to źle wyglądało?

Myslałam, żeby dac tylko 2-3cm ale wtedy może przemarzać, nie? Więc 10 to chyba minimum bo tyle wynosi strefa przemarzania....

Dzwoniłam do murarza tak kontrolnie, żeby się zapytać czy wszystko w porządku i powiedział mi że może w sobotę będą zalewać:)

Albo w poniedziałek:)

Trochę humor mi się poprawił:)

sorry, taka byłam zaaferowana tym moim balkonem, że pominełam twój post :oops:, wybacz :oops:

Super wieśći. tak długo nic się nie działo i nagle BUM i domek prawie gotowy :)

Oni będą zalewać a Ty polewać :) - czyli w sobote kolejna imprezka u Lucarny :wave: