Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Poprawcie mnie, jeśli moje obliczenia są błędne

Łazienka jest wąska, a grzejnik zabiera min. 10 cm, a zakładając, że łazienka ma 150 cm przed tynkami, to trzeba odjąć 2x2 cm tynków, (zakładając najpłytszy stelaż pod geberit - 17,5 cm + obudowa + płytki to ok. 20 cm + miska sedesowa 57 cm (najmniejsza) - zostaje ok. 70 cm na przejście do prysznica

jesli jeszcze odjąć te ok. 10 cm od grzejnika zostanie 60 cm na przejście. Jeśli trafi się barczysty facet, może sie nie zmieścić.

Ja rozumiem, że pewne rzeczy mogą lepiej wyglądać a inne gorzej, ale wymiary pomieszczenia nas ograniczają (u siebie w łazience na parterze będe mieć podobny dylemat, bo moja ma kształt jak ta łazienka u Lukarny (18 cm dłuższa) i drzwi mam na wprost umywalki, no i jeszcze we wnęce prysznicowej mam okienko 60 cm ;)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karola - no niby tak ale wez tez pod uwagę ze jesli barczysty facet tamtędy bedzie przechodził to zahaczy tylko jednym barkiem bo w miskę sedesową to co najwyżej kolanem przywali :p Poza tym to łazienka a nie autostrada więc nikt tam "pędził" nie będzie.... A jakby ten grzejnik dac na scianie prysznic /wc - odpowiednio wysoko albo w poziomie....

Kombinujemy po prostu, kazda dorzuca swoje 3 grosze a Lukarna zdecyduje się na to co jej spodoba się najbardziej. Czasami ktos wpadnie na coś o czym drugi nawet nie pomysli....

Mi wizualnie też podobają się zabudowy stelaża wc pod sufit ale nie oszukujmy się, to jest fajne w dużej łazience, w małej zabiera optycznie przestrzeń i o ile w górnej będziemy raczej robić pod sufit o tyle w dolnej na bank kończymy niziutko żeby nie zabierać przestrzeni

ja tez staram się unikac wszelkich otwartych półeczek bo tam kurz osiada ;) Ale w dolnej łazience będzie "półeczka" na ktorej nikoniecznie musi cos stać bo nie lubię "wystawek" ....

Przepraszam, ze się wyrywam do odpowiedzi bez pytania.... Ale tak siedzę sobie, Lenka śpi, Julka w swoim pokoju a ja myslę nad tą łazienką Lukarny. I narysowałam sobie w paincie wymiar (150x 270 nie wiem czy słuszny ) i spojrzałam na tę łazienkę z innej perspektywy nie sugerując się w ogóle propozycja Karoli. I wymyśliłam coś takiego:

-prysznic za szkalnymi ściankami - otwarty z odpowiednim spadkiem w tym przypadku kopertowym do środka. Uważam że szklana kabina nie zmniejszy łazienki

-na wprost drzwi geberit i kibelek

-na prawo od wejścia szafka z umywalką

-pomiędzy umywalką a ścianką grzejnik a pod nim ewentualne miejsce na kosz na śmieci

http://img341.imageshack.us/img341/8189/lukarna.png

Uploaded with ImageShack.us

jesli za dużo kombinuję to proszę na mnie nakrzyczeć !!!

stelaż ma chyba 50cm szerokości więc minimum wygody przy siadaniu na kibelku myślę że trzeba by conajmniej z 60-70liczyć, odejmując ściankę 12cm (półpustaka) plus tynki 1,5cm x2 i płytki to wyjdzie nam kolejne to kolejne 15cm mniej na prysznic

dlatego o szkle myslałam bo to tylko 10mm

i niekoniecznie wyjdzie drożej! Trzeba by było przekalkulować bo w przypadku murowanej ścianki kosztów jest duzo. W prawdzie rozłożone w czasie ale są! ( pustaki+ zaprawa+ robocizna+ tynk+ robocizna+ płytki + klej+ fuga + robocizna )