Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypominacie sobie mój wstępny kosztorys?? Więc chyba się walnęłam i to nieźle...

Jak na razie:

1. Pustak duży: miało być 11700 - jest 13 789

2. Pustak połówka: miało być 3200 - będzie około 4000

3. Cement +/- się zgadza

4. Stal: jeszcze nie wiem

5. Strop +/- się zgadza

6. Nadproża: jeszcze nie wiem

7. Beton: miało być 5000, teraz zapłacę 4200 ale zostana jeszcze schody czyli +/- się zgadza

8. Więźba: miało być 11600 a jest 20 000 - największa kucha:(

9. Deski na deskowanie: miało być 4000 z papą, będzie około 5000 bez papy i dodatków

...

porażka:(

a ile masz m3 więźby...?

i po ile deskowanie?

No nie całkiem porażka ;) jedyny błąd jaki popełniłaś, to że nie wzięłaś pod uwagę, że do tej kwoty musisz doliczyć ok. min. 20%, bo nigdy nie wychodzi tak jak planujesz ;)

Przeciez wiedziałam że powinnam to dodać:(

I nie wiem dlaczego nie uwzględniłam...

Oby udało nam się zakonczyc ten rok na 0:(

Lukarna, tylko nie waż się sama zamawiać drewna, zadzwoń tylko, podaj ilość m3 i spytaj o cenę, towar MUSI zamówić CIEŚLA!!!

No widzisz, ten nasz powiedział że mam ja zamówic:/ zgodnie ze specyfikacją z projektu:(

Muszę zadzwonić do niego jeszcze.

co za bzdury!!!

zestawienie w projekcie to wymiary już gotowej więźby do montażu...

skąd TY masz wiedzieć o ile dłuższe mają być krokwie - przecież będą przycinane...

na wszystko trzeba doliczyć jakiś zapas przecież, a tartak nie wie jaką techniką pracuje Twój cieśla...

mają być tylko zachowane oryginalne wymiary: długość, grubość, przekrój, ale ile dłuższe mają być surowe krokwie musi wiedzieć cieśla...

nie bierz na siebie takiej odpowiedzialności...

poza tym jaka jest w końcu różnica w cenie pomiędzy Twoim cieślą a moim...?

w kosztorysie najbardziej "rabnęłam się" na samym początku w wycenie materiałów budowlanych. I to o ładne kilkadziesiąt tysięcy :( Na szczęście z pozostałymi pozycjami poszło mi już dużo lepiej, aż pojawiła się kwestia docieplenia i zabudowy poddasza - tutaj nastepny zonk :mad:

mój dach wydaje się duzy, ale z całym drewnem zmieściliśmy się 12 tyś. :)

My kosztorys mieliśmy zrobiony przez wykonawcę, wybierając niektóre lepsze rozwiązania zmieściliśmy się w części SSZ bez problemu, fakt - był po bandzie czyli liczony bez żadnych rabatów i zniżek. Dlatego mam takiego nerwa za ten przekroczony kosztorys za tynki. To nasza pierwsza wtopa, a właściwie nie nasza a wykonawcy bo to on źle przeliczył a nie my.

A propos vatu budowlanego to nie każdy cieśla zechce zamówić na siebie z tym 8% vatem, jeśli nie wystawia faktury i nie wlicza w koszty to na bank nie weźmie takiego zamówienia na siebie. My mimo że mamy z wykonawcą umowę to nie brał nam materiałów na 8% bo księgowa mu to odradziła i wszystkie ale to totalnie wszystkie materiały mamy na 23% brane. U nas w regionie z tego co się orientowałam tylko jedna firma bierze sama materiały i wtedy 8% się płaci ale już z marszu cenę wyjściową ma sporo wyższą. Nam za sso bez więźby i przygotowanie terenu (usunięcie humusu i zburzenie domku) zaśpiewali 10tys więcej niż my zapłaciliśmy z więźbą i przygotowaniem terenu.

Edytowane przez pumpaluna

no jak ktoś pracuje na czarno i nie wystawia faktur to się nie dziwię...

u nas nie ma problemu z wykonawcami aby towar był z usługą... wiadomo przecież, że wtedy mają możliwość zarobienia na samym towarze...

rzadko uda nam się uzyskać taki rabat, jaki ma dobry wykonawca, on wtedy dzieli się takim rabatem z nami i jeśli cena towaru oscyluje w okolicach cen jakie sami moglibyśmy uzyskać w hurtowniach, to warto brać towar od wykonawcy...