karolakr25 03.11.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No nie całkiem porażka jedyny błąd jaki popełniłaś, to że nie wzięłaś pod uwagę, że do tej kwoty musisz doliczyć ok. min. 20%, bo nigdy nie wychodzi tak jak planujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Przypominacie sobie mój wstępny kosztorys?? Więc chyba się walnęłam i to nieźle... Jak na razie: 1. Pustak duży: miało być 11700 - jest 13 789 2. Pustak połówka: miało być 3200 - będzie około 4000 3. Cement +/- się zgadza 4. Stal: jeszcze nie wiem 5. Strop +/- się zgadza 6. Nadproża: jeszcze nie wiem 7. Beton: miało być 5000, teraz zapłacę 4200 ale zostana jeszcze schody czyli +/- się zgadza 8. Więźba: miało być 11600 a jest 20 000 - największa kucha:( 9. Deski na deskowanie: miało być 4000 z papą, będzie około 5000 bez papy i dodatków ... porażka:( a ile masz m3 więźby...? i po ile deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 03.11.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Lukarna - nie Ty pierwsza i nie ostatnia ! Budowa to nie tort. W torcie jak ma byc 12 jaj to jest 12 a w przypadku budowy tych "jaj" ciagle niestety przybywa Głowa do góry - będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 a ile masz m3 więźby...? i po ile deskowanie? więźby mam 17,5m3 deskowanie 6m po 860 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No nie całkiem porażka jedyny błąd jaki popełniłaś, to że nie wzięłaś pod uwagę, że do tej kwoty musisz doliczyć ok. min. 20%, bo nigdy nie wychodzi tak jak planujesz Przeciez wiedziałam że powinnam to dodać I nie wiem dlaczego nie uwzględniłam... Oby udało nam się zakonczyc ten rok na 0:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 więźby mam 17,5m3 deskowanie 6m po 860 zł czyli po 900/m3 wychodzi... aby obniżyć kwotę pogadaj z cieślą, żeby on ją kupił i Tobie sprzedał wraz z usługą i 8% VAT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tak, 900 netto za metr.Jeszcze jutro zadzwonię do tartaku gdzie brała moja kumpela, kojarzy mi się że dużo taniej... Tylko to spod Kalisza gdzieś było, muszę wziąc namiary bo nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 a może tam skąd ja brałem...? to nic, że to z nad morza, transport był w cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ale masz do nich namiar??Bo ja myslałam że to wszystko Ci cieśla załatwiał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no załatwiał, ale poproszę go zaraz o namiar na ten tartak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mazurskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego - Piotr Tomaszewicz 608 630 303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dzięki Marcin, jutro zadzwonię Bardzo dziękuję Twój cieśla sobie chwali ten tartak, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Lukarna, tylko nie waż się sama zamawiać drewna, zadzwoń tylko, podaj ilość m3 i spytaj o cenę, towar MUSI zamówić CIEŚLA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dzięki Marcin, jutro zadzwonię Bardzo dziękuję Twój cieśla sobie chwali ten tartak, prawda? bierze stamtąd drewno od 10 lat, tak mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Lukarna, tylko nie waż się sama zamawiać drewna, zadzwoń tylko, podaj ilość m3 i spytaj o cenę, towar MUSI zamówić CIEŚLA!!! No widzisz, ten nasz powiedział że mam ja zamówic:/ zgodnie ze specyfikacją z projektu:( Muszę zadzwonić do niego jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 co za bzdury!!!zestawienie w projekcie to wymiary już gotowej więźby do montażu...skąd TY masz wiedzieć o ile dłuższe mają być krokwie - przecież będą przycinane...na wszystko trzeba doliczyć jakiś zapas przecież, a tartak nie wie jaką techniką pracuje Twój cieśla...mają być tylko zachowane oryginalne wymiary: długość, grubość, przekrój, ale ile dłuższe mają być surowe krokwie musi wiedzieć cieśla...nie bierz na siebie takiej odpowiedzialności... poza tym jaka jest w końcu różnica w cenie pomiędzy Twoim cieślą a moim...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 03.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 w kosztorysie najbardziej "rabnęłam się" na samym początku w wycenie materiałów budowlanych. I to o ładne kilkadziesiąt tysięcy Na szczęście z pozostałymi pozycjami poszło mi już dużo lepiej, aż pojawiła się kwestia docieplenia i zabudowy poddasza - tutaj nastepny zonk mój dach wydaje się duzy, ale z całym drewnem zmieściliśmy się 12 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 03.11.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) My kosztorys mieliśmy zrobiony przez wykonawcę, wybierając niektóre lepsze rozwiązania zmieściliśmy się w części SSZ bez problemu, fakt - był po bandzie czyli liczony bez żadnych rabatów i zniżek. Dlatego mam takiego nerwa za ten przekroczony kosztorys za tynki. To nasza pierwsza wtopa, a właściwie nie nasza a wykonawcy bo to on źle przeliczył a nie my. A propos vatu budowlanego to nie każdy cieśla zechce zamówić na siebie z tym 8% vatem, jeśli nie wystawia faktury i nie wlicza w koszty to na bank nie weźmie takiego zamówienia na siebie. My mimo że mamy z wykonawcą umowę to nie brał nam materiałów na 8% bo księgowa mu to odradziła i wszystkie ale to totalnie wszystkie materiały mamy na 23% brane. U nas w regionie z tego co się orientowałam tylko jedna firma bierze sama materiały i wtedy 8% się płaci ale już z marszu cenę wyjściową ma sporo wyższą. Nam za sso bez więźby i przygotowanie terenu (usunięcie humusu i zburzenie domku) zaśpiewali 10tys więcej niż my zapłaciliśmy z więźbą i przygotowaniem terenu. Edytowane 3 Listopada 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 03.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 to że na składzie drewna nie zawsze chcą robić wycenę bez zestawienia - z tym się już spotkałam i zwracałam się do projektanta o taką specyfikacje; natomiast o tym, że cieśla, który ma pracować na dachu nie chce zrobić dokładnego zestawienia jak dotąd się nie słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no jak ktoś pracuje na czarno i nie wystawia faktur to się nie dziwię...u nas nie ma problemu z wykonawcami aby towar był z usługą... wiadomo przecież, że wtedy mają możliwość zarobienia na samym towarze...rzadko uda nam się uzyskać taki rabat, jaki ma dobry wykonawca, on wtedy dzieli się takim rabatem z nami i jeśli cena towaru oscyluje w okolicach cen jakie sami moglibyśmy uzyskać w hurtowniach, to warto brać towar od wykonawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts