ewanz 03.11.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam do Was pytanie odnośnie wylewki w garażu - ekipa zapowiedziała, że nie daje tam żadnej siatki wzmacniającej ani włókien, bo robili już tak i się sprawdza, nic nie pęka. Nie wiem co o tym myśleć... Jakie są teraz trendy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam do Was pytanie odnośnie wylewki w garażu - ekipa zapowiedziała, że nie daje tam żadnej siatki wzmacniającej ani włókien, bo robili już tak i się sprawdza, nic nie pęka. Nie wiem co o tym myśleć... Jakie są teraz trendy? siatki możesz nie dawać, ale daje się zbrojenie rozproszone... i z tego nie rezygnuj! to jest koszt około 3zł/m2 dodatkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 03.11.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam do Was pytanie odnośnie wylewki w garażu - ekipa zapowiedziała, że nie daje tam żadnej siatki wzmacniającej ani włókien, bo robili już tak i się sprawdza, nic nie pęka. Nie wiem co o tym myśleć... Jakie są teraz trendy? u nas były włókna co nie zmienia faktu, że wylewki mamy spieprzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 03.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 zbrojenie rozproszone to pewnie te włókna o których słyszałam nie wiem tylko dlaczego ekipa nie chce tego robić, czy to dla nich dużo dodatkowej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 03.11.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Esiak nam wykonawca na materiały oddał cały swój rabat, jak się sami orientowaliśmy to do 10% się udawało zyskać, dzięki przysłudze koleżeńskiej na materiały mieliśmy 3x tyle. A fachowcy nawet Ci co faktury wystawiają nie zawsze te materiały an siebie chcą brać. Może taka mentalność małomiasteczkowa a może kwestia łatwości rozliczeń przychodów. Ewanz mi kazali pilnować aby w wylewkach było włókno PP czy plastyfikator (cokolwiek by to nie było) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 to żadna robota dodatkowa... włókna moczy się w wiadrze z wodą i potem to wszystko wlewa do miksokreta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Esiak nam wykonawca na materiały oddał cały swój rabat, jak się sami orientowaliśmy to do 10% się udawało zyskać, dzięki przysłudze koleżeńskiej na materiały mieliśmy 3x tyle. A fachowcy nawet Ci co faktury wystawiają nie zawsze te materiały an siebie chcą brać. Może taka mentalność małomiasteczkowa a może kwestia łatwości rozliczeń przychodów. Ewanz mi kazali pilnować aby w wylewkach było włókno PP czy plastyfikator (cokolwiek by to nie było) włókna PP to właśnie zbrojenie rozproszone, a plastyfikator dodaje się tam gdzie jest podłogówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 03.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no dla mnie zbrojenie rozproszone to powinno mieć skrót ZZ a nie PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 PP - polipropylen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.11.2011 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Sprawdzę ceny dokładnie jak uspię kurczaki:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 03.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no to teraz powiedzieliście mi nowinę, bo o plastyfikatorze nic nie słyszałam i nie znam zamiarów ekipy co do niego, a podłogówkę mam prawie na całym parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no to teraz powiedzieliście mi nowinę, bo o plastyfikatorze nic nie słyszałam i nie znam zamiarów ekipy co do niego, a podłogówkę mam prawie na całym parterze no to już wiesz, że należy go dać, uplastycznia cement aby lepiej obkleił rurki podłogówki... chyba że będziesz miała wylewki anhydrytowe, to wtedy jest to zbędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 03.11.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 będą zwykłe wylewki z mixokreta dzieki za cenne rady, bo niektóre ekipy chyba próbują bagatelizować pewne sprawy - w końcu nie oni będą tam mieszkali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 03.11.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Droga Lukarno, moje małe właśnie usnęło z tatą Jeżeli chodzi o kosztorys to wydawało nam się, ze robimy zawyzony a wyszliśmy na zero;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.11.2011 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 co za bzdury!!! zestawienie w projekcie to wymiary już gotowej więźby do montażu... skąd TY masz wiedzieć o ile dłuższe mają być krokwie - przecież będą przycinane... na wszystko trzeba doliczyć jakiś zapas przecież, a tartak nie wie jaką techniką pracuje Twój cieśla... mają być tylko zachowane oryginalne wymiary: długość, grubość, przekrój, ale ile dłuższe mają być surowe krokwie musi wiedzieć cieśla... nie bierz na siebie takiej odpowiedzialności... poza tym jaka jest w końcu różnica w cenie pomiędzy Twoim cieślą a moim...? Jak wyceniałam w lokalnych tartakach to sami doliczyli mi po 30cm. Ale masz rację - to powinien policzyć cieśla:/ Różnica cenowa jest znaczna: - Twój - 12 900 za deskowanie + papa bez nadbitki - mój - 10 200 za deskowanie + papa i 1800 nadbitka Ja już Ciebie pytałam chyba ale nie mogę tego znaleźć: czy wiesz ile Twój cieśla wziął za nadbitkę? Czy miałeś ceną łączną za całą więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.11.2011 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Droga Lukarno, moje małe właśnie usnęło z tatą Jeżeli chodzi o kosztorys to wydawało nam się, ze robimy zawyzony a wyszliśmy na zero;) Droga Ardeo;) moje dzieci usnęły ze mną jak zwykle:) W sumie to sie obudziałm o 22 ale już nie chciało mi się opuszczać ciepłego łóżka:) A jaka jestem dzisiaj wyspana za to:) Dwie noce z rzędu sen ponad 8 godzin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 04.11.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Jak wyceniałam w lokalnych tartakach to sami doliczyli mi po 30cm. Ale masz rację - to powinien policzyć cieśla:/ Różnica cenowa jest znaczna: - Twój - 12 900 za deskowanie + papa bez nadbitki - mój - 10 200 za deskowanie + papa i 1800 nadbitka Ja już Ciebie pytałam chyba ale nie mogę tego znaleźć: czy wiesz ile Twój cieśla wziął za nadbitkę? Czy miałeś ceną łączną za całą więźbę? nadbitkę i deskowanie robił mi dekarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 04.11.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Lukarna, nie daj się wciągnąć w liczenie więźby. Masz przecież od tego ludzi na budowie, i to nie powinien być Teść tylko cieśla. Żeby potem nie było jak z nadprożami:) Ty będziesz liczyć metry kafli:) Betoniarnia działa? Kiedy będzie zalewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 04.11.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie Aga ja nic sama już nie będę zamawiać na pewno:/Zalewać mamy w poniedziałek, betoniarnia ma opóźnienia. Ale powstał inny problem.Strop za długo stał nie zalany i Inspektor nadzoru w osobie Teścia miał za dużo czasu żeby szukać dziury w całym.I znalazł: w jednym miejscu strop ułożony jest ponoć krzywo, nie wiem na czym to polega bo ja tego nie widziałam oraz podobno belki stropowe nie są powiązane ze zbrojeniem. Piotr zadzwonił do murarza, że mają to powiązać, murarz twierdzi że nie trzeba, teść twierdzi że trzeba, murarz się wkurzył i powiedział że jak tak to on nie będzie kończył tej budowy bo on juz ma dosyć.Piotr się wkurzył i powiedział że niech spada (na razie to tylko do mnie powiedział)Na moje pytanie kto nam w takim razie to skończy przed zimą nie dostałam odpowiedzi... Powiedziałam, ze ma się spotkac z nim jutro rano, pokazać co mają poprawić i niech poprawiają. I jak poprawią to mają robić dalej i tyle. Wymiękam. ps. a najgorsze jest to że ja nie wiem czy te belki powinny być powiązane itd i nie umiem zając stanowiska w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 04.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 to się tak nie załatwia...dzwonisz do kierbuda, on sprawdza zbrojenie i albo się podpisuje albo nie...jeśli nie, to on dzwoni do wykonawcy i mówi, że nie odbiera tego stropu i ma być on poprawiony przed zalaniem...w ten sposób wykonawca nie czuje, że ktoś wpiernicza mu się w robotę (teść) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts