Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Przytoczę fragment mojej korespondencji z Lukarną, oczywiście mam jej zgodę.

Pomysł takiego ustawienia wpadł mi do głowy przypadkowo ;) nawet nie myślałam o Lukarnie wtedy, a tym bardziej o jej sypialni :lol2:

Wiem, ze twoja sypialnia już rozpracowana, ale może zerkniesz na to co mi przyszło przed chwilą do głowy

W sumie nie wiem skąd ten pomysł, ale ma on swoje dobre strony:

1. w tym ułożeniu łóżka żadna z osób nie musi schylać się idąc do łóżka, a jak łóżko stało w poprzedniej wersji, to tak właśnie było, ponieważ linia 190 cm była mniej więcej na poduszce (nie wiem czy jasno się wyraziłam)

2. teraz co prawda głowy macie pod skosem, ale zyskujesz przestrzeń przed łóżkiem, dzięki czemu komunikacja między drzwiami wejściowymi a balkonowymi nie jest zaburzona.

3. jak się budzisz, to nie widzisz w pierwszej chwili drzwi do garderoby – jakiekolwiek drzwi by to nie były, nie jest to super widok , a tak będziesz patrzeć na ładną tapetę

4. jeśli śpisz po prawej stronie, a jeśli pamiętam to tak, miałabyś od razu obok fotel, obok fotela zmieści się komoda 60 cm

5. TV jest przeniesione na ścianę na wprost łóżka

6. zmieszczą się swobodnie 2 komody 100 cm szerokie, więc bardzo duże i pojemne

Są też minusy oczywiście:

1. TV na ścianie z tapetą, tapeta jeśli jest bardzo pstrokata lub o intensywnym odcieniu (a ta wybrana przecież taka nie jest) może odciągać wzrok od TV, ale to by było nawet lepiej, nie sądzisz?

2. stoliczek nocny i fotel nieco utrudnią dojście do okna

3. głowa pod skosem

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drugie ustawienie chyba wygodniejsze. Ta sciana z tapeta nie jest już pusta. Tylko w kącie z fotelem jest za dużo mebli. Fotel wygląda jakby na siłę "wciśnięty". Może zrezygnować z tej małej komody obok drzwi? Książkę można odłożyć na stolik przy łóżku a lampę zrobić stojącą (nie widzę dokładnie, ale lampa chyba jest stojąca?). Tym bardziej, że 2 duże komody będą pod tv.

Ja też ostatnio nie zaglądam na budowę, bo czasu brak. A jak męża wyślę z aparatem, to i owszem zdjęcia zrobi, ale takich szczegółów, które go interesują (np. jak coś jest zamocowane). Takie są oczywiście potrzebne, ale przydałoby się chociaż jedno takie poglądowe/całościowe:)

mi też bardziej podchodzi drugie ustawienie tyle, że właśnie bez tej szafki koło wejścia do garderoby, fotel by pasował jakiś typu muszelka bo one nie zabierają zbędnego miejsca na "obudowę". Mam koleżankę która kupiła sobie worek sako i w nim poczytuje, nie wiem cyz to wygodne i funkcjonalne tylko dzielę się pomysłem. Dla mnie czytanie w fotelu to jakaś kara by była, od zawsze czytam tylko i wyłącznie w łóżku :)