Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Może jednak nie ma się co spieszyć? widzę, że u was się dzieje jak u mnie tylko, że wy jesteście rok do przodu :D

No ciezka decyzja przed wami...Ale jak murarz nie miałby nic przeciwko pracy w takiej temp. i dekarze również...a do betonu dodacie plastyfikator specjalny i powinno być dobrze :)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna mozna :) mój tata pracuje w firmie, w której robią beton, bym się musiała podpytać do ilu oni leją. U nas też tak kombinowalismy ze stropem w razie czego ( nie wyszło z innych powodów). No i tata mówił, że u nich wożą beton cała zimę..tylko dodają plastyfikator i leją jak nie ma dużych mrozów. Więc to nie powinien być problem :)

Na pewno do -5 jest bezpiecznie, tylko byście musieli podjac szybką decyzję, bo temp. będzie coraz niższa...

Edytowane przez msdracula

Lukarna, a może lepiej poczekać do wiosny, bo nigdy nie wiadomo jakiego figla pogoda może spłatać. Będziesz miała całą zimę na spokojne planowanie i aranżowanie zamiast drżeć czy się wyrobicie przed śniegami. Wiem o czym mówię, bo w zeszłym roku zaczęliśmy piwnicę w październiku i 4 listopada skończyliśmy. Myśleliśmy czy może robić dalej, a 8 listopada spadł śnieg, temp. spadła i tak do marca. Za to na wiosnę ruszyliśmy z kopyta.

Witam po przerwie :)

Widzę, że spoy dylemat macie...

Ja bym zaczekała.

W zeszłym roku przed zimą mieliśmy zacząć budowę - sam fundament, nie udało się z powodu pogody i ogólnych opóźnień różnego typu, nie żałuję.

Plus odczekania jest taki, że ma się głowę spokojną o kaprysy pogody.

Minus - wiadomo, byłoby zrobione szybciej.

Pytanie czy zrobienie tego już teraz wiele zmieni w całym harmonogramie i dalszych planach w kwestii budowy, wprowadzania się itd.?

No więc moi Państwo.

Sprawa przedstawia się następująco:

Pogoda ma być (przynajmniej powinna) na tyle, że murarze powinni skończyć.

Murarz robić chce (nie to że nie ma innej pracy bo wiem że ma)

Czyli teoretycznie moglibyśmy... z dużą szansą na sukces.

Ale Szanowny Kierownik Budowy zwołał na jutro Walne Zgromadzenie Mądrych i chce rozmawiać. Nie wiadomo o czym chce rozmawiać bo nie wyjawił swych zamiarów. Na zgromadzenie jak się pewnie domyślacie nie zostałam zaproszona - w końcu: co ja tam wiem:/

Czyli przypuszczam jutro się okaże, że nie robimy.

I ja rozumiem, że można by faktycznie odłożyć to do wiosny. I przeczekać zimę w spokoju.

Gdyby było jak piszecie, że wiosną z kopyta...

Ale scenariusz będzie taki:

Zanim przyjdzie wiosna trochę potrwa, potem teść oznajmi że on musi najpierw posprzatać po zimie. Minie miesiąc. Wejdzie ekipa, potem cieśla. I nastanie długa przerwa bo kasa się skończy - przeciez kredytu nie możemy załatwiać jak jeszcze jest cos w skarbonce. Nastanie jesień, zrobimy dachówkę. Okna?? Na samą zimę - nie warto...Po co, za zimno już przy mrozach się nie uda montaż, poczekajmy do wiosny... Zresztą z kredytem warto zaczekać do 2013, przez zimę trochę odłozycie...

I tym sposobem będziemy się budować nie jak normalni ludzie 2 max 3 lata tylko sześć.

A w połowie budowy znienawidzimy ten dom za to że przysparza tyle problemów.

Wiem wiem pewnie przesadzam ale strasznie rozgoryczona dzis jestem i muszę się komus wyżalić w rękaw:(

Lukarna - jesli miałabym zagłosować to jestem za odłożeniem tego do wiosny. Zwłaszcza, że jest to kwestia około tygodnia (z tego co wywnioskowałam) więc teraz jest ryzyko a na wiosnę niewiele to zmieni. Poza tym jesteś już tak zmęczona kobieto, ze należy Ci się odpoczynek. szkoda nerwów bo byłby to bardzo nerwowy i napiety tydzień a powodzenie przedsiewzięcia zależy tylko i wyłącznie od pogody, na ktorą wpływu nie mamy....

Lukarno tyle, że jeśli tartak mówi 2tygodnie to tu trzeba by doliczyć z tydzień poprawki że może się do 3 przesunąć i wyjdzie, że cieśla może wejść dopiero za miesiąc. Ja też, gdybym miała tutaj głosować, byłabym za przeczekaniem do wiosny, od kwietnia moglibyście ruszyć. Zapłaciłabyś za więźbę, dachówkę i kasa by się rozeszła. Załatwienie kredytu też trwa chwilę więc akurat od czerwca byłaby pełna para

Zobaczymy co Mądre Głowy wymyślą;) Teśc został zaproszony? To polej Lukarna:)

Teść??? No OCZYWIŚCIE!

Jak mogłaś w ogóle w to wątpić...

To co?? Na co macie ochotę??

Ja mam na razie w ramach polepszenia humoru pepsi bo lubię a rzadko piję:)

Ale juz lecę do barku zobaczyć co mój barman tam chowa...

ps. Pinacolada co to Krupnik?

ps2. instrukcja, ku pamięci:)

Jak otwierasz program, to po logo programu pokazuje ci sie cos takiego

http://img97.imageshack.us/img97/731/beztytuukhs.th.jpg

nic nie wpisujesz, robisz ok, pojawia się

http://img838.imageshack.us/img838/7307/beztytuu1yo.th.jpg

wpisujesz dane pomieszczenie i ok, pojawia sie coś takiego

http://img820.imageshack.us/img820/3269/beztytuu2sz.th.jpg

następnie wybierasz widok PLAN i pojawia się coś takiego

http://img249.imageshack.us/img249/5861/beztytuu3g.th.jpg

W zakładce narzędzia masz BIBLIOTEKĘ (z meblami, itd.) Ważne (bo wg mnie łatwiej się wstawia meble), jak na początku masz zaznaczone kontury i teksturę zmienia się to na pasku zadan, są takie kwadraciki zaznaczone - porównaj sobie mój ekran z twoim