Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na temat pokoju już się wypowiedziałam:) najpiękniejsze zdjęcie Weroniki to zatytułowane "ciemnooka":) przepiękne. I jeszcze to siostrzane mnie wzrusza i przekonuje, że warto miec więcej dzieci:) I rodzicielkę też wypatrzyłam - cała trójka do Ciebie podobna:)

Ciekawe co uradzi Rada Mądrych?

Na temat pokoju już się wypowiedziałam:) najpiękniejsze zdjęcie Weroniki to zatytułowane "ciemnooka":) przepiękne. I jeszcze to siostrzane mnie wzrusza i przekonuje, że warto miec więcej dzieci:) I rodzicielkę też wypatrzyłam - cała trójka do Ciebie podobna:)

Ciekawe co uradzi Rada Mądrych?

Czuję się pokrzywdzona :mad: Miałam obiecane fotki i ni hu hu :( :( :(

u nas będzie jednak Pianomat 3mm - tak zasugerował kolega. Sprawdzałam i opinie ma dobre. Ten współczynnik przewodzenia ciepła też ok więc już chyba nie będę kombinować i szukać... Cena też ok bo ok 8zł/m2

Linka podałam bo pamiętałam, że któraś z Was martwiła się o odgłos paneli dlatego rozważała parkiet chyba. Ale z tej tabeli wynika, że podkłady potrafiązniwelować odgłosy ale na ile to juz zycie pokaże ;) Nie mniej jednak może komuś (oprócz mnie i Ardei ) się przyda :)

:goodnight:

u nas będzie jednak Pianomat 3mm - tak zasugerował kolega. Sprawdzałam i opinie ma dobre. Ten współczynnik przewodzenia ciepła też ok więc już chyba nie będę kombinować i szukać... Cena też ok bo ok 8zł/m2

Linka podałam bo pamiętałam, że któraś z Was martwiła się o odgłos paneli dlatego rozważała parkiet chyba. Ale z tej tabeli wynika, że podkłady potrafiązniwelować odgłosy ale na ile to juz zycie pokaże ;) Nie mniej jednak może komuś (oprócz mnie i Ardei ) się przyda :)

:goodnight:

wystarczy na strop dać styropian dźwiękochłonny..

Tak jak napisała Karola - niestety zasnęłam:/

Nawet w sumie nie zdążyłam z mężem pogadać (tzn porządnie go wypytać;)) o przebiegu rozmów:)

Wiem tylko tyle ile powiedział mi przez telefon, a mianowicie:

1. Prawdopodobnie robimy dalej (piszę prawdopodobnie bo dopóki nie zobaczę to nie uwierzę)

2. Nadal mamy nie rozwiązany problem podniesienia ścianki kolankowej.

Ad.1.

Murarz obiecał wejść w poniedziałek, będę jeszcze jutro do niego dzwonić i ponaglać:)

Dostała zielone światło więc wznawiam rozmowy ciesielsko-tartakowe:)

Ad2.

Ścianka kolankowa - po dokładnym spojrzeniu w projekt okazało się że nasza ścianka na gotowo ma 75cm:(:(:(

Czyli jak podniesiemy jeden pustak wyjdzie 100. Na podniesienie o dwa ja się nie zgadzam (mąż jednak stanął na wysokości zadania i konsultował ze mną telefonicznie przebieg spotkania) - sądzę że pół metra zaburzy proporcje budynku i tyle. O ile zapadnie decyzja o podniesieniu wtedy dodatkowo wymurujemy 1 pustak i 1 cegłę pełną.

Problem pozostawienia okien na 85 cm został rozwiązany: wieniec pójdzie górą nad oknami lub pod oknami.

Ale pozostają jeszcze lukarny: jak dach pójdzie w górę, wyjdą wyższe lukarny. Jeżeli będziemy chcieli je obniżyć wtedy nie wiadomo jak z konstrukcją dachu... I kierownik zaproponował żeby spotkać się z cieślą i z nim tą sprawę obgadać. Jak cieśla stwierdzi że "się da" wtedy robimy jak napisałam: 1 pustak + 1 cegła pełna

I to tyle:) Nic więcej nie wiem bo zasnęłam:)

ps. linki do zdjęć wyślę z domu bo się w pracy nie mogę na fotosika dostać;)

I nie fochajcie się zbiorowo bo co ja bez Was zrobię

ps2. Esiak majster mnie chciał namówić na szalunki z płyty OSB (bo szybciej i bezproblemowo) ale Piotr powiedział tak jak Ty: desek mamy mnóstwo więc niech zbijają:)

Tak, deski się zbija. Ale jakoś je trzeba przymocować do muru. I jeśli to będzie poprzybijane gwoździami to na 100% poleci szalunek. A jeśli się przykręci śrubami do ściany to będzie ok. Dlatego twierdzę, że jest to bardzo pracochłonna praca, przynajmniej dużo bardziej niż tymi pustakami.

Pozwolę sobie wrzucić zdjęcie ode mnie.

http://desmond.imageshack.us/Himg64/scaled.php?server=64&filename=20110922920.jpg&res=medium

I od drugiej streony muru od spodu stropu poprowadzona deska.

http://desmond.imageshack.us/Himg706/scaled.php?server=706&filename=20110909874.jpg&res=medium

Ale jeśłi to ma być poprowadzony szalunek obustronny to i z jednej strony i z drugiej trzeba porządnie przymocować.

Edytowane przez klaudiuszozo