Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Ja naprawdę wczoraj chciałam do Was napisać:)

I napisałam w sumie ale nie mogłam wysłać:/:/:/

Dzisiaj idę do mojego dostawcy internetu z reklamacją bo najpierw mnie strasznie zrywało a potem wywaliło zupełnie:/

Korzystając z chwili przerwy w pracy:) szybko Wam napiszę co nowego jakbym po południu nie mogła:)

Byliśmy rano z mężem w tartaku. Wycenę więźby oraz reszty dostaniemy na poniedziałek.

Przy okazji rozmawialiśmy o dachówce bo maja tez tam pokrycia dachowe. Pan zaproponował nam że wyceni jeszcze Creatona oprócz naszego wybranego Robena

I teraz zobaczymy jak to wyjdzie cenowo, problem w tym, że trochę mi się kolory w tym Creatonie nie podobają. I nie możemy dojść z Piotrem do porozumienia. Obydwie te z Creatona nazywają się "brązowa" a jedna jest wiśniowa:/

Ale mniejsza z tym, zobaczymy wycenę będziemy gadać:) To jest jeszcze trochę temat odległy chociaż mój mąż o dziwo powiedział że fajnie byłoby się zdecydować i zaliczkować tą dachówkę - byłam w totalnym szoku...

Temat na dziś:

z czego zrobić słupy na tarasie podtrzymujące zadaszenie??

- Cieśla i mój teść mówią żeby z drewnianych słupów 16

- Piotr mówi żeby wymurować z klinkieru

- Ja nie mówię nic bo z klinkieru nie jestem przekonana ale drewno?? Tez nie wiem:/

Co Wy na to??

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z czego zrobić słupy na tarasie podtrzymujące zadaszenie??[/b]

- Cieśla i mój teść mówią żeby z drewnianych słupów 16

- Piotr mówi żeby wymurować z klinkieru

- Ja nie mówię nic bo z klinkieru nie jestem przekonana ale drewno?? Tez nie wiem:/

Co Wy na to??

Ja zdecydowanie polecam słupy murowane Nie drewniane

Drewno pęka i wygląda średnio

Sama przerabiałam ten temat- ja jestem zwolennikiem klinkieru uważam że jest elegancki i ponadczasowy - ale to kwestia gustu nie każdemu się podoba- można wymurować i zrobić w kolorze elewacji...Drewniane tak "lichutko" wyglądają

Pozdrawiam serdecznie

Saly

Ja z kolei jestem bardziej za drewnem :)

U nas są 2 nieduże filarki podtrzymujące daszek nad gankiem i w porjekcie są drewniane.

Ekipa odradzała, ale ja się uparłam - co ma być to będzie.

Jeżeli domek jest tradycyjny, ma jakieś tak drewniane elementy to tu to tam to fajnie takie słupy będą sie komponować.

Prawda jest taka, że klinkier też pasuje do wszystkiego więc to kwestia ceny, praktyczności no i gustu :)

Moim zdaniem bardziej licho wyglądają murowane i otynkowane. Drewno jest boskie :)

Aga pisze, że nie przepada za klinkierem a co ja o nim sądzę to wiesz;) Chociaż uczciwie przyznaję, ze klinkier jest praktycznym materiałem, a estetycznie też czasami się broni (mnie się podoba u Majkiego i Sylwerson), ale ja lubię robic "na licho" bo i drewniane i otynkowane słupy podobają mi się bardziej niż sztuczno-równy klinkier;) ale to ja i mój specyficzny gust;)

Mój sąsiad ma dachówkę kasztanową z Koramica i jest ona idealna do orzechowych okien, po prostu super się zgrywa:)

Lukarenko, my chyba też napiszemy protest do Twojego operatora, bo przez niego nie mam Ciebie.

Nie mamy zupełnie żadnego drewna na elewacji. Głosowałabym również za drewnianymi (przede wszystkim cena) tylko ten dach jest dosyć duży i boję się że te drewniane będą wyglądały na za cienkie:/

Decyzję musimy podjąć w miarę szybko, żeby powiedzieć cieśli.

Dzwoniłam dziś do niego i powiedział, ze jak się nie zdecydujemy jakie chcemy słupy to on może wywiązać więźbę i podeprzeć na tymczasowych podporach, a docelowe będzie można wstawić nawet wiosną 2012.

Na froncie też mamy mały daszek i o tym zupełnie nie pomyślałam jeszcze:/

Ale na froncie chyba bedzie klinkier... Tzn tak Minister żąda.

Ale wolałabym zamknąc sprawę już teraz.

No tak ale klinkier też do najtańszych materiałów nie należy niestety...

Zresztą klinkier do czegoś trzeba dopasować a my nie znamy nic: ani koloru dachówki do końca, ani koloru elewacji...

Jak to mówią: im dalej w las...:D

I w sumie nie wiem dlaczego sie cieszę;D

My mamy dwa słupy, zdecydowaliśmy że będą murowane, właściwie to źle mówię - zostały wylane razem ze stropem. Będą normalnie otynkowane, na początek był zamysł, że jeśli zrobimy kawałek w tym łupku czy jak to się zwie to i wtedy słupki w tym pójdą ale po 170zł/m2 z robocizną to nas nie stać i zostaje normalny elewacyjny myk. Co do cegły klinkierowej to niestety spory wydatek, przekonałam się przy kominach (zapłaciliśmy 2,7tys za sam materiał, robocizna była w cenie ssz)

Sprawa słupów nadal nie rozstrzygnięta:/

Chce poszukać dziś różnych przykładów w necie i obgadać sprawę z Ministrem, tak, żeby w poniedziałek była decyzja: wtedy muszę zadzwonic do tartaku i domówić albo 2 drewniane na gotowo albo 2 tymczasowe.

A Marcin uczy się baaaardzo powolutku nowych słów. I jego ostatnim osiągnięciem (i moja duma) jest "dialog":

- Marcin, co budujemy?

- DOM

- A kto buduje dom?

- JA!!

- I kto jeszcze?

- mama, tata, łała (Wera) i lala (Wika)

:D