Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co bym zmieniła w obecnej budowie? Folię na pełne deskowanie!! Bardzo wcześnie wyrwaliśmy sie z kupowaniem materiału na dach, był to sam początek budowy, martwiliśmy się o koszty, wydawało nam się, że kasy nam braknie... ach, teraz wiem, że spokojnie by starczyło:bash:

Lukarna - czasami nie ma co się spieszyc - taki morał z mojej historii

najprostszy i najpewniejszy sposób kotwienia prętów w wieńcu to nałożenie na koniec pręta płaskiej podkładki

Moim zdaniem prostsze będzie wygięcie ostatnich 10cm pręta pod kątem 90o ;)

Rozstaw śrub jest w projekcie i tak trochę głupio żeby cieśla robił pod swoje widzi mi się.

Edytowane przez klaudiuszozo

Moim zdaniem prostsze będzie wygięcie ostatnich 10cm pręta pod kątem 90o ;)

Rozstaw śrub jest w projekcie i tak trochę głupio żeby cieśla robił pod swoje widzi mi się.

no nie wiem czy wyginanie prętów gwintowanych jest prostsze (pękają) niż nakręcenie dwóch nakrętek...

rozstaw może i jest podany (zazwyczaj 100cm) ale nie miejsce ich posadowienia, papudroki murarze na pewno nie sprawdzą czy przekątne są równe, itd, itp...

wiem to ze swojego doświadczenia niestety - spójrz w mój dziennik

No i ja mam podobnie. Facet pobudował facjatki, ale zrobił je za niskie niż w projekcie. I teraz albo sobie ocieplę 30cm styropianu albo dobuduję sam, ale chyba łatwiejsza będzie pierwsza opcja.

Pięknie, pięknie, pięknie!!!! Mam źle wymurowaną końcówkę komina! Teraz nie można zamocować osłony komina! Esiak, jakieś pomysły? Jak przedłużyć komin jak jest już wymurowana czapa? Chodzi o 15cm. A może rura z kwasówki?

Edytowane przez klaudiuszozo

Czy Lucarna ma kominy?

Kominy mam mieć.

Jeszcze nie mam - i cholera tez o nich zapomniałam:/

Cieśla tylko podkreślał żeby działówek nie stawiali zanim on wejdzie a o kominach nic nie mówił więc ja je zignorowałam zupełnie...

ps. ale dzięki Wam bardzo, ja z dziećmi uziemiona w domu ale wyślę jutro posłannika coby majstrom przypomniał to co trzeba:)

ps2. dobrze że jasno i przejrzyście nakresliłam męzowi sprawę z płytami OSB (tzn majster nalegał a ja powiedziałam że muszę porozmawiać o tym z mężem) bo ten jak pojechał na budowę i z nimi rozmawiał to mu powiedzieli że przeciez było mówione, że robimy szalunki z płyty:/

Jak zauważyłem to murarze to taka grupa ludzi, którzy mają problemy z pamięcią :)

Esiak, mój wkład komina powinien wychodzić ponad czapę i wyglądać tak:

http://img527.imageshack.us/img527/5527/pict90541yj6.jpg\

Natomiast jest na równo z czapą zamontowany. Co teraz? Przedłużenie z kwasówki? Bo nic już nie domuruję, bo blacha na kominie położona... Ogólnie rzecz biorąc wyszedł duży BOB...

Kominy mam mieć.

Jeszcze nie mam - i cholera tez o nich zapomniałam:/

Cieśla tylko podkreślał żeby działówek nie stawiali zanim on wejdzie a o kominach nic nie mówił więc ja je zignorowałam zupełnie...

ps. ale dzięki Wam bardzo, ja z dziećmi uziemiona w domu ale wyślę jutro posłannika coby majstrom przypomniał to co trzeba:)

ps2. dobrze że jasno i przejrzyście nakresliłam męzowi sprawę z płytami OSB (tzn majster nalegał a ja powiedziałam że muszę porozmawiać o tym z mężem) bo ten jak pojechał na budowę i z nimi rozmawiał to mu powiedzieli że przeciez było mówione, że robimy szalunki z płyty:/

co prawda kominy można pomurować po ustawieniu więźby (jak będzie miejsce) ale jest mnie wygodnie, ale to kolejny przestój, bo Ty przecież masz mieć zaraz dach deskowany...

jak chcesz obudować kominy..?

co prawda kominy można pomurować po ustawieniu więźby (jak będzie miejsce) ale jest mnie wygodnie, ale to kolejny przestój, bo Ty przecież masz mieć zaraz dach deskowany...

jak chcesz obudować kominy..?

Nie wiem jak:/

One są ogólnie duże jakieś takie...

Ty masz chyba z klinkieru prawda?? Cos nam pokazywałeś pamiętam...

Z pełnej klinkierowej cegły??

no masz kilka możliwości...

obłożyć styro i otynkować...

obłożyć płytką klinkierową...

obmurować pełną cegła klinkierową...

Czy trzeba to zrobić teraz?

Czy można zostawić tak jak jest i zrobić to wiosną?

Płytka klinkierowa odpadać może słyszałam... czy to bajki?