Lukarna 01.12.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Esiak, ty jak zawsze zadziwiasz mnie wiedzą ty masz jakies budowlane wykształcenie lub doświadczenie? to twoja kolejna budowa czy po prostu tyle czytasz, bo chcesz wiedzieć? Karola no spod palców mi to wyjęłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, kominy wymurowane..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.12.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Wiecie co bym zmieniła w obecnej budowie? Folię na pełne deskowanie!! Bardzo wcześnie wyrwaliśmy sie z kupowaniem materiału na dach, był to sam początek budowy, martwiliśmy się o koszty, wydawało nam się, że kasy nam braknie... ach, teraz wiem, że spokojnie by starczyło:bash: Lukarna - czasami nie ma co się spieszyc - taki morał z mojej historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) najprostszy i najpewniejszy sposób kotwienia prętów w wieńcu to nałożenie na koniec pręta płaskiej podkładki Moim zdaniem prostsze będzie wygięcie ostatnich 10cm pręta pod kątem 90o Rozstaw śrub jest w projekcie i tak trochę głupio żeby cieśla robił pod swoje widzi mi się. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Moim zdaniem prostsze będzie wygięcie ostatnich 10cm pręta pod kątem 90o Rozstaw śrub jest w projekcie i tak trochę głupio żeby cieśla robił pod swoje widzi mi się. no nie wiem czy wyginanie prętów gwintowanych jest prostsze (pękają) niż nakręcenie dwóch nakrętek... rozstaw może i jest podany (zazwyczaj 100cm) ale nie miejsce ich posadowienia, papudroki murarze na pewno nie sprawdzą czy przekątne są równe, itd, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 W sumie masz sporo racji. Murarze nie zawsze przykładają się do swojej pracy i warto ich za w czasu przypilnować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 wiem to ze swojego doświadczenia niestety - spójrz w mój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Na dzisiaj pozostało tylko jedno pytanie do rozwikłania. Czy Lucarna ma kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) wiem to ze swojego doświadczenia niestety - spójrz w mój dziennik No i ja mam podobnie. Facet pobudował facjatki, ale zrobił je za niskie niż w projekcie. I teraz albo sobie ocieplę 30cm styropianu albo dobuduję sam, ale chyba łatwiejsza będzie pierwsza opcja. Pięknie, pięknie, pięknie!!!! Mam źle wymurowaną końcówkę komina! Teraz nie można zamocować osłony komina! Esiak, jakieś pomysły? Jak przedłużyć komin jak jest już wymurowana czapa? Chodzi o 15cm. A może rura z kwasówki? Edytowane 1 Grudnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.12.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Czy Lucarna ma kominy? Kominy mam mieć. Jeszcze nie mam - i cholera tez o nich zapomniałam:/ Cieśla tylko podkreślał żeby działówek nie stawiali zanim on wejdzie a o kominach nic nie mówił więc ja je zignorowałam zupełnie... ps. ale dzięki Wam bardzo, ja z dziećmi uziemiona w domu ale wyślę jutro posłannika coby majstrom przypomniał to co trzeba:) ps2. dobrze że jasno i przejrzyście nakresliłam męzowi sprawę z płytami OSB (tzn majster nalegał a ja powiedziałam że muszę porozmawiać o tym z mężem) bo ten jak pojechał na budowę i z nimi rozmawiał to mu powiedzieli że przeciez było mówione, że robimy szalunki z płyty:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Jak zauważyłem to murarze to taka grupa ludzi, którzy mają problemy z pamięcią Esiak, mój wkład komina powinien wychodzić ponad czapę i wyglądać tak: http://img527.imageshack.us/img527/5527/pict90541yj6.jpg\ Natomiast jest na równo z czapą zamontowany. Co teraz? Przedłużenie z kwasówki? Bo nic już nie domuruję, bo blacha na kominie położona... Ogólnie rzecz biorąc wyszedł duży BOB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 mój też jest na równi, ale ja nie mam blachy na górze komina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Kominy mam mieć. Jeszcze nie mam - i cholera tez o nich zapomniałam:/ Cieśla tylko podkreślał żeby działówek nie stawiali zanim on wejdzie a o kominach nic nie mówił więc ja je zignorowałam zupełnie... ps. ale dzięki Wam bardzo, ja z dziećmi uziemiona w domu ale wyślę jutro posłannika coby majstrom przypomniał to co trzeba:) ps2. dobrze że jasno i przejrzyście nakresliłam męzowi sprawę z płytami OSB (tzn majster nalegał a ja powiedziałam że muszę porozmawiać o tym z mężem) bo ten jak pojechał na budowę i z nimi rozmawiał to mu powiedzieli że przeciez było mówione, że robimy szalunki z płyty:/ co prawda kominy można pomurować po ustawieniu więźby (jak będzie miejsce) ale jest mnie wygodnie, ale to kolejny przestój, bo Ty przecież masz mieć zaraz dach deskowany... jak chcesz obudować kominy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.12.2011 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 cholera ja nawet nie wiem z czego sa moje kominy edit: uff przecież wiem!!! systemowe mam... boszzz chyba to piwo po krótkiej abstynencji wzmaga we mnie kłopoty z pamięcią i potęguje panikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.12.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 co prawda kominy można pomurować po ustawieniu więźby (jak będzie miejsce) ale jest mnie wygodnie, ale to kolejny przestój, bo Ty przecież masz mieć zaraz dach deskowany... jak chcesz obudować kominy..? Nie wiem jak:/ One są ogólnie duże jakieś takie... Ty masz chyba z klinkieru prawda?? Cos nam pokazywałeś pamiętam... Z pełnej klinkierowej cegły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 kominy z tego co pamiętam miałaś systemowe...tak, na zdjęciach stropu, widać że są systemowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 no masz kilka możliwości...obłożyć styro i otynkować...obłożyć płytką klinkierową...obmurować pełną cegła klinkierową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Hmmm. Esiak, czy aby na pewno ocieplenie komina systemowego jest poprawne? Jeśli jest już ocieplony wełną, to ocieplenie styropianem nie jest potrzebne. Możesz ewentualnie, obłożyć blachą jak u mnie http://img7.imageshack.us/img7/5648/201112011006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.12.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 no masz kilka możliwości... obłożyć styro i otynkować... obłożyć płytką klinkierową... obmurować pełną cegła klinkierową... Czy trzeba to zrobić teraz? Czy można zostawić tak jak jest i zrobić to wiosną? Płytka klinkierowa odpadać może słyszałam... czy to bajki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Czy trzeba to zrobić teraz? Czy można zostawić tak jak jest i zrobić to wiosną? Płytka klinkierowa odpadać może słyszałam... czy to bajki? Rób to wiosną A że płytka klinkierowa odpada to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts