Esiak 01.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 nie wiem czy komin systemowy Lukarny jest ocieplony, ale nie o to w tym chodzi...z tym styropianem tak radzą mistrzowie na forum o dachach...odseparowanie komina od jego elewacji...styro, na to siatka i klej - ma to zapobiec pękaniu tynku lub odpadaniu płytek klinkierowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Rób to wiosną A że płytka klinkierowa odpada to bajka. a płytki niestety odpadają... klej nie wytrzymuje za dużych zmian temperatury... na elewacji z tym nie ma problemu, ale komin raz jest ciepły raz zimny, a na zewnątrz mróz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Moi rodzice od 10 lat mają tylko otynkowany i położone płytki. Nic nie pęka. Zdaję sobie sprawę, że komin nagrzewając się pracuje, ale jeśli jest ocieplony wełną w środku to pracuje sam wkład z krzemionki, a nie obudowa komina. Lucarna, masz zrobioną dylatację w ogóle, bo na zdjęciach nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 a płytki niestety odpadają... klej nie wytrzymuje za dużych zmian temperatury... na elewacji z tym nie ma problemu, ale komin raz jest ciepły raz zimny, a na zewnątrz mróz... Ja sprawdzałem to empirycznie. Chyba że 10 lat temu klej był lepszy niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Rób to wiosną Klaudiusz, pomyśl czasem zanim źle doradzisz? jak nie wykończy kominów to jak jej zrobią obróbkę...? nawet jeśli to jest teraz obróbka z papy... będzie się jej lało po kominach do środka i na więźbę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Przecież papę może wywinąć do komina a dopiero potem docieplić styropianem i potem klejem. I będzie jeszcze bardziej szczelne. Po położeniu dachówki i tak będzie jeszcze raz uszczelniane. Ja mam tak u siebie i dekarz mówił, że jest bardzo dobrze zrobione. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 O Jezu. Zapomniałem, że nie będzie kładła folii paroprzepuszczalnej... to nie ma znaczenia, folii nie wykłada się na boki komina? nie przyglądałeś się jak Tobie robili dach...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, nie wiem jak Ty, ale ja wierzę w bajki;) Jeżeli chcesz klinkier to muruj z pełnej cegły, nie czekaj na morał z bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 to nie ma znaczenia, folii nie wykłada się na boki komina? nie przyglądałeś się jak Tobie robili dach...? No własnie, folię wykłada się na boki komina. Ale zabiłeś mi teraz klina. Zaraz doczytam i będę wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, nie wiem jak Ty, ale ja wierzę w bajki;) Jeżeli chcesz klinkier to muruj z pełnej cegły, nie czekaj na morał z bajki. taaa.... klinkier najlepszy, ale niestety aby nim obmurować kominy systemowe trzeba trochę pokombinować... albo zrobi tak jak, że od stropu do krokwi obkłada kominy systemowe siporexem 12cm i dalej na nim muruje pełną cegła... albo trzeba zrobić na kominach płytę zbrojoną i na niej murować z klinkieru... http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/plyta%20pod%20klinkier/zdjecie05.jpg http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/24_10_2010/zdjecie04.jpg http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kominkominek/klinkier01%281%29.jpg http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/pliki/koralgol2norbiwolow/image/kominkominek/klinkier02%281%29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 http://ladnydom.pl/budowa/51,106570,9955321.html?i=2 Miałeś rację. Tak właśnie przypominam sobie jak mam lukarny ocieplone. Jest styro i na to wywinięta folia. Na kominie mam dwa razy uszczelnione. Folią i blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ale z drugiej strony, zobacz jak ma netbet. Najpierw obił papą dach. Potem wymurował komin... I to własnie jego działaniem się sugerowałem. http://img199.imageshack.us/img199/8995/20110816409.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 zawsze tak się robi, wpierw wywija się na komin i przykleja lub przybija krycie wstępne, a następnie obróbkę blacharską która obejmuje komin nachodzi na pokrycie właściwe (blachę, dachówkę)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ale z drugiej strony, zobacz jak ma netbet. Najpierw obił papą dach. Potem wymurował komin... I to własnie jego działaniem się sugerowałem. http://img199.imageshack.us/img199/8995/20110816409.jpg to zrobił sobie podwójną robotę... musiał później wycinać deskowanie, papę, a poza tym muruj sobie przez tak mały otwór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, ja Ci mówię jak jest u mnie. Mogę wiercić dziury w płytkach, przychodziły mrozy po 25 stopni i z resztą sama wiesz jakie były pogody przez ostatnie 10 lat i nic nie odpadło. Wybór należy do Ciebie. Ale zastanów się czy to nie będzie za droga impreza. 6zł za jedną cegłę + 2zł za połozenie jednej cegły to daje 8zł za jedna ceglę. Ale ile masz? 500? 700? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 to zrobił sobie podwójną robotę... musiał później wycinać deskowanie, papę, a poza tym muruj sobie przez tak mały otwór... Ale na łeb mu nic nie leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, ja Ci mówię jak jest u mnie. Mogę wiercić dziury w płytkach, przychodziły mrozy po 25 stopni i z resztą sama wiesz jakie były pogody przez ostatnie 10 lat i nic nie odpadło. Wybór należy do Ciebie. Ale zastanów się czy to nie będzie za droga impreza. 6zł za jedną cegłę + 2zł za połozenie jednej cegły to daje 8zł za jedna ceglę. Ale ile masz? 500? 700? a gdzie masz położone te płytki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 01.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Na kominie w domu w którym obecnie mieszkam. Przykręcałem satelitę, antenę od CDMA, GSM Repeatery i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, ja Ci mówię jak jest u mnie. Mogę wiercić dziury w płytkach, przychodziły mrozy po 25 stopni i z resztą sama wiesz jakie były pogody przez ostatnie 10 lat i nic nie odpadło. Wybór należy do Ciebie. Ale zastanów się czy to nie będzie za droga impreza. 6zł za jedną cegłę + 2zł za połozenie jednej cegły to daje 8zł za jedna ceglę. Ale ile masz? 500? 700? 6zł za klinkier - drogo! i tylko lamerzy płacą za ułożenie jednej cegły 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.12.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Lukarna, nie ważne co wybierzesz na komin...ważne, że musisz już o tym teraz pomyśleć i zakupić towar...przy klinkierze (cegła, płytka) musisz jeszcze wybrać kolor, a z tego co wiem nie masz jeszcze wybranego koloru dachówek na 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts