klaudiuszozo 01.12.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 U nas chyba taniej nie znajdziesz. U mnie spec brał za ściany 30zł, a za klinkier 2zł od cegły. Także dwa kominy w klinkierze wyszłyby mnie około 7tys. Dla mnie za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Lukarna, nie ważne co wybierzesz na komin... ważne, że musisz już o tym teraz pomyśleć i zakupić towar... przy klinkierze (cegła, płytka) musisz jeszcze wybrać kolor, a z tego co wiem nie masz jeszcze wybranego koloru dachówek na 100%... Przeczytałam to co napisaliście i to co Esiak napisałeś zatrwożyło mnie najbardziej:/ Ale po raz kolejny bardzo dziękuję za naświetlenie problemu bo jak już pisałam to kolejna rzecz o której w ogóle nie myślałam. Ale to ma wyglądać tak, że murarze zanim wejdzie cieśla mają wymurować całe kominy tak? Łącznie w wykończeniem?? Żeby cieśla papując dach mógł zrobić obróbkę?? Muszę przeczytać to jeszcze raz chyba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 02.12.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Hej Lukarna U nas plan najpierw był taki że, mieliśmy położyć gont w tym roku, potem dachowcy się ciepali długo i miałą zostać na zimę też właśnie tylko papa. Ale ze względu na łazkawą pogodę zaczeliśmy walkę z gontem od wczoraj U nas sprawa kominów wyglądała inaczej, bo my chcieliśmy mieć tak jak w poprzednim domu, czyli kominy będą obłożone styropianem 2cm i na to tynk taki jak na elewacji, w Beniu tak mieliśmy, sprawdziło się, podobał więc teraz też tak będzie.... Teraz kominy są w pełni wymurowane i czekają na docieplenie i elewację do kwietnia. Jeżeli chodzi o wejście więźbiarzy, po murarzach to u nas weszli po dwóch dniach. Pozdrawiam serdecznie!!!! P.S Ja też mocno trzymam kciuki za pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ale Cie Panowie zarzucili informacjami:) A propos komina, to bałam sie, ze płytka będzie z niego odpadać, więc zrobiliśmy z pełnej cegły na zbrojonej płycie. Faktem jest, że kolor dachu mieliśmy już wybrany, więc cegłą poszło łatwo. Początkowo chcieliśmy obłożyć go styro i zatynkować, ale u nas kominiarze są przeciwni temu rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 No tak i jak ja mam w tym natłoku informacji coś zdecydować;( Karolina, a kominy masz systemowe czy murowane?? Aga ale wiesz dlaczego kominiarze sa przeciwni?? Jakie mają argumenty?? Bo jedna z moich wizji to była rezygnacja z klinkieru w ogóle, tylko:- słupy na tarasie tynkowane- słupki przy wejściu tynkowane- cokół domu tynkowany (ze względu na spadek wydalibysmy fortunkę mała na klinkier od stronu ogrodu:/)i do tego pasowałyby idealnie tynkowane kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 02.12.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Lukarna wyklarowała Ci się wersja, którą bardzo popieram:yes: Wcale nie chodzi o ekonomię tylko o wizję a że przy okazji wyjdzie taniej to jeszcze lepiej:) Też jestem ciekawa dlaczego kominiarze są przeciwni tynkowaniu kominów? U nas też o tym wspominali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 02.12.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 U nas włąśnie będzie ogrodzenie tynkowane i kominy tez, mam tak i ja i kilku moich znajomych i kominiarze nie protestowali Ja mam 2 kominy systemowe i jeden murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.12.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Lukarna, technicznie rzecz biorąc otynkowanie komina jest jak najbardziej poprawne, więc tym się nie musisz przejmować... po prostu uzyskuje się inny efekt wizualny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wszystko byłoby dobrze, gdybym sama miała podejmować te decyzje... Bo coś czuję że Minister tynkowanym kominom powie STOP No ale wg jego wizji będzie tak: - słupy na tarasie drewniane (barierki wtedy też) - słupki przed wejściem klinkierowe - cokół tynkowany - kominy klinkierowe i zostają jeszcze portfenetry (uwielbiam to słowo) przy których pewnie barierki "metalowe" Rewelacja:/:/:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Tynkowanie ocieplonego styropianem komina jest prawidłowe i wile osób Ci to powie. Sami byśmy tak zrobili gdyby nie to, ze kominiarze robią problemy z odbiorem. Powód taki, że ostatnio było parę pożarów i wszędzie były takie kominy, więc mieli na co zrzucić. Stwierdzili, że od ciepłego komina styropian się pali, co jest oczywista bzdurą, ale tak sobie wymyślili i koniec. Woleliśmy nie ryzykować rozbiórki gdyby nasze argumenty ich nie przekonały. A te domu zapaliły się z innych powodów, ale tak sobie to wbili do głowy, ze ciezko ich przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 02.12.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Lukarna - u mnie kominy systemowe zostały otynkowane bo w pierwotnej wersji miały byc obłożone kamieniem tak jak cokół domu. Potem z cokołem wyszło ze nie bedzie kamien tylko cegła postarzana wiec komin wypada chyba zrobic tez z cegły..... Zastanawiam sie jeszcze nad zrobieniem go w płytkach ceglanopodobnych w kolorze czekolady z taką samą fuga żeby zlał się z dachem i nie rzucał w oczy ..... Ale te decyzje dopiero na wiosnę będę podejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 02.12.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Komin otynkowany jest najbardziej szczelny, w domu też musisz mieć otynkowane kominy, również w tych miejscach niewidocznych, na strychu itd. Ale najlepiej zapytaj swojego kierownika budowy co on na to. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja tak sobie czysto teoretycznie na razie rozważam:)Najpierw zapytam Ministra co o tym sądzi (pewnie dopiero jutro wieczorem) a potem będziemy myśleć dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 02.12.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja tak sobie czysto teoretycznie na razie rozważam:) Najpierw zapytam Ministra co o tym sądzi (pewnie dopiero jutro wieczorem) a potem będziemy myśleć dalej:) To widzę, że mąz ma fuchę Ministra finansów i Designera;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To widzę, że mąz ma fuchę Ministra finansów i Designera;) Niekoniecznie:D Ale jakies pozory muszę stwarzać, prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 02.12.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wszystko byłoby dobrze, gdybym sama miała podejmować te decyzje... Bo coś czuję że Minister tynkowanym kominom powie STOP No ale wg jego wizji będzie tak: - słupy na tarasie drewniane (barierki wtedy też) - słupki przed wejściem klinkierowe - cokół tynkowany - kominy klinkierowe i zostają jeszcze portfenetry (uwielbiam to słowo) przy których pewnie barierki "metalowe" Rewelacja:/:/:/ Mój mąż dziś ubrał Madzię w czerwone body, fioletową bluzeczkę i zielone skarpetki wyglądała przekomicznie, do tego leży w błękitnym rożku gdybym dobór kolorów w domu zostawiła mężowi to nie wiem czym by sie to skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.12.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Oj tam, chciał żeby wyglądała kolorowo i wesoło:D A dziś po raz pierwszy pomyślałam o tym, że chociaż budujemy się w centrum miasta to jednak ten nasz dom na uboczu stoi... Pojechałam o 20 zawieźć męża na imprezę męską - koledze się syn urodził I wracając pomyślałam że jak jadę koło budowy to muszę zajrzeć i sprawdzić czy coś tam widać... Podjechałam, zaparkowałam, wyłączyłam światło - trochę widać, to idę na obchód:) Wysiadłam z auta i patrzę: po lewej stronie pusta działka, w głębi dom sąsiada - cichy i ciemny na wprost moje mury, ponure i pełne cieni, w głębi dom sąsiada, zapalona mała lampka przed garażem na prawo duża niezamieszkała działka ze starym sadem, pełna wraków samochodów - jak w horrorze:/ za mną bardzo duża, górzysta parcela należąca do miasta, porośnięta krzakami, drzewami... No nic, przecież z własnej działki nie zwieję, nie? Weszłam, szybkim krokiem przeszłam cały front "oglądając" postępy i czym prędzej zwiałam do auta:D i szybko zablokowałam drzwi:D Wszystko mi tam szumiało, rzęziło, trzeszczało i prawie widziałam jak mi jakis oprych w tych krzaków wyskakuje:/ Jadąc do domu sobie wyobraziłam jak czekam az Wika wróci z imprezy w nocy i idzie pomiędzy tymi wszystkimi potencjalnymi niebezpieczenstwami:/ Chyba będą po nią wyjeżdżać na skraj cywilizacji czyli pod pobliską "Biedronkę" Widziałam: ściany kolankowe są, wieniec jeszcze nie jest zaszalowany w całości (od strony ogrodu nawet nie zaglądałam:D), pełno dziur na słupy... Jedyne co widać to miejsca w których będą drzwi balkonowe... Podobno panowie jutro biorą się za poprawki bo nieprawidłowo łączyli druty z słupach - zakładka powinna być na 50 cm a oni zrobili na 30. aaa jeszcze mocowania murłaty: podobno murarze wiedzieli że maja robić ale dziwnym trafem dopiero dziś było szukanie odpowiednich prętów - no nic nie bądźmy przewrażliwieni nie?? Kro z was mieszka teraz w bloku i przeprowadzi się do domu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 02.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Kro z was mieszka teraz w bloku i przeprowadzi się do domu???? Ja ! edit: A CO ?? Edytowane 2 Grudnia 2011 przez 1976pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 02.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 No ja też jestem typowym blokersem;) a przeprowadzam się na peryferie miasta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.12.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 yoł ziomale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts