Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ardea a co Ci w Twoich schodach nie pasuje? no i jakiej wielkości masz działkę? bo wiesz my mamy.... 459m tylko

ja wam się przyznam, że np nie zwizualizowałam sobie naszych schodów, myślałam że będą inne a wyszły podwójnie zabiegowe czyli wachlarz na górze i na dole. no ale przy takim wąskim domu to wyjścia nie było :|

Witaj Msdracula:)

Każde trzymanie kciuków się przyda:)

Pumpaluna, właśnie widziałam Twoje schody ale tylko ten dolny zabieg i myślałam, że do góry są już proste. A tak faktycznie nie mogę sobie wyobrazić jak mogą wyglądać. Ten drugi zabieg masz na samej górze?

jak już dotrę na działkę to zrobię zdjęcie z góry, schody mają 4 stopnie na dole w wachlarzu, później 8 czy 9 prosto i znowu 4 w wachlarzu na górze. Gdyby architekt poszedł moim tokiem myślenia czy zabiegowe tylko na dole to trzeba byłoby zmniejszyć i to sporo naszą sypialnię bo z tej prostej części schodów akurat na naszą sypialnianą ściankę się wchodzi.

niedawno pisałyśmy o łazienkach i jak dzisiaj wpadła mi na forum ta ściąga to od razu pomyślałam o Tobie. nie wiem czy już to widziałaś więc wklejam:

Wygodna łazienka

Rodzaj urządzenia Wymagania funkcjonalne

Umywalka

30 cm od prostopadłej ściany,

krawędź na wysokości 80-85 cm od podłogi,

bateria ściena na wyokości 25-30 cm nad uywalką,

pomiędzy umywalką a wanna lub sedesem należy zachować odstęp 20 cm; drugą umywalkę lub brodzik można zamontować z 30-centymetrowym odstępem,

wolna pzestrzeń przed urządzeniem: 100 x cm.

Wanna

brzeg 55-60 cm nad podłogą,

odległość od brzegu do uchwytu baterii 10-25 cm,

pomiędzy wanną a umywalką powinno się zachować 20-centymetrowy odstęp, jednak w przypadku braku miejca, umywalka może nawet nachodzić na wannę 5 cm,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100-120 x 70-100 cm.

Kabina prysznicowa

bateria na wysokości 100 cm, a główka natryskowa 170 cm nad brodzikiem,

pomiędzy kabiną a innymi urządzeniami należy zostawić 20- (sedes) lub 30-centymetrow odstęp (umywalka)

drzwi kabiny przy otwieraniu nie powinny zderzć się z drzwiami wejściowymi lub drzwiczkami szafki,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80-100 x 90-100 cm.

Sedes

20 cm od prostopadłej ściany,

brzeg 40-45 cm nad poziomem posadzki,

poiędzy sedesem a innymi uządzeniami należy zostawić 20-centymetrowy odstęp, z wyjątkiem bidetu do którego odległość powinna wynosić 30 cm,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80 x 60-80 cm.

Bidet

30 cm od prostopadłej ściany,

40-45 cm nad poziomem posadzki,

pomiędzy bidetem a sedesem należy zachować 30-centymetrowy odstęp,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100 x 70 cm

Jak ja lubię weekendy...

W sobotę byliśmy u znajomych - 1/3 naszych dzieci (ta starsza) została z 2/3 tych młodszych:):) - czyli rodzice mieli pół wieczoru dla siebie :D

Wczoraj zabraliśmy dzieciaki na Zoo Safari i do Parku Dinozaurów - bawiliśmy się świetnie wszyscy:):):)

Teraz Najmłodszy śpi, Średnia z Tata na basenie, Najstarsza okupuje laptopa a ja próbuję wrócić do rzeczywistości...

Pumpaluna to czekam na fotkę:) i dzięki za wytyczne, gdzies to kiedys widziałam ale zapisane nie miałam:)

Esiak Ministrowi Finansów spodobała się moja propozycja kasztanowej Robena i prawdopodobnie taka zostanie. Do tego jasny tynk i orzechowe okna - powinno być OK. Na razie mam tylko jedną wycenę tej robenowej, całość wyszła około 24 tys.

Murarz?? No murarz jest. Pojadę do niego jak w końcu przyszykuję umowę.

Trochę miałam ostatnio doła budowlanego, tzn jakiś taki okres zniechęcenia.

Mam nadzieję że mi przeszło bo jak ja wszystkiego nie załatwię to niestety budowa do przodu się nie ruszy. Taka była między nami umowa: ja zajmuję się organizacją, a mąz na to zarabia:/

ja z reguły też lubię weekendy ale ten niekoniecznie, nawet się cieszę że się kończy bo był strasznie monotonny

wrzucam na chwilę moje schody, jak już powiesz że masz wyobrażenie jak wyglądają to posta usunę

a jaką mają szerokość stopnie? bo z tego ujęcia klatka wygląda na wąską, ale może to tylko złudzenie...

Pumpaluna teraz wiem - czyli w sumie zajmują tyle miejsca co jednobiegowe plus mały wachlarzyk na dole... Myslę że będzie OK - kwestia przyzwyczajenia:) Dobrze że dzieci juz nie takie maleństwa;)

Aż sprawdziłam jak to u nas będzie: szerokość 92cm, głębokość 27, wysokość18cm - czyli bardzo podobnie:)

Esiak a Twoje jakie będą? (mam nadzieję że bardziej stabilne niz te co masz teraz:p)

ps. w dzienniku postępy stropowe, a raczej ich brak:/