msdracula 13.08.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam serdecznie!!! widzę wiele nas łączy nam właśnie firma "dziadki" buduje piwnicę potem piętro i dach już ekipa i na kolejną zimę chcemy robić instalacje...mąż co prawda elektronik bardziej, ale instalacje też robi Dopinguje żeby wszystkie plany się powiodły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.08.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Ardea a co Ci w Twoich schodach nie pasuje? no i jakiej wielkości masz działkę? bo wiesz my mamy.... 459m tylko ja wam się przyznam, że np nie zwizualizowałam sobie naszych schodów, myślałam że będą inne a wyszły podwójnie zabiegowe czyli wachlarz na górze i na dole. no ale przy takim wąskim domu to wyjścia nie było :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.08.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witaj Msdracula Każde trzymanie kciuków się przyda:) Pumpaluna, właśnie widziałam Twoje schody ale tylko ten dolny zabieg i myślałam, że do góry są już proste. A tak faktycznie nie mogę sobie wyobrazić jak mogą wyglądać. Ten drugi zabieg masz na samej górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.08.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 jak już dotrę na działkę to zrobię zdjęcie z góry, schody mają 4 stopnie na dole w wachlarzu, później 8 czy 9 prosto i znowu 4 w wachlarzu na górze. Gdyby architekt poszedł moim tokiem myślenia czy zabiegowe tylko na dole to trzeba byłoby zmniejszyć i to sporo naszą sypialnię bo z tej prostej części schodów akurat na naszą sypialnianą ściankę się wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.08.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Pumpaluna, nasza działka jest większa niż planowaliśmy -1200m, ale dłuższym bokiem do drogi, wiec za domem nie jest zbyt dużo miejsca... A schody są wygięte, a ja wolę proste formy, wiem czepiam się ważne że są wygodne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.08.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 ale tu u Asi ładny ruch się zrobił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Ardea ja też wolę proste, bardziej kanciaste niż zaokrąglone czy powywijane ale cóż, albo rybki albo akwarium nasz dom ma po zewnętrznej tylko 7m szerokości więc nie można było zbyt kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 14.08.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Lukarna a jak tam wybór dachówki...? i jak to wygląda cenowo? murarz w końcu załatwiony..? targuj się z nim, a jak nie chce zejść z ceną to zrób tak jak Tobie opowiadałem co zrobiłem ze swoją ekipą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 14.08.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 niedawno pisałyśmy o łazienkach i jak dzisiaj wpadła mi na forum ta ściąga to od razu pomyślałam o Tobie. nie wiem czy już to widziałaś więc wklejam: Wygodna łazienka Rodzaj urządzenia Wymagania funkcjonalne Umywalka30 cm od prostopadłej ściany,krawędź na wysokości 80-85 cm od podłogi,bateria ściena na wyokości 25-30 cm nad uywalką,pomiędzy umywalką a wanna lub sedesem należy zachować odstęp 20 cm; drugą umywalkę lub brodzik można zamontować z 30-centymetrowym odstępem,wolna pzestrzeń przed urządzeniem: 100 x cm.Wannabrzeg 55-60 cm nad podłogą,odległość od brzegu do uchwytu baterii 10-25 cm,pomiędzy wanną a umywalką powinno się zachować 20-centymetrowy odstęp, jednak w przypadku braku miejca, umywalka może nawet nachodzić na wannę 5 cm,wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100-120 x 70-100 cm.Kabina prysznicowabateria na wysokości 100 cm, a główka natryskowa 170 cm nad brodzikiem,pomiędzy kabiną a innymi urządzeniami należy zostawić 20- (sedes) lub 30-centymetrow odstęp (umywalka)drzwi kabiny przy otwieraniu nie powinny zderzć się z drzwiami wejściowymi lub drzwiczkami szafki,wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80-100 x 90-100 cm.Sedes20 cm od prostopadłej ściany,brzeg 40-45 cm nad poziomem posadzki,poiędzy sedesem a innymi uządzeniami należy zostawić 20-centymetrowy odstęp, z wyjątkiem bidetu do którego odległość powinna wynosić 30 cm,wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80 x 60-80 cm.Bidet30 cm od prostopadłej ściany,40-45 cm nad poziomem posadzki,pomiędzy bidetem a sedesem należy zachować 30-centymetrowy odstęp,wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100 x 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.08.2011 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jak ja lubię weekendy... W sobotę byliśmy u znajomych - 1/3 naszych dzieci (ta starsza) została z 2/3 tych młodszych:) - czyli rodzice mieli pół wieczoru dla siebie Wczoraj zabraliśmy dzieciaki na Zoo Safari i do Parku Dinozaurów - bawiliśmy się świetnie wszyscy:):) Teraz Najmłodszy śpi, Średnia z Tata na basenie, Najstarsza okupuje laptopa a ja próbuję wrócić do rzeczywistości... Pumpaluna to czekam na fotkę i dzięki za wytyczne, gdzies to kiedys widziałam ale zapisane nie miałam:) Esiak Ministrowi Finansów spodobała się moja propozycja kasztanowej Robena i prawdopodobnie taka zostanie. Do tego jasny tynk i orzechowe okna - powinno być OK. Na razie mam tylko jedną wycenę tej robenowej, całość wyszła około 24 tys. Murarz?? No murarz jest. Pojadę do niego jak w końcu przyszykuję umowę. Trochę miałam ostatnio doła budowlanego, tzn jakiś taki okres zniechęcenia. Mam nadzieję że mi przeszło bo jak ja wszystkiego nie załatwię to niestety budowa do przodu się nie ruszy. Taka była między nami umowa: ja zajmuję się organizacją, a mąz na to zarabia:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 no a strop nad piwnicą w końcu skończony, czy jeszcze nie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.08.2011 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Zaraz wrzucę zdjęcie to sam ocenisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.08.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) ja z reguły też lubię weekendy ale ten niekoniecznie, nawet się cieszę że się kończy bo był strasznie monotonny wrzucam na chwilę moje schody, jak już powiesz że masz wyobrażenie jak wyglądają to posta usunę Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.08.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 ja z reguły też lubię weekendy ale ten niekoniecznie, nawet się cieszę że się kończy bo był strasznie monotonny wrzucam na chwilę moje schody, jak już powiesz że masz wyobrażenie jak wyglądają to posta usunę a jaką mają szerokość stopnie? bo z tego ujęcia klatka wygląda na wąską, ale może to tylko złudzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.08.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 stopień na szerokość 90cm, głębokość 27cm ale podstopnica będzie z małym 1,5-2cm parapetem, 17cm wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.08.2011 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Pumpaluna teraz wiem - czyli w sumie zajmują tyle miejsca co jednobiegowe plus mały wachlarzyk na dole... Myslę że będzie OK - kwestia przyzwyczajenia:) Dobrze że dzieci juz nie takie maleństwa;) Aż sprawdziłam jak to u nas będzie: szerokość 92cm, głębokość 27, wysokość18cm - czyli bardzo podobnie:) Esiak a Twoje jakie będą? (mam nadzieję że bardziej stabilne niz te co masz teraz:p) ps. w dzienniku postępy stropowe, a raczej ich brak:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.08.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 ja będę miał drewniane, więc będą na samym końcu i będzie trzeba się jeszcze długo męczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.08.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Aśka nie powinnaś zalewać poszczególnych części, tylko jak już wszystko za jednym zamachem razem z wieńcem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.08.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Ja to wiem. Teoretycznie ale wiem.Natomiast teść zrobił tak a nie inaczej:/:/:/Na pocieszenie swoje mam to, że reszta stropu będzie zalewana razem z wieńcem.Osobno natomiast jeszcze pójdą schody - kiedy to nie mam pojęcia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 15.08.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 a materiały na mury masz już zamówione...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts