Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajnie było słychać jak deszcz odbija się od dachówki, a koza skwierczała rozpalona do czerwoności...

Ja dziś też leżałam w salonie na styro i patrzyłam na księżyc, tylko tam wygląda tak pięknie - uwielbiam to miejsce

Pięknie Was poczytać:)

Ostatni raz na budowie byłam 2 tygodnie temu i nawet ognia w kozie nie widziałam:( W sobotę pojadę i nadrobię zaległości (dziś piec zawędruje do kotłowni:))

EDIT: Właśnie dostałam od męża MMS ze zdjęciem naszego domu w śnieżnej pierzynce!!! :jawdrop:

Aga czyli z dachem zdążyliście idealnie:)

Ciekawe jak to będzie u nas. Wczoraj mąż wrócił ze szkolenia o 17 i zaraz pojechał na budowę, miał spotkanie z kierownikiem bo dziś zalewają słupy i lane nadproża na poddaszu. Wcisnęłam mu do ręki aparat i zrobił zdjęcia ale nic na nich nie widać tylko CIEMNOŚĆ:D

Jeszcze zostały im kominy, nie wiem na ile maja skończone ściany nośne na poddaszu. Dziś może małżonek zdążył tam pojechać przed pracą to się dowiem.

Pogoda u nas się psuje, pada, wieje coraz zimniej...

Teść schodów do piwnicy jeszcze nie zalał nie wiem na co on czeka:/

Aga czyli z dachem zdążyliście idealnie:)

Ciekawe jak to będzie u nas. Wczoraj mąż wrócił ze szkolenia o 17 i zaraz pojechał na budowę, miał spotkanie z kierownikiem bo dziś zalewają słupy i lane nadproża na poddaszu. Wcisnęłam mu do ręki aparat i zrobił zdjęcia ale nic na nich nie widać tylko CIEMNOŚĆ:D

Jeszcze zostały im kominy, nie wiem na ile maja skończone ściany nośne na poddaszu. Dziś może małżonek zdążył tam pojechać przed pracą to się dowiem.

Pogoda u nas się psuje, pada, wieje coraz zimniej...

Z dachem udało się w ostatniej chwili. Miał być zrobiony w październiku, ale jak to zwykle bywa "termin uległ zmianie".

Pewnie czeka na ładną pogodę;)

Pewnie czeka na ładną pogodę;)

Oby nie czekał z tym do maja:)

Ostatnio zapytałam go (z ciekawości) w jaki sposób murarze sobie poradzą z zaszalowaniem schodów na poddasze w tej wielkiej studni klatki schodowej to z wielką satysfakcją powiedział, że nie ma pojęcia bo powinni sobie zostawić na odpowiedniej wysokości wnęki w murze a nie zostawili. Więc niech się teraz martwią:/

No właśnie Ardea gdzie dokumentacja fotograficzna??:)

Witam, wnęki w murze można wyciąć za pomocą kątówki lub młota i dłuta. Jeśli jest problem z dostępem do tego miejsca to rozstawia się szalunek pomocniczy lub wchodzi na drabinę. Natomiast murowanie do -15 jest pomysłem bardzo niemądrym. Jeśli mróz chwyci w nocy do -8, to można na wiosnę mury rozbierać gołymi rękoma.

Obecnie stosuje się chemię, która pozwala obniżyć temperaturę zamarzania, jednak jest ona bardzo droga i stosowana jedynie przez kilkunastu producentów betonu w Polce. Np. w moim woj. bardzo duża betoniarnia Junikost zamyka interes na zimę. A wszystkie zimowe przetargi wygrywa betoniarnia ze Zgierza.

Edytowane przez klaudiuszozo