Ardea 15.12.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Lukarna, bo nie zapytałaś go czy chce na wymiar:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 15.12.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Lukarna, bo nie zapytałaś go czy chce na wymiar:lol2: Ja tez nie zapytałam chociaż chciał mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 15.12.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 ja tam jestem egoistka, o bidecie od razu krzyczałam przy projekcie a mąż cóż, poradzi sobie i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 15.12.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 no proszę - na chwilę Was spuścic z oka i juz się nabijacie z koleżanki i jej męża. Ech,co zazdrośc robi z ludźmi .... aga - ja to se najwyżej włosy w nim wysuszę Bo teraz jak jeszcze nie ma WM i w kotłowni oraz w łazience na górze sa otwarte okna to podobno łeb chce urwać Taki przeciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.12.2011 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Cóż za niepoważne wypowiedzi:D W dzienniku foty moich szczytów:) Tylko nie wiem co z kominami bo jakoś mało wybudowane mi się wydają:/ Muszę zadzwonić do majstra. A cieśla nie odbiera:/ Czy ktoś z Was podpisywał umowę z cieślą?? Mam wzór umowy z wykonawcą od Pumpaluny ale może ktoś z Was ma gotową umowę z cieślą?? Czy coś szczególnego w takiej umowie powinnam umieścić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 16.12.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 my ciesle mielismy juz w ramach umowy o budowe wliczonego bo to byl podwykonawca naszego glownego wiec oddzielnej umowy nie bylo, podobnie jak z dekarzami bo to tez mielismy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.12.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Kawał chałupy będziecie mieli. Dom wydaje się naprawdę duży:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 16.12.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Kawał chałupy będziecie mieli. Dom wydaje się naprawdę duży:) Witaj Lukarna! To prawda ,a garaż jaki wielki . Ja nie spisywałam umowy z cieślą i udało się bez problemu.Zimy nie ma to będziecie ciągli dach czy stopujecie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.12.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 no kominy coś niskie, nawet nie wystają ponad ściany szczytowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.12.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja nie mogę wyjąć z szoku że taki ogromny jest ten dom:) Ulcia a jak się mieszka w Twoim Elkasiu?? My mamy zamiar więźbę, deskowanie i papę ale zanim to skończymy to się może okazać że jest już PO ZIMIE... Esiak mieli panowie obmurować kominy cegłą, żeby ponad dachem obłożyć je klinkierem ale coś tego jakoś też nie widzę:/ Dzwoniłam już do majstra i do cieśli ale bez odzewu:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Jaki klinkier wybraliście na kominy? Nawet się nie pochwaliłaś... Dom robi wrażenie, jest duży i reprezentacyjny - możesz być dumna:) Czuję, ze dobrze będzie się Wam mieszkało. Ile metrów będziecie mieli do dyspozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.12.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Lukarna : - boziu jaka rezydencja Toć ten dom chyba sie rozrósł na boki od mojej ostatniej wizyty w Twoim dzienniku choć śledzę na bieżąco. A może Ty kobieto pomyliłaś budowy i sfotografowałaś nie swój dom Niesamowite, jakie to wszystko duże. Kto to będzie sprzątał ? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.12.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A jeszcze dachu nie ma. Mój przy nim wygląda jak budynek gospodarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.12.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 no i jeszcze piwnice ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 16.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja już przywykłam, ze mój przy większości domów wygląda jak domek dla służby;) Macie Lukarna co zagospodarowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A jeszcze dachu nie ma. Mój przy nim wygląda jak budynek gospodarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.12.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No właśnie nie wiem: śmiać się czy płakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 16.12.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No właśnie nie wiem: śmiać się czy płakać gdyby to był konkurs na największy dom to zdecydowanie płakać. Ale, że jest to konkurs na NASZ dom to śmiać się do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 16.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 WOOOOOOOOOW, ale hacjenda kurcze ogromny ten Wasz dom się wydaje! Ty babo lepiej rób kosztorys wykończeniówki bo będziesz miała co urządzać Ja z Was wszystkich mam najmniejszy dom, i do tego jedyna ze ślepą ścianą i długi jak wagon, normalnie czuję się jak "uboga krewna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.12.2011 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ardea klinkier nie wybrany bo dachówka nie wybrana... Nie wiem kiedy to zrobimy bo nie mamy kiedy jechać obejrzeć dachówki "na żywo":/ Dom ma 180m powierzchni użytkowej. Pinacolada niestety sprzątanie będzie się odbywać "tymi rencami" Ale tak jak Scarlett O'Hara pomyślę o tym jutro... Aga przecież dach już tak dużo nie zmieni... tzn mam nadzieję Esiak piwnicy w sumie nie liczę za bardzo bo tam będzie tylko kotłownia, a w drugim pomieszczeniu pewnie graciarnia znając życie. Pumpaluna kosztorys obowiązkowy:yes: Ale wiecie co w sumie to trochę mi przykro jak to wszystko czytam. Może wytłumaczę o co mi chodzi żebyście nie myśleli że mam wam za złe że wyrazacie to co myslicie:) Bo ja naprawdę chciałam żeby ten mój dom wyglądał niepozornie i zwyczajnie. Najbardziej podobały i podobają mi się proste "stodoły" bez wykuszy, balkonów, lukarn... Takie właśnie "budynki gospodarcze". I taki był plan. Zwykły, prosty budynek, 140-150m2 maksymalnie. Jednak na etapie projektu trochę nas poniosło jeżeli chodzi o powierzchnię. Męża jedynym marzeniem odnośnie domu był dwustanowiskowy garaż. Reszta pomieszczeń na parterze była naprawdę niewielka co zresztą wiecie (maleńki salon buuu). I przyszło do planowania góry. Architekt zaproponował aby cała powierzchnię która powstała na górze podzielić na 4 sypialnie, łazienkę i pralnię. Na rysunku wyglądało to świetnie (zresztą układem góry jestem zachwycona do dziś). Okazało się że faktycznie powierzchnia domu wyjdzie znacznie większa niż planowaliśmy początkowo. Ale sobie to tłumaczyliśmy tak: dołu już i tak w żaden sposób nie możemy zmniejszyć, więc niech ta góra taka zostanie, zresztą architekt nam mówił, że będzie trudno wykroić 4 sypialnie na powierzchni poddasza tylko nad częścią mieszkalną (gdybyśmy chcieli zrezygnować z pomieszczeń nad garażem) Schody zaczęły się wtedy kiedy przyszło do okien na poddaszu. Zdecydowanie nie chcieliśmy okien dachowych. I zaczęło się wymyślanie... Jak doświetlić 4 duże pokoje tak aby nie było potrzeby montażu dachowych:/ I w końcu stanęło na lukarnach... I tym sposobem zamiast małego, skromnego domku mamy wielka landarę z milionem daszków:/ I o ile uwielbiam wnętrze naszego domu o tyle nie lubię go z zewnątrz:( I milion razy wolałabym żeby wyglądał jak niepozorny budynek gospodarczy:( Wiem - mamy tak na nasze osobiste, indywidualne życzenie. Gdybym to teraz rozpoczynała przygodę z projektowaniem domu, wyglądałby on zupełnie inaczej... I szczerze mówiąc jestem momentami zupełnie rozdarta: z jednej strony się tak cholernie cieszę z domu a z drugiej obawiam się że zrobiliśmy ogromny błąd akceptując akurat taki projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts