Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

przede wszystkim:

- na jakim profilu są robione okna (producent, model)

.

Czy różni producenci robią na takich samych profilach??

jaki pakiet szybowy jest w standardzie a ile kosztuje dopłata do pakietu 3 szybowego

- jakie okucia są w standardzie i na co one pozwalają...?

- czy w standardzie są poszerzenia systemowe okien balkonowych/tarasowych, czy okna są wyposażone w listwy przyparapetowe?

- gwarancja udzielana na okna i na montaż?

- co zawiera montaż standardowy a co wymaga dopłaty? montaż na kotwy czy dyble?

- jakie rabaty oferują? jaki rabat za zamówienie w okresie zimowym i jaki rabat przy wpłacie całości gotówką?

- czy jest dopłata za obustronny kolor?

- czas oczekiwania na okna?

- niech prześlą wzór umowy...

W zapytaniu ofertowym od razu o to pytać tak?? Wysłać im zestawienie okien i te wszystkie pytania??

z polecanych producentów robiących okna do dobrych profilach:

Oknoplast Kraków

Jezierski

MS Pomorska Fabryka Okien

HeKaPlast

Adams

Czy wysyłałeś zapytania tylko do sprzedawców lokalnych??

Aśka i jak będziesz już miała oferty to wspólnie powybieramy profil i producenta...

jak już to uzgodnimy to wybierzesz kolor i pojedziesz zobaczyć czy dany profil Ci się w ogóle podoba

O, i za tą deklarację dziękuję:)

Co do moich "chceń"

Nie mam parcia na jakiś szczególny wygląd. Profil może być okrągły, kanciasty czy trójkątny. Bardziej zależy mi na kolorze:)

Może nie będzie tak źle z tym procesem decyzyjnym co??:):)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o tak dla mnie optymalna to 15-20ar a mam 50 :sick:, nie ma to jak kupować pod wplywem chwili

Aksamitka my kupowaliśmy działkę w mieście taki był nasz priorytet. Przy cenach średnio 150 zł za m2 nie mogliśmy sobie pozwolić na większą niż 8 arów:D Zdecydowaliśmy że taka nam wystarczy, coś za coś:)

I w sumie jak zniknie wielka góra ziemi z części ogrodowej to kawałek jeszcze na mały ogródek wystarczy...

Ok to jeszcze:

Co powinnam wysyłać w zapytaniu??

Mam takie zestawienie z projektu z ilością i wielkością okien, czy to wystarczy? Czy np rzuty jakieś z projektu też??

Poczytam teraz trochę co maja do zaoferowania Ci producenci i może powysyłam zapytania jeszcze przed świętami...

Aaa i jeszcze: jest sens wędrować po salonach osobiście czy spokojnie można pierwsze zapytanie wysłać mailem?

Chociaz w sumie u nas chyba tylko Oknoplast jest i Defor.

wysłać zestawienie stolarki mailem, ale fajnie byłoby wiedzieć chociaż o jaki profil pytać...

ślij do dilerów z poznania, bez problemu do Ciebie przyjadą na montaż...

A nie mówiłam, że Esiak stanie na wysokości zadania:) Zna lokalny rynek i zna się na rzeczy to pomaga i chwała mu za to:)

My zrobiliśmy jednodniowy maraton po wszystkich salonach w okolicy, a trochę tego było... Wcześniej czytałam trochę Muratora, trochę net i podpytywałam znajomych. Moje okna (głównie kształt profili) były moją miłością od pierwszego wejrzenia, chociaż sądziłam, że tylko drewno może się naprawdę podobać;) Mogłam sobie pozwolić na wybór sercem, a nie rozsądkiem, bo parametry okien były niemal identyczne i ceny też bardzo zbliżone, moje były najładniejsze i miały bardzo profesjonalny montaż, a firma jest na każde zawołanie.

Jeszcze mi się przypomniało, pomyśl co jest dla Was najważniejsze: ciepło, antywłamaniowość, izolacja akustyczna... łatwiej będzie szukać i koniecznie sprawdzaj co mają w standardzie. Ceny i tak pewnie będą prawie takie same, bo w końcu wyceniasz produkty o zbliżonych parametrach.

U mnie w dzienniku też szczegółowo opisywałam proces wybierania okien;)

Esiak nie raz już mi pomógł:)

A co do tego co najważniejsze... W szczególnie ciepłe nie będziemy inwestować, interesuje nas raczej jakis ogólnie przyjęty standard. Tak samo z innymi parametrami.

Z tym co które okna mają w standardzie to macie rację - będę sprawdzać bo to ważne.

Jednak powstrzymam się od wycen o kilka dni. Na spokojnie poczytam co jaki producent oferuje. Może wejdę do salonu z jakimś sprzedawca pogadać. I wtedy powysyłam. Chociaż już mnie ręka swędzi żeby klikać "wyślij":D

Jednak powstrzymam się od wycen o kilka dni. Na spokojnie poczytam co jaki producent oferuje. Może wejdę do salonu z jakimś sprzedawca pogadać. I wtedy powysyłam. Chociaż już mnie ręka swędzi żeby klikać "wyślij":D

Nie wiem, czy dobrze jest najpierw choodzić po salonach. Zanim wysłałam zapytania przeszłam sie po salonach i jedne tak mi się spodobały, ze już wiedziałam, ze je wezmę. Miłość od pierwszego wejrzenia;) Miałam tańsze oferty, ale żadne inne mi się już nie podobały i mam te co chciałam:)

Aga ja zapałałam podobnym uczuciem do takich orzechowych jak ma Esiak...

Ale:

1. Muszę sprawdzić ceny innych. No po prostu muszę:/

2. Chcę obejrzeć też inne kolory i przemyśleć plany dotyczące wnętrz bo

czy orzech będzie pasował do każdego wymyślonego wnętrza domu??

Pumpaluna najważniejsze że jesteście zadowoleni:)