Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pumpaluna, premia miesięczna za wyniki jest przewidziana a jakże:):):)

Mój szef zaczął się intensywnie szkolić jak stać się najlepszym przedsiębiorcą pod słońcem i to przyniosło wiele zmian w naszej firmie. Ostatnio chyba mieli na tapecie systemy motywacyjne stąd podwyżka i hipotetyczna premia:)

Nie powiem, zmotywowana jestem na maxa:D

I budowlanie:

Pogoniłam Panów od wycen dachówki. Chcę już wybrać hurtownię i mieć to za sobą. Tym bardziej że moje uczucia do wybranej przez nas dachówki są bardzo niestałe i nie chcę mieć więcej możliwości zastanawiania się i koniec.

W naszej hurtowni gdzie braliśmy materiał na budowę dostaliśmy 1 dachówkę bo szukam klinkieru na kominy.

Chciałam się Was poradzić który kolor bedzie pasował ale o ile "w naturze" jakos to wygląda (tzn dachówka i kolejne kolory klinkieru) o tyle na obrazkach na ekranie nic mi do siebie nie pasuje;(

Nie wiem jak się zdecyduję na jakiś kolor:/

Kolejna rzecz:

Weszłam dziś do Oknoplastu. Weszłam, powiedziałam Panom, ze chcę kupić okna do mojego domu:D Że za bardzo nic na ten temat nie wiem i co oni mogą mi zaproponować:D:D Wiem, wiem powinnam udawać że wiem ale byłam tak wyczerpana że dałam im przejąc inicjatywę.

I mnie trochę miły zaskoczył bo myslałam że mi zacznie pokazywać swoje piękne okna a on mnie wygonił...

Tzn tak miło mnie wygonił, poprosił żebym przyszła jutro bo on przygotuje ich standardowa ofertę i wtedy mi wszystko pokaże. Kazał sobie tylko na wydruku zaznaczyć gdzie maja być fixy i takie tam. I zaprosił na jutro, na 16 prosząc bym zarezerwowała sobie jakies 45 min:)

Zobaczymy co mi zaproponuje:)

Zaraz idę czytać wytyczne Esiakowe żeby miłemu Panu zabić jutro kilka ćwieków:D:D:D taka zołza jestem:D

Lukarna, tak od razu byś chciała wszystko;) Powiedziałaś panu, że nic nie wiesz, to się przygotuje żeby Ci cały proces powstawania okna przybliżyć;) To chyba dobrze, bo nas w MS na stojąco w biegu przyjęli, a Tobie wszystko dokładnie wyjaśnią, co która wersja Ci da, czy warto rezygnować z dodatkowej szyby, okucia itp.

Okna

Brama garażowa

Drzwi zewnętrzne

Elektryka (kable, itd. plus włączniki)

Hydraulika (piec, zasobnik ,grzejniki, materiały na podłogówkę, rury, pompy, wieszaki, regulatory)

Instalacja odkurzacza centralnego

Tynki

Wylewki (styropian, folia izolacyjna)

Ocieplenie dachu (wełna folia stelaże płyty)

Schody wewnętrzne

Podłogi, listwy przypodłogowe

Drzwi wewnętrzne, futryny

Płytki na ściany

Ceramika łazienkowa (dzięki Ardea)

Kominek, wkład obudowa

Farby

Meble kuchenne

Garderoby (:))

Parapety wewnętrzne

Parapety zewnętrzne

Wykończenie tarasu + barierki

Elewacja

Ogrodzenie

Zagospodarowanie frontu

Ogród

Przyłącze prądu

Centralka alarmu

Odbiór przez kominiarz

Inwentaryzacja geodety

Sanepidowskie badanie wody (Pumpaluna:))

Czy to wszystko czy coś jeszcze muszę wyceniać??

Edytowane przez Lukarna

A mało Ci? ;) Z większych rzeczy to wszystko, ale jeszcze jakieś szafy do zabudowy, czy zestawy do garderób, pśtryczki, baterie, lampy, ceramika łazienkowa... nie martw się będzie na co kasę wydać;)

szafa zabudowana bedzie jedna na korytarzu na górze ale ona nie musi być od razu:)

Ale całego wyposażenia łazienek nie wzięłam pod uwagę:/

No i garderoby...

No łazienki i kuchnia to jeszcze armatura cała nie tylko ceramika. Poza tym do kotłowni jeszcze wymiennik na wodę i szafki do rur od podłogówki z 2na dom pewnie. Jak liczysz drzwi to nie zapominaj że w niektórych okucia (klamki) wyceniane są oddzielnie i trzeba to dodać. W zależności od tego jakie tynki zrobicie musisz lub nie doliczać gładzie. A na koniec jeszcze trzeba doliczyć odbiór przez kominiarzy, inwentaryzację geodety i sanepidowskie badanie wody

Wiem Aga, wiem tylko ja to na potrzeby kosztorysu (i kredytu) chcę liczyć. I wolałabym żeby się nie okazało że na koniec nam zabraknie 20 tys:)

Bez niektórych tych rzeczy da się żyć tymczasowo ale ustaliliśmy z Ministrem, ze nie zostawiamy rzeczy typu łazienka czy inne kucia na "po zamieszkaniu". Lampy i inne pierdoły mogą być po:)