Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na potrzeby kredytu to co innego. Inna sprawa, że cokolwiek wpiszecie do kosztorysu to bank i tak pewnie wprowadzi swoje korekty;)

Nie jeszcze inaczej:D Robię kosztorys żeby wiedzieć ile musimy wziąć kredytu:) Kosztorys dla nas, nie dla banku:)

Lukarna, cieśle się pojawili?

NIe, oczywiście nie przyjechali. Co prawda u nas dzis fatalna pogoda: bardzo silny wiatr i duży deszcz, ale zła jestem że przez te 2 dni piękne, słoneczne nic nie zrobili:/

Jak na potrzeby kredytu to co innego. Inna sprawa, że cokolwiek wpiszecie do kosztorysu to bank i tak pewnie wprowadzi swoje korekty;)

W takim razie chyba my mieliśmy nieźle zrobiony kosztorys bo bank nie wprowadził nawet jednej poprawki. Nawet transze dostaliśmy wysokością takie jak zaplanowaliśmy

Ten kosztorys dla siebie, taki poglądowy jest ważniejszy:) Do naszego też bank nie miał zastrzeżeń, a transze są przekazywane, jeśli wykona się prace na określone kwoty bez względu na kolejnośc, na niektóre towary wystarczy pokazac, że się ma faktury. Przeprawa z bankami, mimo że mieliśmy doskonała pomoc była stresująca, szczególnie dla nas, którzy jeszcze nigdy nie braliśmy żadnej pożyczki

a ja się własnie dzis dowiedziałam, że zostało nam z kredytowych całe 7,5tys i sami nie wiemy co z ta kwota zrobic ;) Za mało, żeby zrobic cos konkretnego, za dużo żeby przepić :lol2:

Ale powiem Wam w tajemnicy , że jutro jedziemy do stolarza zadatkować drzwi wewnetrzne :D

Ja z bankiem to miałam świetnie, pojechaliśmy tylko umowę podpisać. Kredyt załatwiał nam szwagier w innym mieście. Tutaj, lokalnie, zdziwili się jak zobaczyli wynegocjowane warunki ;)

Ardea powiem Ci szczerze, że my do tej pory się nie zastanawialiśmy nad koniecznością zmiany kolejności bo w kosztorysie było tak jak zaplanowaliśmy tyle że z oszczędności z etapu I i II udało nam się zrobić tynki i wylewki przewidziane na etap III. Teraz pytaliśmy czy jest możliwość przeniesienia elewacji z transzy III na transzę IV i usłyszeliśmy że skoro takie same kwoty to nie powinno być problemu. Tyle, że wiadomo, centrala decyzję ostateczną podejmuje a nie oddział.

Przecież Ty i tak zakładałaś wykończeniówkę ze sprzedazy mieszkania, więc tylko życzę hojnych kupców i już:) Podziel się wyceną stolarza, bo ja chyba nie znajdę niczego dla siebie w rozsądnych cenach i będę musiała zlecic to stolarzowi. Fornir na drzwiach chyba przestał mi się podobac i chcę lite drewno.

Ja mam zamiar być zadowolona z moich pol-skone chociaż jak teraz rozmawiałam ze znajomym stolarzem to powiedział, że po starej znajomości dębowe by nam takie machnął jakie byśmy chcieli za tyle samo ale na szczęście jego wyroby mi się na tyle nigdy nie podobały, że nie żałuję decyzji ;)

No tak zakładałam.... Nie załżyłam jednak, ze sprzedac to bycze mieszkanie będzie "byczo" trudno :(

Nasze drziw nie będą z litego drewna - tak samo jak nie są Pol-skone, na których się wzorujemy. Będa miec ramiak z drewna klejonego warstwowo i będa obłozone obłogiem 5mm. Będą bezprzylgowe z zamkami magnetycznymi. Przeszklenia. Mają wyglądac tak :

http://img705.imageshack.us/img705/3226/passo20w06.jpg

Uploaded with ImageShack.us

No i będą wybarwione na identyczny kolor jak schody

Edit:

1600zł za skrzydło, ościeżnicę i opaskę

A na czym polegają zamki magnetyczne?

Ardea, powiem tak - zależności pewne są ;) Zresztą pol-skone same skrzydło ponad 600zł kosztuje, doliczając ościeżnicę i montaż to przynajmniej z tysiąc się uzbiera. Nam w jednym ze sklepów te nasze z klamką za 1300zł wycenili :/

w normalnym zamku przy drzwiach otwartych ze skrzydła wystaje taki cycek, który chowa się dopiero po naciśnięciu klamki. Zatem aby zamknąć drzwi z normalnym zamkiem tzrzeba nacisnac klamkę, zamknąc drzwi i puścić klamkę. W zmku magnetycznym przy otwartych drzwiach tego cycka nie widac wiec zamykajac drzwi nie trzeba naciskac klamki. Wystarczy lekko pchnac drzwi i w momencie kedy skrzydło spotka sie z ościeżnicą magnes owoduje wysunięcie cycka ;) Żeby otworzyc drzwi trzeba tradycyjnie nacisnac na klamke - zwalniany jest wtedy magnes (taki bajer ale zamek magnetyczny kosztuje tylko 35zł wiec nie wypada go nie załozyc)

Te moje pol-skone PASSO samo srzydło kosztuje 1800 :jawdrop:. Do tego ościeżnica i opaska - nie chce kłamac bo nie pamietam szczegółowo ale podchodziło chyba pod 3tys za komplet zatem te 1600 od stolarza to naprawde dobra cena :)

Ps. wczoraj wypadłam z rozmowy bo nagle nie chciało mnie połączyc z FM. Znerwowałam się i oszłam spać

Cześć:)

Miałam zamiar wczoraj opisać Wam moja wizytę w Oknoplaście i wątpliwości które Pan we mnie zasiał ale padłam:(

To może najpierw drzwi, żeby nie wypadać od razu z tematu. Dostałam katalog KMT i nawet jedne by mi się podobały, ale:

1. Te co mi się podobają czyli proste drzwi i prostokątne przeszklenie występują tylko w rozmiarze 80 i 90:(

2. Czy to o drzwiach KMT pisałyście/liscie że przemarzają??

Bo wszystko mi się pomieszało już...

I pytanie:

Czy drzwi łączące wiatrołap z korytarzem robić z przeszkleniem?? Wydaje mi się że chyba warto, wtedy do bezoknowego wiatrołapu wpadnie trochę światła prawda?

Kolejne drzwi na parterze:

- wiatrołap/garderoba - pełne

- garderoba garaż - nie muszą być piękne ale czy muszą mieć jakieś szczególne właściwości?? Wg mnie ciepłe i szczelne...

- piwnica - pełne

- łazienka - pełne

- pokój - ????

- kuchnia - ???

Zrobiłabym wszystkie pełne ale nie wiem czy tak ciężko nie będą wyglądać na małej powierzchni, blisko siebie...

I kolor: dobieracie do okien??? Bo jeżeli będę miała orzechowe okna i zdecyduję się na orzechowe drzwi to ciemnawo może być:/

i konkurs:

Ile Lukarna ma szt drzwi w całym domu???

Lukarna - nie wiem ile masz drzwi w domu ale ja miałam 13 a teraz mam 7 :rotfl: Zostaw se to kobieto na sam koniec, wtedy stan konta spowoduje, że ilośc drzwi magicznie Ci się zmniejszy ;) :lol2: tak było u mnie

Zrezygnowałam :

- z podwójnych drzwi z wiatrołapu do hollu - kiedys wstawię podwójne szklane - w malym wiatrołapie dadzą przestrzeń i światło

- z podwójnych drzwi przesuwnch (chowanych w ścianę) do kuchni - po tym jak pol-skone wyceniło mi je na 7,5 tys wytłumaczyłam sobie szybciutko, ,ze wcale mi nie sa aż tak bardzo potrzebne :lol2:

- z przesuwnych drzwi do spiżark - po tym jak podpatrzyłam u MarJel będa drzwi białe ( z tego samego co meble), otwierane na kuchnię

- z drzwi z kotłowni do pomieszczenia gospodarczego - wstawimy tam białe stalowe

u nas wyszło w sumie 11szt, z czego po kolei opcje wybieraliśmy jak następuje

1 kotłownia-garaż - przeciwpożarowe hormanna

1 garaż-wiatrołap - stalowe, takie jak wejściowe tyle że pełne (okleiną dobrane do drzwi wejściowych zwłaszcza że przez najbliższe kilka lat zagości tam szafa ubraniowa też w złotym dębie)

2 drzwi pełne do spiżarni i garderoby u nas w sypialni (zupełnie gładkie, płat płyty)

1 drzwi pełne ale z ramką do okoła do garderoby młodej (te do garderoby z tulejami)

1 drzwi podcięciem do łazienki na dole

1 drzwi z tulejami z 1 pojedynczą szybką po środku i tulejami do łazienki na górze

4 drzwi z 5szybkami (3pokojowe i jedne przejście wiatrołap-hall)