1976pinacolada 06.01.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 po co tuleje...? robi się ładnie podcięte drzwi i o wiele lepiej to wygląda Ale ja pytałam czy przy rekuperacji w ogóle trzeba cokolwiek robić ? (tuleje bądź podcięcie) I drugie moje pytanie - pewnie strasznie głupie ale się odważę - czym różni się rekuperacja od WM (wentylacji mechanicznej) ? Cały czas myślałam ,że to jedno i to samo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Razem 26 szt. Chyba rozum straciłam. Jessssssuuuuuuuu Współczuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.01.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 wentylacja mechaniczna to wiadomo o co chodzi, nie...?wentylacja mechaniczna z rekuperacją, to odzysk ciepła z powietrza wywiewanego z pomieszczeń przez rekuperator, w celu ogrzania powietrza nawiewanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 wentylacja mechaniczna to wiadomo o co chodzi, nie...? wentylacja mechaniczna z rekuperacją, to odzysk ciepła z powietrza wywiewanego z pomieszczeń przez rekuperator, w celu ogrzania powietrza nawiewanego... Druga seria głupich pytań: Czyli co - wentylacja mechaniczna to tylko rury ? ale jakiś wiatraczek , który wdmuchuje i wydmuchuje powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.01.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Ale ja pytałam czy przy rekuperacji w ogóle trzeba cokolwiek robić ? (tuleje bądź podcięcie) I drugie moje pytanie - pewnie strasznie głupie ale się odważę - czym różni się rekuperacja od WM (wentylacji mechanicznej) ? Cały czas myślałam ,że to jedno i to samo .... tuleje lub podcięcia w drzwiach się robi, ponieważ wyciąganie powietrza następuje z tzw brudnych pomieszczeń (kuchnia, łazienki, kotłownia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Druga seria głupich pytań: Czyli co - wentylacja mechaniczna to tylko rury ? ale jakiś wiatraczek , który wdmuchuje i wydmuchuje powietrze ? czerpnia, wyrzutnia powietrza, kanały wentylacyjne, kratki wywiewne, anemostaty nawiewne, system wentylatorów oraz filtry powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 tuleje lub podcięcia w drzwiach się robi, ponieważ wyciąganie powietrza następuje z tzw brudnych pomieszczeń (kuchnia, łazienki, kotłownia) rzeczywiście , nie pomyślałam (chyba mam dziś w ogóle problem z mysleniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 czerpnia, wyrzutnia powietrza, kanały wentylacyjne, kratki wywiewne, anemostaty nawiewne, system wentylatorów oraz filtry powietrza... Dzieki skarbnico wiedzy Boziu, jaka ja będę wyedukowana dzięki temu forum Ps. nawet nie wiedziałam, że mozna bez rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.01.2012 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nieeee, otwierane do środka te drzwi maja byc;D:D:D o takich na zewnątrz to nawet nie pomyślałam że można:D Chociaz to rozwiązałoby problem z ustawieniem kanapy...Nadal tworzę rysunek więc cierpliwości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.01.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 sama wentylacja mechaniczna powoduje stałą wymianę powietrza w pomieszczeniach niezależnie od tego czy otwieramy okna czy nie i jaka pogoda panuje na zewnątrz... jest to wymuszony obieg powietrza... ale niestety straty ciepła przy wentylacji mechanicznej są podobne do tych przy wentylacji grawitacyjnej...nawiewamy zimne powietrze (zimą), które trzeba ogrzać, a wywiewamy ciepłe powietrze, które ogrzaliśmy (strata energii, nic z tego nie mamy)...dlatego stosuję się rekuperację aby zmniejszyć straty energii, którą i tak zawsze tracimy przy wymianie powietrza, jeśli są różnice między temp wewnętrzną a zewnętrzną...rekuperator odzyskuje ciepło z ogrzanego wywiewanego powietrza i przekazuje to odzyskane ciepło chłodniejszemu nawiewanemu powietrzu, dzięki temu zużycie energii do ogrzania nawiewanego powietrza jest zdecydowanie mniejsze... nowoczesne rekuperatory przeciwprądowe potrafią odzyskać do 90% traconego ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 sama wentylacja mechaniczna powoduje stałą wymianę powietrza w pomieszczeniach niezależnie od tego czy otwieramy okna czy nie i jaka pogoda panuje na zewnątrz... jest to wymuszony obieg powietrza... ale niestety straty ciepła przy wentylacji mechanicznej są podobne do tych przy wentylacji grawitacyjnej...nawiewamy zimne powietrze (zimą), które trzeba ogrzać, a wywiewamy ciepłe powietrze, które ogrzaliśmy (strata energii, nic z tego nie mamy)... dlatego stosuję się rekuperację aby zmniejszyć straty energii, którą i tak zawsze tracimy przy wymianie powietrza, jeśli są różnice między temp wewnętrzną a zewnętrzną... rekuperator odzyskuje ciepło z ogrzanego wywiewanego powietrza i przekazuje to odzyskane ciepło chłodniejszemu nawiewanemu powietrzu, dzięki temu zużycie energii do ogrzania nawiewanego powietrza jest zdecydowanie mniejsze... nowoczesne rekuperatory przeciwprądowe potrafią odzyskać do 90% traconego ciepła... A więc własnie nie rozumiem sensu robienia wm bez rekuperatora, dlatego nie przyszło mi w ogóle do głowy że coś takego istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.01.2012 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 No to uwaga:D Dotychczasowy plan był taki, że robimy drzwi tarasowe przesuwne:http://img217.imageshack.us/img217/1453/przesuwne.jpg Uploaded with ImageShack.us i tak to na rzucie wyglada http://img526.imageshack.us/img526/4329/taraso.jpg Uploaded with ImageShack.us Szerokość drzwi to 2,4m, czerwona tafla otwierana, zielona fix. Ścianka za kanapą ma jakieś 1,45m. Kanapa 3 osobowa na rzucie ma 2m, zachowana jest skala. Ale Pan w Oknoplaście po pierwsze pokazał mi jak wygląda próg (nie zdawałam sobie sprawy że taki wysoki bedzie:/) A po drugie zapytał czy zastanawiałam się jak będę myła roletę na tym skrzydle stałym. Odpowiedziałam mu zgodnie z prawdą że się nie zastanawiałam nigdy w zyciu i do głowy mi to nie przyszło;) I zaczął zachwalać okna tarasowe otwierane. Prawdę mówiąc to bardzo podobają mi się otwierane (do wewnątrz dla przypomnienia:)) i od początku o takim myslałam ale zrezygnowałam jak zaczęłam myśleć o ustawieniu mebli w salonie:( Przy otwieranych jedno skrzydło i tak by się nie mogło otwierać bo zastawi je kanapa... Ale miły Pan powiedział, ze proponuje zrobienie drzwi 3 skrzydłowych 3x 80cm. Przy czym 2 skrzydła z ruchomym słupkiem - wyjście na taras otwierałoby się na 1,6 - rewelacja... To trzecie skrzydło można by zrobić otwierane, uchylne czy stałe - obojętnie, taki układ: http://img267.imageshack.us/img267/2356/otwierane.jpg Uploaded with ImageShack.us I na rzucie tak:http://img24.imageshack.us/img24/2749/taras1g.jpg Uploaded with ImageShack.us Różowe skrzydła otwierające się do środka, niebieskie nie wiem czy w ogóle otwierane... Zaleta: szerokie wejście i dużo nizszy próg... I mam teraz dopiero problem z decyzją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 06.01.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 My mamy właśnie podobnie, 2 fixy po bokach a po środku otwierane z szerokim słupkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 06.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Teraz wszystko jasne i logiczne:) Przesuwki z wysokim progiem nie są zachecające;) Moje balkonowe otwierają się na niecałe 180, bo tarasowe to powyżej 2m jest ok. To trzecie skrzydło zrobiłabym fix i masz pięknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 A ja jestem za przesuwnymi . I tak będzie szerokie wyjście na taras a przynajmniej przy otwartych z firankami nie będziesz miec problemu. A brałas pod uwagę jak to będzie wyglądac przy otwartych drzwiach? http://img193.imageshack.us/img193/8563/luku.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 zawsze można dołożyć i brać HS czyli niski próg ja mam okno 3 skrzydłowe w tym część środkowa jest przesuwana, próg "wysoki": http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/203.jpg http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/249.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 06.01.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 A można ten próg w przesuwkach trochę zabudowac np. podłogą? W otwieralnych można. Esiak a jak szerokie masz przejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Esiak - jaką masz wysokość tego pomieszczenia? To chyba salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 06.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Lukarna - a nie myślałaś, żeby zrezygnować z kominka postawionego narożnie w zamian za kominek z szyba narożną? Ja bym to widziała tak : http://img694.imageshack.us/img694/1223/arnf.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 06.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Kominki narożne najładniejsze są z szybą w kształcie L, szkoda że cena już mniej ładna. My będziemy mieli narożny ale z ramką narożną. Jako że kominek będzie rekreacyjny to spojrzymy na cenę a nie na moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts