Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A można ten próg w przesuwkach trochę zabudowac np. podłogą? W otwieralnych można. Esiak a jak szerokie masz przejście?

przejście ma szerokość 1m...

szyna drzwi przesuwnych przebiega gdzieś w połowie profilu, więc należy zostawić parę milimetrów luzu pod automatem do przesuwu:

hks.jpg

Teraz wszystko jasne i logiczne:) Przesuwki z wysokim progiem nie są zachecające;) Moje balkonowe otwierają się na niecałe 180, bo tarasowe to powyżej 2m jest ok. To trzecie skrzydło zrobiłabym fix i masz pięknie:)

Tylko właśnie co z tym myciem rolety przy fixie? Czy faktycznie rolety myje się od środka??

I jeszcze jeden problem z fixem - one są szklone w ramie więc powierzchnia szyby jest większa niż przy skrzydle - wygląda to idiotycznie. Zapytałam Pana czy mozna dodac ta grubość ramy a ten mi na to że dodawać ramę to juz mozna dołozyć trochę i zamówić okucia czy z fixa robimy otwierane:)

Pinacolada jeżeli chodzi o kominek to już jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać czy nie dać narożnego jak Ty narysowałaś. Tym bardziej że mi panowie murarze skopali i zostawili tam ściankę metrową tylko:/

Marcin trochę dołożyć to pewnie z 4-5 tys do tych drzwi - niestety...:(

Ardea wysokiego progu nie da się zabudować bo tam prowadnice idą. Tzn w tych co mi w Oknoplaście pokazywał to tak było.

Esiakowe przejście ma chyba 1m szerokości prawda??

U mnie byłoby 3 x 80cm nie wiem czy nie za wąskie te skrzydła byłyby...

I problem z firanami też mnie trochę odrzuca od tych otwieranych...

Ale za to szerokie przejście - rewelacja...

Lukarna, Więcej drzwi nie dało się zrobić?! ;) U nas:

Piwnica:

- 1 szt. kotłownia

- 1 szt. pralnia

Parter:

- 1 szt. zewnętrze frontowe

- 1 szt. zewnętrzne garaż/ogród

- 1 szt. garaż/wiatrołap

- 1 szt. wiatrołap/hol - planuję szklane, ale zobaczymy co z tego wyjdzie

- 1 szt. łazienka

- 1 szt. pokój

- 1 szt. piwnica

Poddasze:

- 4szt. pokojowe

- 1 szt. łazienka

- 1 szt. garderoba łamane

W sumie 15 szt. z zewnetrznymi.

Jak chodzi o okno tarasowe, to u mnie jest otwierane z wysokiem progiem, ale ukryliśmy go w wylewce i zostało tylko miejsce na deskę/panel. Taras zrobimy drewniany i na tyle wysoko, zeby też wyszło płasko. Jest to lepsze rozwiazanie niż drzwi z niskim progiem, bo ten nie dość, że jest metalowy to jeszcze zawiewać do środka potrafi (najgorzej gdy śnieg sie nagromadzi).

Lukarna nie mam pojecia jak sie myje rolety, bo nigdy ich nie planowałam, ale rada w sprawie nierównego szklenia słuszna, to już lepiej zrobic wszystkie otwierane i najwyżej z tego jednego nie korzystac. Mój patent na niższy próg taki, jak u Agi, w otwieralnych jest to możliwe i lubię szerokie wyjścia na taras (łatwo z tacą wyjśc);)

Czym się różni wkład kominkowy narożny od takiego z boczną szybą?

Lukarna - ja nie wiem czy rolety sie myje od tamtej strony bo nie miałam nigdy rolet ale powiem szczerze że sama bym na to nie wpadła :no: Okno przesuwne rozwiązuje Ci kwestię firanki , sofy wtedy możesz postawić na 2 różne sposoby, otwarte drzwi nie zasłonią kominka jaki by on nie był (głosuję za takim z szyba narożną). Jak dla mnie - bezpelacyjnie przesuwne

A my byliśmy w kościele i młoda dała taki popis, że ksiądz przy ołtarzu dostał ataku śmiechu :D

A teraz rozrysowałam sobie zabudowę niskiego skosu u Lenki i wyjdzie 12 dupnych szuflad :jawdrop: Cieszę się,( mimo, ze to pewnie będzie niemało kosztować) bo nie lubie wystawek, z zabawek również ;)

pumpaluna - a czy przy rekuperacji drzwi do łazienki musza być z tulejami lub podcięciem? Teraz mi to przyszło do głowy bo w sumie to nic nie wiem na ten temat - a w zasadzie tylko tyle, że mi się te tuleje w ogóle nie podobaja. Najchętnij zrobiłabym identyczne jak do innych pomieszczeń ...... Tylko nie wiem czy tak można

Nie muszą mieć, a wręcz nie powinny.