Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pinacolada a jak zakupy??

W Ikea kupilismy huśtawkę dla Lenki, lampę sufitową tez dla niej i kupiłam sobie nispodziewanie fajny komplet białych talerzy (18szt - po 6 obiadowych i 6 deserowych) w rewelacyjnej cenie - cos niecałe 80zł

W Zarze nie kupiłam NIC - panował tam taki ruch i nieład, że szybciuko wyszłam :( W piatek przy okazji dentysty kolejne podejście - tym razem podjadę do Plazy bo jest mniejsza i może mniej uczęszczana ;)

Kurcze też bym się na zakupy przejechała...

A nad huśtawką się cały czas zastanawiam:) Zobaczymy jak się u Was sprawdzi:)

U nas juz wisi na budowie taka sznurkowa a'la hamak i młoda się jej bała. Hustała sie tylko u kogos na kolanach. Kilka dni temu nastapił przełom i nie chciała zejść. nawet "kręcic" sie kazała ;) Te ieowka będzie miec zamontowana na tyle nisko, zeby tylko po podłodze dupskiem nie szurac wiec mysle ze bedzie ok

Witam.

oglądnąłem dziennik , nieżle, zauważyłem błąd w sztuce - komin ceramiczny(chyba to nie wentylacja?) zalany (połączony z betonem stropu) w obu stropach, nie do naprawienia, trzeba skuć komin, powiększyć otwór w stropie, wymurować nowy , zrobić dylatację ze stropem z wełny, inaczej po rozpaleniu komin,nie mogąc się wydłużyć , popęka na 100 % co jest bardzo niebezpieczne. :o radzę nie lekceważyć tej rady.

wkrótce więżba , pamiętacie o ociepleniu ściany szczytowej?

powodzenia.

ps. sorry że straszę

Edytowane przez bułkazmasłem

Lukarna - po przeczytaniu ostatniego wpisu przegladnełam swoje zdjęcia i rzeczywiscie u mnie był to inaczej robione. Przy zalewaniu stropu nie miałam jeszcze w ogóle kominów - były zrobione szalunki wielkości kominów i potem w te dziury były murowane kominy. Ale po ich wymurowaniu zostały minimalne szpary między płytą a pustakiem komina. Jak chcesz to wkleję Ci zdjęcia.

Nie wiem, czy jest to groźne ale może warto przyjrzeć sie sprawie ...

fakt, teraz się przyjrzałem... kominy powinny mieć dylatację, nie mogą być związane ze stropem...

ja zastosowałem wełnę taką do izolacji kominków, bo była w płytach:

http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/150.jpg

http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/155.jpg

http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/158.jpg

spoko, do ocieplenia ściany szczytowej jeszcze trochę zostało... ;)

ściany szczytowe nie powinny być tak wymurowane aby stykały się z deskowaniem dachu...

powinno się pomiędzy deskowaniem a ścianami zostawić 5-10cm przerwę, którą później podczas ocieplania elewacji wypełnia się wełną na całej grubości ściany...

O co chodzi z tą ścianą szczytową??

murujesz ścianę szczytową np.12 cm niżej niż idzie krokiew, na ścianę z góry przyklejasz styropian 12cm ( zobacz u MSU w dzienniku) , nie zapominamy o szczelinie 3 cm między styro a deskowaniem, wszystko dla zlikwidowania mostku cieplnego i (szpara)dla wentylacji deskowania. Górną część sciany szczytowej , ten ,,trókąt ponad oknami'' ocieplamy na zewnątrz,jak resztę elewacji, i OD ŚRODKA łącząc z ociepleniem połaci i sufitu poddasza.

Jezeli niezdylatowane pustaki ceramiczne , jak się okazało wentylacyjne, są wiązane z pustakami keramzytowymi zdylatowanego komina systemowego to i tak może je zniszczyć ugięcie stropu, na szczęście nie rozszczelni to komina dymowego czy spalinowego. zatem grożą co najwyżej rysy na tynku komina wentylacyjnego.

Edytowane przez bułkazmasłem

murujesz ścianę szczytową np.12 cm niżej niż idzie krokiew, na ścianę z góry przyklejasz styropian 12cm ( zobacz u MSU w dzienniku, u Esiaka nie widać chyba nie ma) , nie zapominamy o szczelinie 3 cm między styro a deskowaniem, wszystko dla zlikwidowania mostku cieplnego i (szpara)dla wentylacji deskowania.

styropian jest gorszym rozwiązaniem, ze względu na to, że ma stałą grubość, a ściany szczytowe zazwyczaj nie są idealnie wykończone od góry...

wełna ma to do siebie, że możesz jej nawtykać tyle ile chcesz i szczelnie wypełnić tą szczelinę między ścianami a deskowaniem...

Edytowane przez Esiak

murujesz ścianę szczytową np.12 cm niżej niż idzie krokiew, na ścianę z góry przyklejasz styropian 12cm ( zobacz u MSU w dzienniku) , nie zapominamy o szczelinie 3 cm między styro a deskowaniem, wszystko dla zlikwidowania mostku cieplnego i (szpara)dla wentylacji deskowania.

oj bułkazmasłem, coś tam czytałeś ale do końca nie wiesz w którym kościele dzwonią... ;)

akurat w tym miejscu (pomiędzy ścianą szczytową a deskowaniem) nie robi się żadnej szczeliny wentylacyjnej... zresztą nawet jakbyś ją zrobił to i tak styropian, który pójdzie na elewację szczelnie ją przykryje...

poza tym szczelina wentylacyjna pomiędzy deskowaniem a izolacją ma zadanie nie dopuścić do zawilgocenia wełny użytej do ocieplenia poddasza...