Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

oj bułkazmasłem, coś tam czytałeś ale do końca nie wiesz w którym kościele dzwonią... ;)

Ściana wymurowana z pustaków ceramicznych ,trójkąty docięte z solbetu, wcześniej między krokwie wstawione na piankę styro 15 cm , na zewnątrz wystawiona krokiew 12 cm ,tyle co ocieplenie, wewnątrz wystaje 20 cm, do krokwi przybite listewki do szczeliny między styro a deskami. może zdjęcie coś rozjaśni.

ocieplenie.JPG

Edytowane przez bułkazmasłem

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aby podsumować:

1. Jeżeli jest dylatacja przy kominach systemowych to jest OK i nie mam się czym przejmować

2. Jeżeli niezdylatowane pustaki wentylacyjne sa połączone z kominami to kominom się nic nie stanie, jedynie te wentylacyjne mogą ucierpieć

3. Ściana szczytowa nie powinna być wymurowana do końca, ma być zostawiona szczelina celem ocieplenia.

?

Ściana wymurowana z pustaków ceramicznych ,trójkąty docięte z solbetu, wcześniej między krokwie wstawione na piankę styro 15 cm , na zewnątrz wystawiona krokiew 12 cm ,tyle co ocieplenie, wewnątrz wystaje 20 cm, do krokwi przybite listewki do szczeliny między styro a deskami. może zdjęcie coś rozjaśni.

mistrzu, to co pokazujesz to ścianka działowa, nie szczytowa - wnioskuję po tym, ze po obu stronach ściany są jętki..

Aby podsumować:

1. Jeżeli jest dylatacja przy kominach systemowych to jest OK i nie mam się czym przejmować

2. Jeżeli niezdylatowane pustaki wentylacyjne sa połączone z kominami to kominom się nic nie stanie, jedynie te wentylacyjne mogą ucierpieć

3. Ściana szczytowa nie powinna być wymurowana do końca, ma być zostawiona szczelina celem ocieplenia.

?

dokładnie tak, problem ocieplania ściany szczytowej poruszano w dziennikach Netbeta i BasHa.

mistrzu, to co pokazujesz to ścianka działowa, nie szczytowa - wnioskuję po tym, ze po obu stronach ściany są jętki..

chyba wiem co pokazuję to ściana szczytowa mojego domu, od kiedy to w działówkach wstawia się okna i nadproża i muruje z pustaka 24 cm??? pomyśl

w więżbie krokwiowo-jętkowej każdą krokiew rozpiera jętka niezależnie od ścian nośnych czy działowych bo taka więżba mocowana jest do budynku tylko murłatą.

w tym konkretnym moim przypadku przedostatnia zewnętrzna krokiew posłuży , poza oczywistą funkcją, do montażu podbitki, zastosowałem jedną jętkę(pozwala na to niewielka odległość kolejnej ostatniej krokwi już z dwoma jętkami) ukrytą w przyszłości w warstwie styro , inaczej wiecznie miałbym na nie kupy ptaków

u Esiaka jest szczelina na wypełnienie wełną, co widać na zdjęciach :p

http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/243.jpg

Jak sobie napchasz wełny w tą szczelinę to przynajmniej na szerokości 24 cm przykryjesz deskowanie, brak szczeliny uniemożliwi wełnie i deskom wysuszenie się od ewentualnej wilgoci, jak będziesz miał pecha = malo sprawną wentylację i/lub nawet niewielki przeciek na papie to masz remont dachu za 10 lat. między działówką po lewej stronie a drewnem krokwi masz izolację? nie widać

więc, co zrobić,jak? da się prosto i skutecznie to naprawić ,spytaj wuja googla

w takim razie zgniją mi też deski od ocieplenia 15cm styropianem... ;)

w innych dyskusjach np.,,ocieplam poddasze'' tłumaczysz wszystkim ,zresztą słusznie, że szczelina wentylacyjna przy deskowaniu jest konieczna cytat,,- jeśli mamy deskowanie, to niezależenie od rodzaju wełny (skalna czy szklana) zostawiamy szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a izolacją'', a tu udajesz greka?

lubisz się droczyć? jeżeli masz krokiew 18cm i dystans z listewek3 cm to można spokojnie montować styro 15cm Nie? przecież to bajecznie proste.

Jak jesteś taki miłośnik wełny to poczytaj o rakotwórczym pyleniu wełny. styropian nie jest tańszy i upierdliwy w montażu na piankę ale mniej szkodliwy, nienasiąkliwy(mokra wełna nadaje się tylko do wyrzucenia) ,lekki, łatwo uzyskać trwałą w czasie szczelinę wentylacyjną.Optymalne są systemy mieszane wykorzystujące zalety obu materiałów.

i szczelina wentylacyjna będzie na całej połaci dachu, ale nie na ścianach szczytowych...

skoro wentylacja nie musi być na odcinku ściany szczytowej to dlaczego musi być np.metr dalej , stosując taką logikę w zasadzie nigdzie nie musi być wentylacji bo przecież deskowanie jest takie same na całej połaci. Jak zwykle bywa w takich przypadkach , zarzucający mi pobieżną wiedzę sam niewiele ma do zaprezentowania. Nie? no to oświeć mnie proszę gdzie najwięcej pojawi się wilgoci na Twoim poddaszu z łazienkami,wannami,prysznicami? czy nie na najzimniejszej przegrodzie czyli ścianie szcztytowej ? czy czasem nie jest to miejsce o którym właśnie dyskutujemy? a skoro wilgoci jest najwięcej na styku ściany szczytowej czy z czasem, za parę lat nie ma szans dostać się tam do wełny (nieszczelność łączenia paroizolacji połaci ze ścianą)? jest to możliwe, a wtedy tylko wentylacja może to osuszyć. nad ścianą szczytową masz łączenie deskowania z nadbitką , jeżeli choć jeden gwóżdz jest krzywo czy niechlujnie wbity i wystaje ostra krawędż to z czasem może przebić papę i niewielki ale zawsze przeciek na wełnę na szczycie gotowy, to też jest możliwe. I co,jak mawiał Ferdek Kiepski zatkało kakao?

gwoździe są bite w dół... deski są mocowane do krokwi, na przybite deski dopiero idzie papa, więc nie ma prawi nic jej przebić...

i tak i nie,jak w dechę 25mm wbijesz papiaka samego 25mm czy 30 mm ( przybijając papę 5mm) to z czasem po paru latach wyjdzie z dechy, zawsze musi być dłuższy niż grubość deski i dobrze wyleść z drugiej strony. Jak stosowałeś gwożdzie 80 kręcone do deskowania(jak u mnie) i nadbitki to strasznie ciężko je wbić( a jeszcze trudniej wyciągnąć), czasem gamonie nie mogąc wbić pogiętego zaklepują łeb w deskę zamiast wyciągnąć, czasem nie wyjmą ostrego jak brzytwa sęka ,z dechy, przyciętego pod kątem, papa na dachu stale pracuje od temperatury i czasem może się na ostrej krawędzi przetrzeć, więc trzeba patrzeć dekarzom na rece.

nic nie piszesz o połączeniu paroizolacji połaci ze ścianą szczytową jako mniejscu potencjalnej nieszczelności i zawilgocenia niewentylowanej wełny u Ciebie.