bułkazmasłem 08.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) oj bułkazmasłem, coś tam czytałeś ale do końca nie wiesz w którym kościele dzwonią... Ściana wymurowana z pustaków ceramicznych ,trójkąty docięte z solbetu, wcześniej między krokwie wstawione na piankę styro 15 cm , na zewnątrz wystawiona krokiew 12 cm ,tyle co ocieplenie, wewnątrz wystaje 20 cm, do krokwi przybite listewki do szczeliny między styro a deskami. może zdjęcie coś rozjaśni. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 08.01.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aby podsumować: 1. Jeżeli jest dylatacja przy kominach systemowych to jest OK i nie mam się czym przejmować2. Jeżeli niezdylatowane pustaki wentylacyjne sa połączone z kominami to kominom się nic nie stanie, jedynie te wentylacyjne mogą ucierpieć3. Ściana szczytowa nie powinna być wymurowana do końca, ma być zostawiona szczelina celem ocieplenia. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ściana wymurowana z pustaków ceramicznych ,trójkąty docięte z solbetu, wcześniej między krokwie wstawione na piankę styro 15 cm , na zewnątrz wystawiona krokiew 12 cm ,tyle co ocieplenie, wewnątrz wystaje 20 cm, do krokwi przybite listewki do szczeliny między styro a deskami. może zdjęcie coś rozjaśni. mistrzu, to co pokazujesz to ścianka działowa, nie szczytowa - wnioskuję po tym, ze po obu stronach ściany są jętki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aby podsumować: 1. Jeżeli jest dylatacja przy kominach systemowych to jest OK i nie mam się czym przejmować 2. Jeżeli niezdylatowane pustaki wentylacyjne sa połączone z kominami to kominom się nic nie stanie, jedynie te wentylacyjne mogą ucierpieć 3. Ściana szczytowa nie powinna być wymurowana do końca, ma być zostawiona szczelina celem ocieplenia. ? dokładnie tak, problem ocieplania ściany szczytowej poruszano w dziennikach Netbeta i BasHa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) mistrzu, to co pokazujesz to ścianka działowa, nie szczytowa - wnioskuję po tym, ze po obu stronach ściany są jętki.. chyba wiem co pokazuję to ściana szczytowa mojego domu, od kiedy to w działówkach wstawia się okna i nadproża i muruje z pustaka 24 cm??? pomyśl w więżbie krokwiowo-jętkowej każdą krokiew rozpiera jętka niezależnie od ścian nośnych czy działowych bo taka więżba mocowana jest do budynku tylko murłatą. w tym konkretnym moim przypadku przedostatnia zewnętrzna krokiew posłuży , poza oczywistą funkcją, do montażu podbitki, zastosowałem jedną jętkę(pozwala na to niewielka odległość kolejnej ostatniej krokwi już z dwoma jętkami) ukrytą w przyszłości w warstwie styro , inaczej wiecznie miałbym na nie kupy ptaków Edytowane 8 Stycznia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 w działówkach wstawia się nadproża w otwory pod drzwi np...czyli jętki masz z obu stron ściany szczytowej..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 u Esiaka jest szczelina na wypełnienie wełną, co widać na zdjęciach http://cyberia.eu.org/Lapis_dziennik/243.jpg Jak sobie napchasz wełny w tą szczelinę to przynajmniej na szerokości 24 cm przykryjesz deskowanie, brak szczeliny uniemożliwi wełnie i deskom wysuszenie się od ewentualnej wilgoci, jak będziesz miał pecha = malo sprawną wentylację i/lub nawet niewielki przeciek na papie to masz remont dachu za 10 lat. między działówką po lewej stronie a drewnem krokwi masz izolację? nie widać więc, co zrobić,jak? da się prosto i skutecznie to naprawić ,spytaj wuja googla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 w takim razie zgniją mi też deski od ocieplenia 15cm styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) w takim razie zgniją mi też deski od ocieplenia 15cm styropianem... w innych dyskusjach np.,,ocieplam poddasze'' tłumaczysz wszystkim ,zresztą słusznie, że szczelina wentylacyjna przy deskowaniu jest konieczna cytat,,- jeśli mamy deskowanie, to niezależenie od rodzaju wełny (skalna czy szklana) zostawiamy szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a izolacją'', a tu udajesz greka? lubisz się droczyć? jeżeli masz krokiew 18cm i dystans z listewek3 cm to można spokojnie montować styro 15cm Nie? przecież to bajecznie proste. Jak jesteś taki miłośnik wełny to poczytaj o rakotwórczym pyleniu wełny. styropian nie jest tańszy i upierdliwy w montażu na piankę ale mniej szkodliwy, nienasiąkliwy(mokra wełna nadaje się tylko do wyrzucenia) ,lekki, łatwo uzyskać trwałą w czasie szczelinę wentylacyjną.Optymalne są systemy mieszane wykorzystujące zalety obu materiałów. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 i szczelina wentylacyjna będzie na całej połaci dachu, ale nie na ścianach szczytowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 i szczelina wentylacyjna będzie na całej połaci dachu, ale nie na ścianach szczytowych... skoro wentylacja nie musi być na odcinku ściany szczytowej to dlaczego musi być np.metr dalej , stosując taką logikę w zasadzie nigdzie nie musi być wentylacji bo przecież deskowanie jest takie same na całej połaci. Jak zwykle bywa w takich przypadkach , zarzucający mi pobieżną wiedzę sam niewiele ma do zaprezentowania. Nie? no to oświeć mnie proszę gdzie najwięcej pojawi się wilgoci na Twoim poddaszu z łazienkami,wannami,prysznicami? czy nie na najzimniejszej przegrodzie czyli ścianie szcztytowej ? czy czasem nie jest to miejsce o którym właśnie dyskutujemy? a skoro wilgoci jest najwięcej na styku ściany szczytowej czy z czasem, za parę lat nie ma szans dostać się tam do wełny (nieszczelność łączenia paroizolacji połaci ze ścianą)? jest to możliwe, a wtedy tylko wentylacja może to osuszyć. nad ścianą szczytową masz łączenie deskowania z nadbitką , jeżeli choć jeden gwóżdz jest krzywo czy niechlujnie wbity i wystaje ostra krawędż to z czasem może przebić papę i niewielki ale zawsze przeciek na wełnę na szczycie gotowy, to też jest możliwe. I co,jak mawiał Ferdek Kiepski zatkało kakao? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 gwoździe są bite w dół... deski są mocowane do krokwi, na przybite deski dopiero idzie papa, więc nie ma prawi nic jej przebić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 08.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 gwoździe są bite w dół... deski są mocowane do krokwi, na przybite deski dopiero idzie papa, więc nie ma prawi nic jej przebić... i tak i nie,jak w dechę 25mm wbijesz papiaka samego 25mm czy 30 mm ( przybijając papę 5mm) to z czasem po paru latach wyjdzie z dechy, zawsze musi być dłuższy niż grubość deski i dobrze wyleść z drugiej strony. Jak stosowałeś gwożdzie 80 kręcone do deskowania(jak u mnie) i nadbitki to strasznie ciężko je wbić( a jeszcze trudniej wyciągnąć), czasem gamonie nie mogąc wbić pogiętego zaklepują łeb w deskę zamiast wyciągnąć, czasem nie wyjmą ostrego jak brzytwa sęka ,z dechy, przyciętego pod kątem, papa na dachu stale pracuje od temperatury i czasem może się na ostrej krawędzi przetrzeć, więc trzeba patrzeć dekarzom na rece. nic nie piszesz o połączeniu paroizolacji połaci ze ścianą szczytową jako mniejscu potencjalnej nieszczelności i zawilgocenia niewentylowanej wełny u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 08.01.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dyskusja pouczająca jest i z uwagą ja później przesledzę ale pytanie na szybko: Czy uszczelka gąsiora aluminiowa to to samo co taśma kalenicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 08.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dyskusja pouczająca jest i z uwagą ja później przesledzę ale pytanie na szybko: Czy uszczelka gąsiora aluminiowa to to samo co taśma kalenicy?? taśma kalenicowa zazwyczaj jest aluminiowa, więc może uszczelka gąsiora to taśma kalenicowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 08.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 trudne pytania zadajesz, czyżbyś walczyła z dachówkowymi sprawami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 08.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Czy uszczelka gąsiora aluminiowa to to samo co taśma kalenicy?? Rany boskie ja tego nawet przeczytać nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 08.01.2012 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 trudne pytania zadajesz, czyżbyś walczyła z dachówkowymi sprawami? Usiłuję wyceny porównać:/ Pinacolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 08.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Lukarna - a co tam u Karoli ??? Masz z nią kontakt ?? Kiedy wyjeżdżają? Jak dzieciaki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts