Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Widzę, że wiarą w naszych mężów obie możemy zabijać;) Ja też często mówię - zostaw, bo Ci nie wyjdzie;) A moja szwagierka, potrafi się zachwycać nawet masakrycznie położonymi przez męża płytkami... My też powinnyśmy wyluzować i ich docenić:) Nam jakiś niusów nie podpowiadał, najwyżej oczywistości, z których nie zdawaliśmy sobie sprawy - że musi wejść futryna i gniazdko powinno iść dalej, albo że wygodniej będzie włączać i wyłaczać światło z dwóch stron kotłowni skoro ma dwa wejścia...

Koszt elektryki bez robocizny będziesz miała mniejszy niż Esiak, więc nie doliczaj tych 50%:)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:rotfl:

przepraszam nie wiem dlaczego ale setnie mnie ten tekst od rana rozbawił:)

Polecam się na przyszłośc:D

Ardea, masz racje trochę wiary:)

Własciwie to źle się wyraziłam że niusy: chodziło mi o takie rzeczy jak mówisz - że praktyk w tym temacie może podpowiedzieć jak zrobić żeby było dobrze...

taśmę kalenicową stosuje się do uszczelnienia i wentylacji kalenicy, jak sama nazwa wskazuje, a nie dachówek...

jeśli ma być zachowana wentylacja przy pełnym deskowaniu z papą, papę na kalenicy nacina się w odcinkach co parę cm...

Biją, biją dzwony kościoła ale chyba już nawet nie w tym mieście , kolego Esiak. Po pierwsze zwrot: ,,jak sama nazwa wskazuje'' jest nielogiczny bo sama nazwa NIGDY nic nie wskazuje ( googluj -zrozumiesz ) nie bądż polak i pisz logicznie. Po drugie taśmą kalenicową uszczelnia się pierwszy rząd dachówek (przykleja do dachówek) obu połaci i łatę kalenicową (spełnia wtedy rolę krycia wstępnego-zapewnia szczelność), drugą funkcją taśmy jest umożliwienie wentylacji . Przy pełnym deskowaniu i papie w połączeniu połaci wycinamy szparę 5 cm między kolejnymi krokwiami a nie ,,jakieś nacięcia co parę cm''. Poczytaj wątek,,dach w dobrych rękach'' i przestaniesz pisać to co teraz wypisujesz. na naukę nigdy za póżno, życzę wytrwałości i pamiętaj pisanie jest srebrem a czytanie ze zrozumieniem złotem.

ps. Esiak jak montuje się gąsior, na styk czy z tak by nie dotykał dachówek? jak masz u siebie?

Edytowane przez bułkazmasłem

No to u Esiaka wyszło tyle co u nas za elektrykę z alarmem już z czujkami, centralą jak i wszystkimi domowymi pstryczkami i ich montażem. Tyle, że my mieliśmy dość okazyjne ceny zarówno na robociznę jak i materiały.

jak ze pstryczkami to nieźle... chociaż też wszystko zależy od ilości punktów... Ty mówiłaś, że robociznę miałaś ustaloną bez względu na ilość punktów..?

Esiak my mieliśmy cenę po sąsiedzku, firma na nas nie zarabiała a jedynie pracownikom zapłacił. Nie mieliśmy ograniczenia w punktach a w sumie wyszło chyba ok 180 sztuk także nie mało. Pstryczki-elektryczki mam już zamontowane z 'bebechami' i ramkami plus w każdym pomieszczeniu extra design sufitowy żarówka-oprawka-kable, wszystkie punkty działają a oprawki mimo że tanie to mi się podobają. Dostaliśmy b.dobry rabat (znaczy nie my a nasz elektryk hehe) no i w sumie działają lepiej niż te które mamy w domu, klasyczny wygląd i dobra cena to wszystko czego mi było trzeba w tym przypadku.

Pumpaluna, to mnie też w związku z pśtryczkami więcej nie potrzeba (dobrze, że to szkło tak mnie zacięło to odpadło;)). Pokaż fotki i napisz co to za seria i jakie mają kolory, jeśli możesz, bo dawno nie było fotorelacji z postępów:)

właśnie...

poza tym ja pumpaluna żadnych fotek nie widziałem!