Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uprzejmie donoszę, ze prace na mojej budowie posuwają się w tempie iście ślimaczym: cieśla leży podobno w łóżku i zdalnie staruje "chłopakami". Wczoraj i dziś malowali boazerię na nadbitkę:/

Robiłam dziś za gońca bo im impregnatu zabrakło. Z tym impregnatem dziwna rzecz: wydawało mi się że wybraliśmy trochę inny kolor - ale cóż, może mi się tylko wydawało;) Dachówka kasztanowa ma być i malują kasztanem więc powinno być OK.

Mam wycenę dachówki z 4 hurtowni, czekam na jeszcze 2 i trzeba by podjąć decyzję. Decyzja oczywiście nie będzie łatwa bo:

a) różne hurtownie wyceniają co innego albo inaczej to nazywają:)

b) ceny się różnią minimalnie

Ogólnie koszt dachówki to będzie jakieś +/- 21 000.

Bez rynien.

Uprzejmie donoszę, ze prace na mojej budowie posuwają się w tempie iście ślimaczym: cieśla leży podobno w łóżku i zdalnie staruje "chłopakami".

To się nazywa pech:( Mam nadzieję, że szybko z tego łóżka wstanie i nadgonią trochę. Dobrze, że zaniemógł przy deskach a nie w czasie stawiania konstrukcji. Chłopaki mają zajęcie, chociaż to tez potrwa, bo to kilka warstw musi pójść no i schnięcie pomiędzy. Malowaliśmy sami i parę dni na to poświęciliśmy, bo metrów było sporo, a u ciebie pewnie jeszcze więcej.

Dzięki bułka za słowa otuchy:D

Dostałam kolejną wycenę: za skarby świata tego nie porównam:/

Każdy wycenia co innego:/

Jak to jest z dachem deskowanym?

Teraz idzie więźba i na to papa. A potem?

Po co są łaty i kontrłaty? Tzn źle zapytałam, wiem po co są ale kiedy się je "nabija"? Przed samą dachówkę czy teraz przy kryciu papą?? W niektórych wycenach mam łaty w innych nie:/

Dzięki bułka za słowa otuchy:D

Dostałam kolejną wycenę: za skarby świata tego nie porównam:/

Każdy wycenia co innego:/

Jak to jest z dachem deskowanym?

Teraz idzie więźba i na to papa. A potem?

Po co są łaty i kontrłaty? Tzn źle zapytałam, wiem po co są ale kiedy się je "nabija"? Przed samą dachówkę czy teraz przy kryciu papą?? W niektórych wycenach mam łaty w innych nie:/

więźba, na nią deski, na deski papa... i teraz zależy od dekarzy, część z nich stosuje kontrłaty do mocowania papy i w sumie tak to mogłoby zostać, na wiosnę jak będziesz kłaść dachówkę to zamocują Ci łaty...

z łatami i kontrłatami nie ma problemu, w większości hurtowni mają je na stanie...

Aśka, jeśli nie dostałaś jeszcze wyceny z Dach-Bud-u pisz do tych gości:

Marcin Hirsch

tel. 606 130 319

[email protected]

Artur Cieślak

tel. 606 130 349

[email protected]

najlepiej jak wyślesz zapytanie, zadzwoń do danego gościa i powiedz, że właśnie wysłałaś zapytanie na cały dach i kiedy możesz liczyć na wycenę...

Aga tak w sumie to gdyby nie stale padający deszcz to nawet bym się nie denerwowała o to tempo bo i tak nie mamy kasy na razie żeby dalej ciągnąć:/

Tylko trochę się martwię tym ze ta więźba sobie tam lezy i deszcz na nią pada:/

Nasza zbytnio nie mokła a też ją trochę pokręciło, ale to normalne.

Edytowane przez agalind

najlepiej jak wyślesz zapytanie, zadzwoń do danego gościa i powiedz, że właśnie wysłałaś zapytanie na cały dach i kiedy możesz liczyć na wycenę...

Wczoraj w południe zadzwoniłam do Dach-Budu i Wasz-Dachu i grzecznie zapytałam czy oni chcą sprzedawać dachówkę czy nie:) Że prosiłam o wycenę i cisza. Nie wiem z kim rozmawiałam bo dzwoniłam na stacjonarne ogólne. Z Dach-Budu dostałam wczoraj po południu, z Wasz-Dachu dzisiaj:)

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się korzystna z Dach-Budu (porównywalna z moim lokalnym Błochem) ale muszę porównać dokładnie bo jak pisałam nie łapię do końca niektórych pozycji.