Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ej, nie straszcie ja tym skrecaniem. Wiezba pracuje. Pozniej widac na belkach pekniecia itd. Zeby tego uniknac to trzeba by było kłasc drewno mega suche - ale tu tez ciesla moze wbic gwozdzia i strzeli, a po drugie jakbys takie chciala to bys musiała dwa lata wczesniej zamawiac wiezbe i ja sezonowac, bo w tartaki nie wierze, albo mega drogie drewno suszone technicznie. Dlatego tez nie powinno sie łaczyc zadnych elementow z wiezba, tj kominy, sciany itd. Nie ma co sie stresowac, to musi swoje odpracowac Edytowane przez MusiSieUdac

Cieśla zacznie pełna para jak wyzdrowieje pewnie:/

A co mu jest to nie wiem, zadzwonił że jest bardzo przeziębiony i idzie do lekarza bo już nie daje rady. Podobno lezy. Tyle wiem co mi powie... W sumie to nie wiem czy gdzieś na innym dachu teraz nie śmiga:/

Ej, nie straszcie ja tym skrecaniem. Wiezba pracuje. Pozniej widac na belkach pekniecia itd. Zeby tego uniknac to trzeba by było kłasc drewno mega suche - ale tu tez ciesla moze wbic gwozdzia i strzeli, a po drugie jakbys takie chciala to bys musiała dwa lata wczesniej zamawiac wiezbe i ja sezonowac, bo w tartaki nie wierze, albo mega drogie drewno suszone technicznie. Dlatego tez nie powinno sie łaczyc zadnych elementow z wiezba, tj kominy, sciany itd. Nie ma co sie stresowac, to musi swoje odpracowac

Brawo MSU , jak merytorycznie i praktycznie piszesz to aż miło poczytać.

Normalne( ale zawsze pokazać KB dla pewności) efekty schnięcia to : spękania murłaty wewnątrz budynku, niewielkie ugięcie krokwi( dlatego cieśle montują wygięciem do góry,potem się samo prostuje) pękanie wzdłuż krokwi( jak już jest zabudowa z K-G i pęknie w nocy to niezły huk w domu , możliwy zawał serca, pękanie końców murłat i płatwi . Wysychanie niszczy sinicę.Wszyskie części kory zwłaszcza na kontrłatach wycinamy ( często olewane ) by zapobiec zasiedleniu trzech króli: spuszczela, tykatka i kołatka ( potocznie znanych jako ,,korniki'' które żrą tylko drzewa a nie drewno)

ps. nawet wyschniętą wieżbę nie łączy się z budynkiem(ściany kominy itp) poza murłatą itp ze względu na elastyczność więżby z drewna(zaleta) możliwe są ugięcia i przesunięcia rzędu milimetrów (zapobieganie-stężenia wiatrownice) od śniegu a zwłaszcza od wiatru.Dobrze wysuszone drewno ( zniesione naprężenia) nie pęka chyba że cieśla właśnie się uczy bo jeszcze wczoraj był kierowcą.

nara

wiedzieliście że w europie krokwie skręcają się w prawo, a w Australii?

Edytowane przez bułkazmasłem

Cieśla zacznie pełna para jak wyzdrowieje pewnie:/

A co mu jest to nie wiem, zadzwonił że jest bardzo przeziębiony i idzie do lekarza bo już nie daje rady. Podobno lezy. Tyle wiem co mi powie... W sumie to nie wiem czy gdzieś na innym dachu teraz nie śmiga:/

1000% że zdrów jak ryba. Nic nie poradzisz. można postraszyć propozycją : a może mąż weżmie urlop i zacznie jużsam montować murłaty? To powinno go lekko przestraszyć,ale jak cieśla cwany to nie da się nabrać.

Kochana, a co wpisałaś w umowie? Przeciez masz tam termin i kary za opóźnienia. Mozesz napisac ile ciesla Was juz opóźnił.

PS. Bułka Ty jak merytorycznie piszesz też się miło czyta. Chodzi Ci o obrót globu i efekt Coriolisa. Zawsze powietrze przemieszcza się górą od równika do biegunu i zimne wraca dołem - bo cięższe, no nie :D , z kolei siła Coriolisa sprawia, że ulega to odchyleniu (na półkuli północnej w prawo, na południowej- w lewo) ale żeby nie było tak różowo, to ogólny model ( patrz zdanie nr 2) zakłócają wiatry zmienne wynikające z regionalnych i lokalnych uwarunkowań chociazby monsuny ( Australia), zmiennosc pasatów w róznych porach roku ( nie myslic z samochodem) albo halne u nos Panicku w gorach Noo, a krokiew to skreca w prawo bo u nas ruch prawostronny jest na ulicach :lol: To jakby miałoby być innaczej

Edytowane przez MusiSieUdac