pumpaluna 19.08.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 my na etapie projektu w pokoju dzieci też mieliśmy drzwi balkonowe, balkonu nie planowaliśmy tylko samą barierkę tzw rzygownik, dosłownie na 2dni przed złożeniem o PnB postanowiłam zmienić okna balkonowe na tradycyjne okna. Pierwotnie w projekcie były 150x150 ale w trakcie budowy nasz wykonawca powiedział że nie ma miejsca na nadproże i trzeba okno zmniejszyć. Ostateczna wersja jaką mamy to 130x150 (szersze a niższe), otwierane po połowie. Podpowiedział nam to kolega od okien - raz że koszt mniejszy dwa ustawność pokoju się zwiększa bo inaczej byśmy mieli ścianę ze skosem i 2 ściany z drzwiami czyli paskudnie nieustawnie. No i teraz widzę jednak same zalety opcji z oknem nie z balkonem.Z tego co u Ciebie na projekcie widzę to nie bardzo idzie te okna poszerzyć czy przesunąć bo masz tam te wiązania strop-wieniec więc tu może być problem. Musiałabyś architekta zapytać żeby nic nie zakłócić. Takie wąskie okna nie wiem jakby wyglądały ale mogą nie spełniać swojej funkcji. U nas architekt przeliczał wielkość okna w stosunku do wielkości pokoju tak żeby było odpowiednie doświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Mam takie 2 okna balkonowe (bez balkonu) i nie zamieniłabym ich na zwykłe, bo są od południa i dają ładne światło. Poza tym ja mam fioła na punkcie światła i najlepiej zamieszkałabym w szklanym domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No właśnie dupa przez te cholerne słupy;(Kurcze a tak już się napaliłam trochę na wywalenie tych rzygowników... i już tam wieszałam kaloryfer w myślach... Boję się że jak skrócę te balkonowe zostawiając szerokość jaką mam w projekcie czyli 80cm to mi takie kiszki maleńkie wyjdą:/O światło się w sumie nie boję bo w każdym pomieszczeniu jest jeszcze okno 150*150 ale estetycznie jak to wyjdzie... buuucholerne słupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Agalind, już gdzieś kiedyś o szklanych domach słyszałam:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Myślę, że większość osób słyszała, a przynajmniej powinna:) Zamieszkać w takim domu to by było coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Już widzę te kombinacje żeby do wc iść:) "Słuchaj, weź powieś pranie na tej suszarce od ulicy... nie, nie skarpetki, weź prześcieradło powieś i nie spiesz się:):)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jedno z tych balkonowych okien będzie właśnie w łazience:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.08.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A nie, bo montuje się np. zewnętrzne żaluzje drewniane na prowadnicach i przesłania sie to, co się chce... zresztą takie domy powstają daleko od dróg i uliczek (że znów wspomnę dom mojej przyjaciółki - bo u niej właśnie tak jest) A Żeromskiemu to o coś innego zupełnie chodziło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A Żeromskiemu to o coś innego zupełnie chodziło;) No pewnie, że tak! My tu sobie trochę żartujemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 19.08.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wiem, bo chyba też znam się na żartach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.08.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wiem, bo chyba też znam się na żartach;) Całe szczęście, bo by nam się mogło oberwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 no u nas to jedyne okno i pokoje nie za wielkie więc z ustawnością przy balkonowym byłby problem stąd ta moja radość. Za to w sypialni machnęliśmy sobie potrójne balkonowe w sumie 2,7m szerokości, jedyna wada to.... ceny firanek i zasłon które mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Aga, ale zauważ że Ardea napisała "chyba"... Ech, mi się takie duże przeszklenia tez marzyły kiedyś dawno temu... Ale Minister Finansów Dużym Szybom powiedział stanowcze NIE. A jak on mówi nie to znaczy nie. Chyba że mówi "zobaczymy" to znaczy prawie jak tak:):) Faceci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Pumpaluna, ta Wasza sypialnia w wielkim oknem i tarasem to mi się bedzie śnić po nocach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 chyba przy dużej ilości przeszkleń to już mniej ekonomicznie wychodzi jeśli idzie o koszt ogrzewania, no chyba że te okna od pd-zach to wtedy słońce trochę dogrzeje a z drugiej strony jak tam wytrzymać jak się szklarnia zrobi? no nie wiem, ja bym się trochę jednak bała takiego rozwiązania.W sumie przy naszych 3,30 też nie wiem jak z ustawnością będzie bo dopóki jest warsztat sąsiada to nijak za widno nam nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 psssst, a dzwoniłaś do szwagra po relację z wczoraj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.08.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Asia, wyślij mi powiększony skan poddasza, bo z tego co tu wkleiłaś nie mogę odczytać wymiarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 cholera nie mam w tej torebce pendriva:/ wyślę z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.08.2011 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Nie jest mi dane dzisiaj nic załatwić.Szwagier nie chciał ze mną gadać ( w pracy jest, oddzwoni wieczorem:))Pan z Pajo cały czas wisi na telefonie i się dodzwonić do niego nie mogęPan ze Skórzewa jest na urlopieBetoniarnia Skrzynki beton B20 - 210 netto/m3 plus 420 transport plus 240 netto pompaKoleznak z Żabna nadal na urlopie, w poniedziałek da mi ich cenę. Ale się dowiedziałam:/Idę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.08.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Nie jest mi dane dzisiaj nic załatwić. Szwagier nie chciał ze mną gadać ( w pracy jest, oddzwoni wieczorem:)) Pan z Pajo cały czas wisi na telefonie i się dodzwonić do niego nie mogę Pan ze Skórzewa jest na urlopie Betoniarnia Skrzynki beton B20 - 210 netto/m3 plus 420 transport plus 240 netto pompa Koleznak z Żabna nadal na urlopie, w poniedziałek da mi ich cenę. Ale się dowiedziałam:/ Idę do domu. gnojki chcą jeszcze za dowóz...? to w Berger beton zadzwoń do kogoś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts