Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Sooooory

Tak to jest jak się cichaczem z pracy nadaje...

Ta kabina to tak w przenośni. Prysznic ma być na całą szerokość łazienki czyli 1,55m, tylko nie wiem jaki mam zrobić głeboki żeby był wygodny;) a żeby spokojnie zmieściły sie inne sprzęty

rozumiem, że chodziło aby zmieściły się dwie osoby... ;)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też z pracy piszę, wiec Cie rozumiem;)

W tym układzie wygląda to zdecydowanie lepiej. U nas prysznic na dole ma 95x100 (brodzik z plytek), a u góry 90x90(gotowiec). U rodziców jest szer. 80cm i wydaje mi sie trochę mały. Szerszego niz 90cm bym nie robiła, bo to nie jest Wasza główna łazienka i tu raczej będziecie korzystać z wc i umywalki.

Jeśli wybierzesz szer. 90cm, plus ścianka k-g obłożona płytkami wyjdzie ok. 15cm, to zostaje Ci jeszcze ok. 170cm, więc spokojnie się zmieści wc i umywalka i powinno być wygodnie.

Wymagania funkcjonalne

Umywalka

30 cm od prostopadłej ściany,

krawędź na wysokości 80-85 cm od podłogi,

bateria ściena na wyokości 25-30 cm nad uywalką,

pomiędzy umywalką a wanna lub sedesem należy zachować odstęp 20 cm; drugą umywalkę lub brodzik można zamontować z 30-centymetrowym odstępem,

wolna pzestrzeń przed urządzeniem: 100 x cm.

Wanna

brzeg 55-60 cm nad podłogą,

odległość od brzegu do uchwytu baterii 10-25 cm,

pomiędzy wanną a umywalką powinno się zachować 20-centymetrowy odstęp, jednak w przypadku braku miejca, umywalka może nawet nachodzić na wannę 5 cm,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100-120 x 70-100 cm.

Kabina prysznicowa

bateria na wysokości 100 cm, a główka natryskowa 170 cm nad brodzikiem,

pomiędzy kabiną a innymi urządzeniami należy zostawić 20- (sedes) lub 30-centymetrow odstęp (umywalka)

drzwi kabiny przy otwieraniu nie powinny zderzć się z drzwiami wejściowymi lub drzwiczkami szafki,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80-100 x 90-100 cm.

Sedes

20 cm od prostopadłej ściany,

brzeg 40-45 cm nad poziomem posadzki,

poiędzy sedesem a innymi uządzeniami należy zostawić 20-centymetrowy odstęp, z wyjątkiem bidetu do którego odległość powinna wynosić 30 cm,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80 x 60-80 cm.

Bidet

30 cm od prostopadłej ściany,

40-45 cm nad poziomem posadzki,

pomiędzy bidetem a sedesem należy zachować 30-centymetrowy odstęp,

wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100 x 70 cm.

Edytowane przez agalind

Nie wiem co Wam po głowie chodzi:p

Zaznaczyłam Teściowi że ma być 85cm szeroki i własnie nie wiem czy wystarczy... Z drugiej strony Aga masz rację, to będzie prysznic uzywany rzadko, więc lepiej zostawić więcej miejsca na umywalkę i sedes - to bedzie używane codziennie.

A zresztą czy te 5 cm w tą czy w tą stronę zrobi aż taką róznicę??

No właśnie może lepiej powiększyć prysznic na górze??

Planuję wnękę 80*90 ale może zrobić 90*90 albo 90*100??

Fajnie, że ta łazienka ciągle się zmienia;);):) Ja na dole też zrobiłabym mała kabinę, taką na szybki prysznic. Na górze zaś największą jak się da:p Jeżeli zdecydujesz się na szybę to musisz byc świadoma czyszczenia (ja jestem;)) u siebie jednak nie wybrałam walk-in, bałam się ze mi się będzie woda rozlewała po łazience.

Ze szkłem taki problem, ze jak sie zachlapie to będziesz szorować a nie o to Ci chyba chodzi.

Ja byłabym za małą kabiną zeby mieć więcej miejsca na codzienne korzystanie:

http://img13.imageshack.us/img13/4646/beztytuupil.jpg' alt='beztytuupil.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Sorry za kiepską jakość, ale nie siedzę przy swoim kompie. No i proporcje też niezachowane:oops:

Tak, odp. tylko, że będzie sie wchodzic na wc, a Ty mnie uświadomiłaś, że priorytetem jest powiększenie przestrzeni. Już kiedyś wypowiedziałam sie na temat tej łazienki Lukarny i wtedy dostałam po głowie za to, że mówię o czymś co jest wyłącznie kwestią gustu, a ja zwracałam uwagę na pewien podstawowy zabieg projektowania, który nie ma nic wspólnego z gustem.

Doradzanie w sprawach wystroju nie jest, więc moją mocną stroną:( Więcej się nie wypowiem.

Niczego nie chciałam narzucać. Takie moje spostrzeżenia. I tyle.

Nie chciałam niczego narzucać. Nie miałam takiego zamiaru. Myślę, że nieporozumienie wynika z braku bezpośredniej rozmowy. Na forum cieżko wyczuć emocje i intencje.

Edytowane przez agalind