Esiak 29.02.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Sooooory Tak to jest jak się cichaczem z pracy nadaje... Ta kabina to tak w przenośni. Prysznic ma być na całą szerokość łazienki czyli 1,55m, tylko nie wiem jaki mam zrobić głeboki żeby był wygodny;) a żeby spokojnie zmieściły sie inne sprzęty rozumiem, że chodziło aby zmieściły się dwie osoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Ja też z pracy piszę, wiec Cie rozumiem;) W tym układzie wygląda to zdecydowanie lepiej. U nas prysznic na dole ma 95x100 (brodzik z plytek), a u góry 90x90(gotowiec). U rodziców jest szer. 80cm i wydaje mi sie trochę mały. Szerszego niz 90cm bym nie robiła, bo to nie jest Wasza główna łazienka i tu raczej będziecie korzystać z wc i umywalki. Jeśli wybierzesz szer. 90cm, plus ścianka k-g obłożona płytkami wyjdzie ok. 15cm, to zostaje Ci jeszcze ok. 170cm, więc spokojnie się zmieści wc i umywalka i powinno być wygodnie. Wymagania funkcjonalne Umywalka 30 cm od prostopadłej ściany, krawędź na wysokości 80-85 cm od podłogi, bateria ściena na wyokości 25-30 cm nad uywalką, pomiędzy umywalką a wanna lub sedesem należy zachować odstęp 20 cm; drugą umywalkę lub brodzik można zamontować z 30-centymetrowym odstępem, wolna pzestrzeń przed urządzeniem: 100 x cm. Wanna brzeg 55-60 cm nad podłogą, odległość od brzegu do uchwytu baterii 10-25 cm, pomiędzy wanną a umywalką powinno się zachować 20-centymetrowy odstęp, jednak w przypadku braku miejca, umywalka może nawet nachodzić na wannę 5 cm, wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100-120 x 70-100 cm. Kabina prysznicowa bateria na wysokości 100 cm, a główka natryskowa 170 cm nad brodzikiem, pomiędzy kabiną a innymi urządzeniami należy zostawić 20- (sedes) lub 30-centymetrow odstęp (umywalka) drzwi kabiny przy otwieraniu nie powinny zderzć się z drzwiami wejściowymi lub drzwiczkami szafki, wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80-100 x 90-100 cm. Sedes 20 cm od prostopadłej ściany, brzeg 40-45 cm nad poziomem posadzki, poiędzy sedesem a innymi uządzeniami należy zostawić 20-centymetrowy odstęp, z wyjątkiem bidetu do którego odległość powinna wynosić 30 cm, wolna przestrzeń przed urządzeniem: 80 x 60-80 cm. Bidet 30 cm od prostopadłej ściany, 40-45 cm nad poziomem posadzki, pomiędzy bidetem a sedesem należy zachować 30-centymetrowy odstęp, wolna przestrzeń przed urządzeniem: 100 x 70 cm. Edytowane 29 Lutego 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 A tak wogle, to przy takim długim prysznicu (155cm) moze nie robić drzwi szklanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 rozumiem, że chodziło aby zmieściły się dwie osoby... No ba! Wiadomo, co Lukarnie po głowie chodzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.02.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie wiem co Wam po głowie chodzi:p Zaznaczyłam Teściowi że ma być 85cm szeroki i własnie nie wiem czy wystarczy... Z drugiej strony Aga masz rację, to będzie prysznic uzywany rzadko, więc lepiej zostawić więcej miejsca na umywalkę i sedes - to bedzie używane codziennie. A zresztą czy te 5 cm w tą czy w tą stronę zrobi aż taką róznicę?? No właśnie może lepiej powiększyć prysznic na górze??Planuję wnękę 80*90 ale może zrobić 90*90 albo 90*100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 no patrz, dokładnie o takim ustawieniu myślałam z tym,że ja narysowałam bez scianki, li tylko ze szkłem drzwi 80, ścianka fix 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannk 29.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Lukarna - jeśli chodzi o drzwi do prysznica - to najlepiej jakieś standardowe, żebyś nie musiała później przepłacać. Choć przy tym układzie, tak jak zauważyła Aga, drzwi nie muszą być konieczne. Może coś takiego - daj znać to usunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Faktycznie przy kabinie na całą ścianę można by przemyśleć opcję walk-in i nie w płytkach a w szkle. Optycznie by powiększyło łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.02.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Fajnie, że ta łazienka ciągle się zmienia;) Ja na dole też zrobiłabym mała kabinę, taką na szybki prysznic. Na górze zaś największą jak się da:p Jeżeli zdecydujesz się na szybę to musisz byc świadoma czyszczenia (ja jestem;)) u siebie jednak nie wybrałam walk-in, bałam się ze mi się będzie woda rozlewała po łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ze szkłem taki problem, ze jak sie zachlapie to będziesz szorować a nie o to Ci chyba chodzi. Ja byłabym za małą kabiną zeby mieć więcej miejsca na codzienne korzystanie:http://img13.imageshack.us/img13/4646/beztytuupil.jpg' alt='beztytuupil.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Sorry za kiepską jakość, ale nie siedzę przy swoim kompie. No i proporcje też niezachowane:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Tylko, ze wtedy będzie się wchodzic prosto na wc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ale łazienka większa sie zrobi:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 No z przeszkloną kabiną też będzie się wydawała większa. Nie wiedziałam, że Lukarnie chodzi o optyczne powiększenie tej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Pewnie nie chodzi jej o to. Już się zamykam:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Ja nie wiem, nie zmykaj, bo powie, ze Cię przepłoszyłam;) Nigdzie po prostu nie doczytałam, że Lukarna che powiększyc łazienke Edytowane 29 Lutego 2012 przez Ardea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie wiem czy chciała powiększać lazienkę. To był tylko pomysł. Zresztą sama pisałaś, ze zrobiłabyś mała kabinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 a mi dziś wyszło, że nasza wagonowa górna łazienka ma po podłodze prawie 12m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 29.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Tak, odp. tylko, że będzie sie wchodzic na wc, a Ty mnie uświadomiłaś, że priorytetem jest powiększenie przestrzeni. Już kiedyś wypowiedziałam sie na temat tej łazienki Lukarny i wtedy dostałam po głowie za to, że mówię o czymś co jest wyłącznie kwestią gustu, a ja zwracałam uwagę na pewien podstawowy zabieg projektowania, który nie ma nic wspólnego z gustem. Doradzanie w sprawach wystroju nie jest, więc moją mocną stroną Więcej się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Niczego nie chciałam narzucać. Takie moje spostrzeżenia. I tyle. Nie chciałam niczego narzucać. Nie miałam takiego zamiaru. Myślę, że nieporozumienie wynika z braku bezpośredniej rozmowy. Na forum cieżko wyczuć emocje i intencje. Edytowane 29 Lutego 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 jeszcze się dziewczyny pokłóćcie a czyjąś łazienkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts