Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Aga ostatnio testowałam właśnie pod tym kątem wiatrołap znajomych - mają mniejszy niż nasz i moja 5-cio osobowa rodzina dała się ubrać - chociaż nie powiem, łatwo nie było:/

Pocieszam się tym, że w sumie ile razy w roku zaprasza się gości w większej ilości? Zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie wszytsko...

A 6m to fajny już taki wiatrołap - teraz mam taką kuchnię:D

Kuchnię to ja teraz mam 4m2 :cool: A wiatrołap mógłby być nawet większy, bo nie znoszę się ściskać przy wyjściu, gdy jeden buty wkłada, drugi czapki szuka a trzeci już wychodzi... Od gości to się raczej nie opędzimy, bo listę kolejkową już robią;)

Masz zadaszenie przed domem, a to też plus przy otwieraniu drzwi na zewnątrz.

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Macie rację z tym wiatrolapem, mógłby być większy oczywiście. Ale staram się sobie wytłumaczyć że taki jak mam jest OK:)

A o drzwiach otwierających na zewnątrz pomyślę jeszcze...

Teraz mnie bardziej dachówka martwi...

Adres i Esiak Wy nie macie robina czasem?

Ale się czepiacie:D

Siedziałam na poczekalni u lekarza i mój głupi telefon wstawił mi inne litery niż chciałam:D Miałam już zamiar poprawić kiedy otwarły się drzwi i Pan Doktor zawezwał mnie do środka...

- Pani W. co tak pani tam czyta?

- A Muratora Panie Doktorze;)

- Muratora?? Wie Pani jak tez to czytałem i potem przychodzili do mnie fachowcy a ja im uwagi stale robiłęm "A w Muratorze pisali żeby to zrobić inaczej" Wie pani ile ja się przez to nadenerwowałem? A ile oni??

robina...?

Robena

a my tu mamy jakiegoś użytkownika o nazwie ADRES :D

pst.... Esiak dobrze że nie o posiadanie rAbina Cię zapytała ;)

Ardea;)

Ale się czepiacie:D

Siedziałam na poczekalni u lekarza i mój głupi telefon wstawił mi inne litery niż chciałam:D Miałam już zamiar poprawić kiedy otwarły się drzwi i Pan Doktor zawezwał mnie do środka...

- Pani W. co tak pani tam czyta?

- A Muratora Panie Doktorze;)

- Muratora?? Wie Pani jak tez to czytałem i potem przychodzili do mnie fachowcy a ja im uwagi stale robiłęm "A w Muratorze pisali żeby to zrobić inaczej" Wie pani ile ja się przez to nadenerwowałem? A ile oni??

Robena

Ardea;)

Nie czytasz Muratora nie budujesz;) :cool:

no dobra to teraz jak już na bieżąco jesteście ze zdjęciem bryły to jak wg was ładniej wyjdzie podbitka? Mój mąż (i wykonawca) upierają się na prostopadłą do elewacji, a ja trwam przy równoległej do dachu. Różnica w cenie wyjdzie spora (na niekorzyść mojej) także dylemat mam poważny

Pumpaluna jak na rogach połączyc podbitkę by wyszła wszędzie tak samo? Ja wybrałabym prostopadle, ale tylko dlatego że tak mi się bardziej podoba, nie wiem co powie wykonawca...

Lukarna mam Robena Monzę (wielkoformatową) oprócz tego, że bardzo mi się podoba (miłośc od drugiego wejrzenia, bo na początku chciałam płaską, ta jest najlepsza wizualnie z wszystkich falistych) nie mam z nią żadnych problemów. Równa, piękna, mimo że u nas mocno wieje niczego nie nawiało, dekarz złego słowa nie powiedział. W hurtowni mówili, że kiedyś Roben był świetny potem postawił na ilośc nie na jakośc, ale ogarnęli się i poprawili zamki, teraz są bez zarzutu. Piemont jest stosunkowo nowy, wiec nie jest sprawdzony.

Zapytaj dekarza u kogo kładł Piemonta;)

Pumpaluna jak na rogach połączyc podbitkę by wyszła wszędzie tak samo? Ja wybrałabym prostopadle, ale tylko dlatego że tak mi się bardziej podoba, nie wiem co powie wykonawca...

a no właśnie, ja też o tych rogach myślę, zwłaszcza że dach trochę wychodzi za obrys budynku i jakieś łamanie-kombinowanie trzeba by zastosować aby łagodnie przejść z prostopadłej po długości na równoległą w szczytach, wiecie o co mi chodzi? na sek zdjęcie poglądowe szczytu

elew.jpg

no dobra to teraz jak już na bieżąco jesteście ze zdjęciem bryły to jak wg was ładniej wyjdzie podbitka? Mój mąż (i wykonawca) upierają się na prostopadłą do elewacji, a ja trwam przy równoległej do dachu. Różnica w cenie wyjdzie spora (na niekorzyść mojej) także dylemat mam poważny

U nas nadprzybitka ułożona wzdłuż kalenicy i tak mi się podoba :cool: Jak położy się podprzybitkę prostopadle do kalenicy/ściany, to wtedy na ścianie szczytowej też tak jest (nie mam pojęcia jak rogi mogą wyglądać; moze pod kątem 45st???) czy tam idzie wzdłuż?

EDIT: Chyba miałam jakieś objawienie;) Nasi znajomi mają parterówkę (dach 4-spadowy) i u nich podbitka zrobiona jest prostopadle do ściany i w rogach pod kątem 45st. sie łączy. Ale czy da sie to zrobić przy 2-spadowym dachu to nie wiem.

No to pomogłam:sick:

Edytowane przez agalind

no my mamy Robena - Fleming...

Rozumiem że jak nie narzekasz to znaczy że zadowolony jesteś??;)

Nie czytasz Muratora nie budujesz;) :cool:

Ba, wszyscy to wiedzą:)

Lukarna mam Robena Monzę (wielkoformatową) oprócz tego, że bardzo mi się podoba (miłośc od drugiego wejrzenia, bo na początku chciałam płaską, ta jest najlepsza wizualnie z wszystkich falistych) nie mam z nią żadnych problemów.

Zapytaj dekarza u kogo kładł Piemonta;)

Pocieszyłaś mnie trochę, wiesz? Ten mój potencjalny dekarz nie kładł u nikogo - robił tylko 2 poprawki po zimie na wielkoformatowej właśnie:/

Natomiast mój cieślo-dekarz który niestety nie dostąpi zaszczytu skończenia dachu mówił że kładł robena wielokrotnie i nie miał z nim żadnych problemów.

a no właśnie, ja też o tych rogach myślę, zwłaszcza że dach trochę wychodzi za obrys budynku i jakieś łamanie-kombinowanie trzeba by zastosować aby łagodnie przejść z prostopadłej po długości na równoległą w szczytach, wiecie o co mi chodzi? na sek zdjęcie poglądowe szczytu

Ja bym zrobiła taką równoległą a całym dachu żeby nie kombinować.

Ale to moje subiektywne odczucie bo takie rozwiązanie bardziej mi się podoba;)

Ja metrażowo mam największy wiatrołap :lol2: 8m2

8 długi, metr szeroki :lol2:

O rany... Teraz rozumiem o czym pisałas wczesniej...

Malka ale kto da rade jak nie Ty??

;)

Witam się grzecznie przy porannej kawie;)