Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aaa niepotrzebnie Was zaciekawiłam - chodziło mi o to że na wieś jedziemy z dzieckami młodszymi, a tam kury zielononóżki i psy i las;)

I piękny, bezpieczny plac zabaw ( w wiosce jest 12 domów;)) - ciekawe dlaczego w mieście powiatowym nie mogą takiego fajnego zrobić??

W drodze powrotnej Marcin zasnął więc mam chwilę czasu i wpisuję faktury - jak zamknęłam i podliczyłam rok 2011 tak od tamtej pory nie wiem ile na co wydaliśmy:/

I muszę uzupełnić.

Takie atrakcje:D

Przecież dla dzieci to najfajniejsze wyjechać na wieś. Mój Marcinek też był w poniedziałek ze starszą córką na wsi. Co było opowiadania jak wrócili. Najbardziej zdziwiło go, że tam nie mieszkają w bloku, tylko cały dom jest dla jednej rodziny. A najbardziej podobało mu się, że można przez balkon wyjść na pole (my mieszkamy na 3 piętrze to takie wyjście byłoby raczej niebezpieczne).

A faktury to coś co ja lubię najbardziej (na równi z FM i czytaniem... i z robótkami na drutach, ale w chwili obecnej nie pozwala mi na to zdrowie :( )

Rocia ja za każdym razem jak stamtąd wracam to sobie obiecuję że będę ich częściej zabierać ale wychodzi jak wychodzi:/

A z racji mojej pracy zabrałam ich kiedyś do prawdziwego gospodarstwa z cielaczkami, prosiakami i mnóstwem małych kotów;)

To dopiero była frajda:):):)

I z innej beczki:

Jaka możecie polecić kabinę prysznicową, najlepiej półokrągłą??

Tak żeby mnie nie zabiła cenowo??

Z niskim brodzikiem to pewnie drogo nie??

Ja do tej pory się za kabinami nie rozglądałam więc zupełnie zielona w temacie jestem...

Ech no właśnie Sanplastu oglądałam podobne:/

Myślałam że może znasz jakiś fajny i o połowę tańszy;)

Nie rozumiem skąd pochodzi róznica w cenie przy kabinach: czy te otwierane są droższe tylko?? Bo pewnie otwierane lepsze nie??

Te co oglądałam w drzwiami przesuwanymi to tansze były:/

Też chciałam kupować Sanplast, ale znajomy, który nam sprzedawał odradził nam (mówiąc, że często mają reklamację z powodu pękania szyb). Miał rację? Czy może z innej firmy mieli większe upusty? W sumie rabat dostaliśmy niezły ;)

Czemu drzwi otwierane są lepsze od przesuwanych? U nas i tak nie było mowy o otwieranych (mało miejsca).

To teraz temat okna

Dla przypomnienia ilość i wielkość;)

1. 90x90 - 1 szt.

2. 150x150 - 8 szt.(rolety)

3. 180x150 - 2 szt. (rolety)

4. 150x60 - 3 szt.

5. 90x60 - 2 szt.

6. 100x240 - 4 szt. (rolety)

7. 250x240 - suwanka ze zwykłym progiem (roleta z silnikiem)

I kolejno oferty:

HeKaPlast

- Profil Schucco CT70 (pięciokomorowy)

- Okucia WINKHAUS ACTIV PILOT (4 narożniki antywyważeniowe, okucie w pełni obwiedniowe równiez na skrzydłach rozwieralnych cokolwiek by to znaczyło, blokada obrotu klamki, czterostopniowy uchył, klamki sekustik)

- Listwa przyparapetowa

- Drzwi wyposażone w poszerzenie ramy

- Ciepła ramka międzyszybowa, kolor ciemny brąz

- Rolety do obustronnej zabudowy z kątownikami

- Szkło 4-18-4-18-4 UG=0,50

1. 90x90 - 1 szt. U=1,07

2. 150x150 - 8 szt.(rolety) U= 1,01

3. 180x150 - 2 szt. (rolety) U=0,96

4. 150x60 - 3 szt. U=1,13

5. 90x60 - 2 szt. U=1,19

6. 100x240 - 4 szt. (rolety) U=0,90

7. 250x240 - suwanka ze zwykłym progiem U=0,86

Okna 26 600 (przesuwka bez niskiego progu) plus rolety na wszystkie okna 8900

Razem 35 500,00 zł

DRUTEX

Niestety nie ma w niej szczegółów o jakie prosiłam. Nie ma nic nt U, żadnych szczegółów w sumie. Jedynie że są to okna IGLO5 (znalazłam opis w internecie) i że okucia to MACO (przeczytałam że standard to 1 zaczep antywyważeniowy)

Cena

- ze zwykłą suwanką - 16 607zł

- dopłata za 3 szyby - 1 500zł

- dopłata za niski próg - 2 000zł

- rolety - 6 840zł

razem (bez niskiego progu) 24 947,00

OKNOPLAST Kraków

- Profil VEKA (pięciokomorowy)

- Okucia MACO

- Model?? Koncept

- Listwa przyszybowa ART. z czarną uszczelką

- Na moje pytanie czy mają w standardzie poszerzenie ramy Pan coś pokrętnie tłumaczył ale z tego co zrozumiałam to tak

- Rolety nadstawne PORTOS (w ramach „gratisu” proponują mi założenie rolet produkcji OKNOPLASTU)

- Szkło 4/16/4TF THERMOLINE U=1,0

- Na pytanie o U poszczególnych okien dostałam odpowiedź, że przy pakiecie 2-szybowym jest to około 1,3 a przy 3-szybowym około 1, przy pakiecie 3-szybowym stosują szybę 0,7

- 7 lat gwarancji

Cena

Okna 22 264 (przesuwka bez niskiego progu) plus rolety na wszystkie okna 9044

Dopłata:

- silnik do rolet – suwanka 340zł

- Pakiet 3-szybowy – 3300zł

Razem: 34 948 zł

CHEMPO

Tu dostałam ofertę zbiorczą Niestety nie do końca jestem przekonana czy dobrze ją przedstawię bo maila zawierał 5 załączników;)

1. Okna MSline PVC ze wzmocnieniem stalowym, dwuszybowe – 30 739zł

2. Okna MSline PVC ze wzmocnieniem stalowym, trzyszybowe – 33 025zł;

3. Okna TYTANOWEtermo PVC ze wzmocnieniem stalowym, dwuszybowe – 32 882zł

4. Okna TYTANOWEtermo PVC ze wzmocnieniem stalowym, trzyszynowe – 34 817zł

Parametry dwuszybowych: 4-16Ar-4T, ciepła ramka międzyszybowa MS i wypełnienie argonem o współczynniku Ug = 1,0

Parametry trzyszybowych: 3T-16Ar-3-16Ar-3T ; Ug = 0,5 lub 4T-16Ar-4-16Ar-4T; Ug = 0,6

Ponadto okna „innego producenta” wykonane na pięciokomorowym niemieckim profilu SALAMANDER o grubości 76mm, okucia MACO Multi Macic

1. Dwuszybowe ze wzmocnieniem stalowym – 28 273

2. Trzyszybowe ze wzmocnieniem stalowym – 31 276zł

W cenę wszystkich wliczone są rolety

W wycenie uwzględniono standardowy montaż polegający na montażu ościeżnic za pomocą dybli (przewiercanie ramy)lub kotew montażowych i wypełnianiu przestrzeni pomiedzy murem a ościeżnicą pianką PUR

Z oknami nie zazdroszczę, ceny duuuże:eek: Chyba drutex bym odrzuciła... nie bez przyczyny jest najtańszy. Przemyśl trzecią szybę, wyberz najbardziej sprawdzoną firmę, bo widzę, ze preferencji co do profili nie masz. A współczynniki wszystkie mieszczą się w granicy błędu;)