Lukarna 06.05.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Nie, Oknoplusa nie, nawet nie wiem czy gdzies u nas jest przedstawiciel:)Ale zobaczę zaraz.Sama nie wiem co u nasz tym kolorem wyjdzie:/ Rano się obudziłam i próbowałam sobie wyobrazić jakie bedziemy mieli podłogi, drzwi wewnatrz itd ale mam czarną dziurę w głowie:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A w ogóle to witam niedzielnie i deszczowo. Obudziłam się z myślą że temat okien (jakby) zakończony, kredyt żyje już (prawie) własnym życiem i wpływu na niego juz nie mam więc... Czas podejść do tematu który budzi we mnie największe obawy: instalacje wod-kan i c.o.Obawy dlatego, że za nic w świecie nie rozumiem tego wszystkiego.Czytam od rana o kotłach, o podłogówce o grzejnikach i mam coraz większy mętlik w głowie:(W związku z tym że jeżeli wszystko pójdzie OK z kredytem to w czerwcu chcielibyśmy zamontować okna a z początkiem lipca ruszyć z instalacjami - czas najwyższy na casting na hydraulika. Mam wycenę od Esiakowego ale ten zbił mnie z tropu twierdzeniem że nie powinniśmy zakładać kotła kondensacyjnego... I tu pytanie: Marcin czy Wy macie przewymiarowane grzejniki?? Wiem że już mi to pisałeś za za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć:/I jeszcze: czy wszystkie materiały do instalacji, łącznie z piecem i grzejnikami kupował Wam instalator? My (teoretycznie) powinniśmy mieć możliwość zakupu niektórych rzeczy taniej i tez nie wiem jak się do tego zabrać, jak temat porozdzielać. I jeszcze jedno: Zrobiłam chyba błąd w kosztorysie zakładając że cały biały montaż założymy od razu - chyba mi coś na mózg padło:/Jutro zanoszę poprawki do kosztorysu więc mogłabym to zmieć i poprawnie rozlanowac transze. Sorry za głupie pytania ale:Na początek hydraulik zakłada ogrzewanie, te wszystkie rurki itd, doprowadza wodę do tych punktów co potrzeba, zakłada grzejniki i podłacza piec tak??Co musi być zamontowane aby mógł sprawdzić szczelność instalacji??Czy jezeli nie mamy podłączonego gazu to TERAZ kupujemy i podłączmy piec?? To pewnie tylko część dzisiejszych dylematów;)Esiak, wstałeś już?? ps. i czy założenie:- czerwiec okna- lipiec instalacje- lipiec/sierpień wylewki i tylki- wrzesień/październik ocieplanie dachu i elewacja (elewacja może bez tynku tylko sam styro i siatka) jest poprawne?? czy lepiej może ocieplenie elewacji i tynk zewnatrzny przełozyć na wiosnę?? I tak bedziemy wprowadzac się dopiero około lata 2013... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Zrobiłam sobie teraz tak na szybko "zakupy" w sklepie internetowym łazienkowym i wyszło mi że powinnam się zmieścić spokojnie w 10 tys za całość. Tzn kupiłam umywalki, sedesy, bidet, deski, geberity, jedną baterię i chyba 2-3 odpływy;) a i 1 brodzik:) i wydałam 6000. Czyli jak dodam te wszytskie rzeczy których nie kupiłam to pewnie z 10 tys wyjdzie:/ Czyli w tym punkcie nie powinnam kosztorysu przekroczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannk 06.05.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Lukarna - co do okien - jak będziecie chcieli jeszcze raz zobaczyć to my serdecznie zapraszamy. Okien tak szybko nie wymienisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Lukarna, mamy przewymiarowane grzejniki na temp zasilania/powrotu 55/45o a więc z nawiązką wystarczające aby w kotle zachodziła kondensacja...aby sprawdzić szczelność instalacji nie są potrzebne odbiorniki (grzejniki) ani kocioł... montują rurki od c.o (alupex) potem rurki od ciepłej i zimnej wody, rozdzielacze do grzejników, układają podłogówkę, zaślepiają zakończenia rurek, zalewają instalację pod odpowiednim ciśnieniem i sprawdzają czy w danym czasie to ciśnienie nie spada oraz sprawdzają wszelkie łączenie czy nie przeciekają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Bardzo Ci dziękuję Asiu za zaproszenie:) Zobaczę co powie P. Jak się będzie upierał że za ciemne to będę kombinowała jak go namówić Wtedy może w jakiś wyjątkowo pogodny i słoneczny dzień przyjedziemy żeby zobaczył ze ten orzech wcale nie jest "prawie czarny" jak mi wczoraj powiedział:/ ps. obiecałam ojcu że mu zrobię placek a tak mi się nie chce iść do kuchni... ale ze mnie leń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Lukarna, mamy przewymiarowane grzejniki na temp zasilania/powrotu 55/45o a więc z nawiązką wystarczające aby w kotle zachodziła kondensacja... aby sprawdzić szczelność instalacji nie są potrzebne odbiorniki (grzejniki) ani kocioł... montują rurki od c.o (alupex) potem rurki od ciepłej i zimnej wody, rozdzielacze do grzejników, układają podłogówkę, zaślepiają zakończenia rurek, zalewają instalację pod odpowiednim ciśnieniem i sprawdzają czy w danym czasie to ciśnienie nie spada oraz sprawdzają wszelkie łączenie czy nie przeciekają... I te 45 do podłogówki odpowiednie jest, tak?? I odnośnie dalszych pytań: nie muszę teraz kupić grzejników ani pieca? Tylko czy jest sens zostawiać to na póxniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jeszcze lepiej będzie to widać po naszej bramie garażowej bo jest w identycznej okładzinie co okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 I te 45 do podłogówki odpowiednie jest, tak?? I odnośnie dalszych pytań: nie muszę teraz kupić grzejników ani pieca? Tylko czy jest sens zostawiać to na póxniej? 45 jest za wysoką temp na podłogówkę... w mniejszych obiegach (do 12m2) stosuje się zawory RTL, które ograniczają temp, a w większych obiegach stosuje się zawory mieszające trójdrogowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jeszcze lepiej będzie to widać po naszej bramie garażowej bo jest w identycznej okładzinie co okna... Własnie łaże po Waszym Dzienniku w poszukiwaniu jak najbardziej jasnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Znalazłam bramę A powiedz, bramy nie montuje się razem z oknami?? Bo po datach widzę że montowaliście ją pod koniec października... To przez tynki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 na tym w miarę widać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Znalazłam bramę A powiedz, bramy nie montuje się razem z oknami?? Bo po datach widzę że montowaliście ją pod koniec października... To przez tynki?? bramę montowaliśmy po tynkach wewnętrznych i wylewkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 I tutaj też ładnie:) ps. ciekawe czy zadziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 A co powiesz na to: ps. i czy założenie: - czerwiec okna - lipiec instalacje - lipiec/sierpień wylewki i tynki - wrzesień/październik ocieplanie dachu i elewacja (elewacja może bez tynku tylko sam styro i siatka) jest poprawne?? czy lepiej może ocieplenie elewacji i tynk zewnatrzny przełozyć na wiosnę?? I tak bedziemy wprowadzac się dopiero około lata 2013... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 tynki mogą Wam nie wyschnąć... teoretycznie 2 miesiące ładnej pogody by wystarczyły ale nigdy nic nie wiadomo...można do zimy ocieplić poddasze, a elewację zewnętrzną zostawić na wiosnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Tzn tynki muszą być suche zanim zaczniemy ocieplać poddasze tak?? Widzisz a ja w swojej naiwnośći w ogóle o tym nie pomyslałam:/ Cholera zwariuję z tymi transzami:/Gdyby nie to że muszę teraz podać w miarę dokładnie co i kiedy to byłby mniejszy problem.A jeszcze facet namawia nas żeby ostatnia transzę zrobić w listopadzie, wtedy zaczniemy już spłacac kapitał szybciej:/ Muszę z nim jeszcze raz jutro pogadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jeśli ocieplisz poddasze przed tynkami, to cała woda z wysychających tynków skropli się w wełnie...jeśli z końcem lipca skończą się tynki to we wrześniu/październiku można zabrać się za ocieplanie poddasza, z założeniem tylko takim, że dajesz na wełnę od razu paroizolację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 06.05.2012 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Nie, to ocieplenie dachu to już myślałam na gotowo, z wszystkim łącznie z płytami.Druga sprawa jest taka czy uda mi się:a) nagrać fachowców na czasb) jeżeli nawet będą nagrani to czy przyjdą na czas:/ I planuj sobie;) ps. hydraulik przed elektryką czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 06.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 jedni i drudzy mogą pracować przecież równocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts