Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Nie, Oknoplusa nie, nawet nie wiem czy gdzies u nas jest przedstawiciel:)

Ale zobaczę zaraz.

Sama nie wiem co u nasz tym kolorem wyjdzie:/ Rano się obudziłam i próbowałam sobie wyobrazić jakie bedziemy mieli podłogi, drzwi wewnatrz itd ale mam czarną dziurę w głowie:/

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w ogóle to witam niedzielnie i deszczowo.

Obudziłam się z myślą że temat okien (jakby) zakończony, kredyt żyje już (prawie) własnym życiem i wpływu na niego juz nie mam więc...

Czas podejść do tematu który budzi we mnie największe obawy: instalacje wod-kan i c.o.

Obawy dlatego, że za nic w świecie nie rozumiem tego wszystkiego.

Czytam od rana o kotłach, o podłogówce o grzejnikach i mam coraz większy mętlik w głowie:(

W związku z tym że jeżeli wszystko pójdzie OK z kredytem to w czerwcu chcielibyśmy zamontować okna a z początkiem lipca ruszyć z instalacjami - czas najwyższy na casting na hydraulika. Mam wycenę od Esiakowego ale ten zbił mnie z tropu twierdzeniem że nie powinniśmy zakładać kotła kondensacyjnego... I tu pytanie:

Marcin czy Wy macie przewymiarowane grzejniki?? Wiem że już mi to pisałeś za za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć:/

I jeszcze: czy wszystkie materiały do instalacji, łącznie z piecem i grzejnikami kupował Wam instalator? My (teoretycznie) powinniśmy mieć możliwość zakupu niektórych rzeczy taniej i tez nie wiem jak się do tego zabrać, jak temat porozdzielać.

I jeszcze jedno:

Zrobiłam chyba błąd w kosztorysie zakładając że cały biały montaż założymy od razu - chyba mi coś na mózg padło:/

Jutro zanoszę poprawki do kosztorysu więc mogłabym to zmieć i poprawnie rozlanowac transze.

Sorry za głupie pytania ale:

Na początek hydraulik zakłada ogrzewanie, te wszystkie rurki itd, doprowadza wodę do tych punktów co potrzeba, zakłada grzejniki i podłacza piec tak??

Co musi być zamontowane aby mógł sprawdzić szczelność instalacji??

Czy jezeli nie mamy podłączonego gazu to TERAZ kupujemy i podłączmy piec??

To pewnie tylko część dzisiejszych dylematów;)

Esiak, wstałeś już??

ps. i czy założenie:

- czerwiec okna

- lipiec instalacje

- lipiec/sierpień wylewki i tylki

- wrzesień/październik ocieplanie dachu i elewacja (elewacja może bez tynku tylko sam styro i siatka)

jest poprawne??

czy lepiej może ocieplenie elewacji i tynk zewnatrzny przełozyć na wiosnę?? I tak bedziemy wprowadzac się dopiero około lata 2013...

Zrobiłam sobie teraz tak na szybko "zakupy" w sklepie internetowym łazienkowym i wyszło mi że powinnam się zmieścić spokojnie w 10 tys za całość.

Tzn kupiłam umywalki, sedesy, bidet, deski, geberity, jedną baterię i chyba 2-3 odpływy;) a i 1 brodzik:) i wydałam 6000.

Czyli jak dodam te wszytskie rzeczy których nie kupiłam to pewnie z 10 tys wyjdzie:/

Czyli w tym punkcie nie powinnam kosztorysu przekroczyć;)

Lukarna, mamy przewymiarowane grzejniki na temp zasilania/powrotu 55/45o a więc z nawiązką wystarczające aby w kotle zachodziła kondensacja...

aby sprawdzić szczelność instalacji nie są potrzebne odbiorniki (grzejniki) ani kocioł... montują rurki od c.o (alupex) potem rurki od ciepłej i zimnej wody, rozdzielacze do grzejników, układają podłogówkę, zaślepiają zakończenia rurek, zalewają instalację pod odpowiednim ciśnieniem i sprawdzają czy w danym czasie to ciśnienie nie spada oraz sprawdzają wszelkie łączenie czy nie przeciekają...

Bardzo Ci dziękuję Asiu za zaproszenie:)

Zobaczę co powie P. Jak się będzie upierał że za ciemne to będę kombinowała jak go namówić;) Wtedy może w jakiś wyjątkowo pogodny i słoneczny dzień przyjedziemy żeby zobaczył ze ten orzech wcale nie jest "prawie czarny" jak mi wczoraj powiedział:/

ps. obiecałam ojcu że mu zrobię placek a tak mi się nie chce iść do kuchni... ale ze mnie leń;)

Lukarna, mamy przewymiarowane grzejniki na temp zasilania/powrotu 55/45o a więc z nawiązką wystarczające aby w kotle zachodziła kondensacja...

aby sprawdzić szczelność instalacji nie są potrzebne odbiorniki (grzejniki) ani kocioł... montują rurki od c.o (alupex) potem rurki od ciepłej i zimnej wody, rozdzielacze do grzejników, układają podłogówkę, zaślepiają zakończenia rurek, zalewają instalację pod odpowiednim ciśnieniem i sprawdzają czy w danym czasie to ciśnienie nie spada oraz sprawdzają wszelkie łączenie czy nie przeciekają...

I te 45 do podłogówki odpowiednie jest, tak??

I odnośnie dalszych pytań: nie muszę teraz kupić grzejników ani pieca?

Tylko czy jest sens zostawiać to na póxniej?

I te 45 do podłogówki odpowiednie jest, tak??

I odnośnie dalszych pytań: nie muszę teraz kupić grzejników ani pieca?

Tylko czy jest sens zostawiać to na póxniej?

45 jest za wysoką temp na podłogówkę... w mniejszych obiegach (do 12m2) stosuje się zawory RTL, które ograniczają temp, a w większych obiegach stosuje się zawory mieszające trójdrogowe...

A co powiesz na to:

ps. i czy założenie:

- czerwiec okna

- lipiec instalacje

- lipiec/sierpień wylewki i tynki

- wrzesień/październik ocieplanie dachu i elewacja (elewacja może bez tynku tylko sam styro i siatka)

jest poprawne??

czy lepiej może ocieplenie elewacji i tynk zewnatrzny przełozyć na wiosnę?? I tak bedziemy wprowadzac się dopiero około lata 2013...

Tzn tynki muszą być suche zanim zaczniemy ocieplać poddasze tak?? Widzisz a ja w swojej naiwnośći w ogóle o tym nie pomyslałam:/

Cholera zwariuję z tymi transzami:/

Gdyby nie to że muszę teraz podać w miarę dokładnie co i kiedy to byłby mniejszy problem.

A jeszcze facet namawia nas żeby ostatnia transzę zrobić w listopadzie, wtedy zaczniemy już spłacac kapitał szybciej:/

Muszę z nim jeszcze raz jutro pogadać...

jeśli ocieplisz poddasze przed tynkami, to cała woda z wysychających tynków skropli się w wełnie...

jeśli z końcem lipca skończą się tynki to we wrześniu/październiku można zabrać się za ocieplanie poddasza, z założeniem tylko takim, że dajesz na wełnę od razu paroizolację...

Nie, to ocieplenie dachu to już myślałam na gotowo, z wszystkim łącznie z płytami.

Druga sprawa jest taka czy uda mi się:

a) nagrać fachowców na czas

b) jeżeli nawet będą nagrani to czy przyjdą na czas

:/

I planuj sobie;)

ps. hydraulik przed elektryką czy po?