Lukarna 26.06.2011 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ok, czyli na poddasze styropianu wystarczy, a na parterze nad piwnicą? Czy na podłodze na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 czemu wykluczasz deszczownicę? my na dole prysznic niewielki damy ale z dość niskim brodzikiem takim żeby tylko schować rury. Na górze idzie wanna, jedno i drugie w górnej łazience się nie zmieści, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Wiesz co, nigdy nie miałam możliwości skorzystać z deszczownicy i nie czuję takiej potrzeby jakoś I nie lubię jak mi się bezpośrednio na głowę leje:) W sumie to może nie wiem co tracę... U nas na dole prysznic (trochę wymuszony przeze mnie:)) a na górze prysznic i wanna. Wanna trochę ze względu na dzieciaki, trochę na mnie - lubię poleżeć z książką Moze nie ma co sie upierać przy tym bezbrodzikowym ale to tak pięknie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 ja stawiam na praktyczność wiesz tak żeby się za dużo nie narobić z relacji znajomych powiem tylko, że wg nich nieletni+brak brodzika=jezioro co dnia, deszczownicy też nie kupimy - bo podobnie jak Ty nie lubię jak mi się na głowę ale myślałam że masz może jakieś inne bardziej praktyczne/naukowe argumenty mój mąż twierdzi że opcja deszczownica+klasyczna słuchawka byłaby dobrym rozwiązaniem ale nie ma takiej opcji - tniemy koszty, a że ja tu jestem za fundusze odpowiedzialna to ten tego, postanowione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Hmmm, a argument "bo nie"lub "przestań" nie jest wystarczającym?? Mojemu mężowi wydaje się że jest:) - Zobacz jakie fajne sa drewniane tarasy, że zrobimy taki?? - przeeestań - Słuchaj, może pomyslimy o rekuperacji? - Nie, daj spokój - Ale dlaczego nie? - Bo nie. :) A jak słyszę magiczne słowo "zobaczymy" to wiem, że jest na NIE i będę się musiała mocno nameczyć zeby zmienic jego zdanie:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ok, czyli na poddasze styropianu wystarczy, a na parterze nad piwnicą? Czy na podłodze na gruncie? piwnica będzie zapewne ogrzewana więc tak samo jak na poddaszu, a masz jakieś miejsce gdzie podłoga jest na gruncie? w takim razie powinnaś dać co najmniej 10cm styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Cholera piwnica chyba będzie nieogrzewana. Nie mam pojęcia muszę zapytac. Podłogi na gruncie mam w kuchni, salonie i garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Cholera piwnica chyba będzie nieogrzewana. Nie mam pojęcia muszę zapytac. Podłogi na gruncie mam w kuchni, salonie i garażu. no to aby wyrównać i nie kombinować, daj na parterze wszędzie po równo, co najmniej 10cm styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ale wracając do głównego problemu: mogę myslec o prysznicach bezbrodzikowych? Znasz może odpowiedzi na pytania: Czy z tą planowana wysokościa warstw podłogi będę miała wybór odpływów czy np jedna czy 2 (droższe) firmy?Czy ma znaczenie że będzie podłogówka?Kiedy muszę zacząc pilnowac żeby nie przegapić momentu rozpoczęcie przygotowań pod taki prysznic? Dopiero w fazie wylewek?Na co jeszcze muszę zwrócic uwagę?? ps. co do styropianu to sprwdzę co dokładnie planuje mój głowny dotychczasowy wykonawca:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 acha tylko pamiętaj, aby o tą grubość podnieść ściany parteru no i wysokości okien...załóżmy, że okna mają być 90cm powyżej poziomu "zero" czyli na ocieplenie, wylewka, płytki (panel), a wysokość pomieszczeń 2,70m; sumujesz ocieplenie, wylewkę i wykończenie (płytki, panel) i dodajesz do wysokości ścian i położenia okien...10cm styro, 4 cm wylewki, 2 cm wykończenie, daje Ci to 16cm do poziomu "0", więc o tyle musisz wymurować wyższe ściany, podnieść poziomy okien i zwiększyć otwory drzwiowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ale wracając do głównego problemu: mogę myslec o prysznicach bezbrodzikowych? Znasz może odpowiedzi na pytania: Czy z tą planowana wysokościa warstw podłogi będę miała wybór odpływów czy np jedna czy 2 (droższe) firmy? Czy ma znaczenie że będzie podłogówka? Kiedy muszę zacząc pilnowac żeby nie przegapić momentu rozpoczęcie przygotowań pod taki prysznic? Dopiero w fazie wylewek? Na co jeszcze muszę zwrócic uwagę?? czy podłogówkę bedziesz miała ma znaczenie, bo wtedy zazwyczaj minimalna grubość wylewki to 6cm, najlepiej spytać instalatora... spokojnie przy ociepleniu 10cm i wylewce 4cm zmieścisz syfon do systemu bezbrodzikowego... najmniejsze zajmują 6cm wysokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) mój mąż z tych co to ma zawsze czas więc ostatecznie to ja często-gęsto przejmuję decyzyjność my na dole chyba mamy styropian 10 właśnie a o wylewce 7cm coś było mówione ale na razie to wykonawca ma nam wycene za tynki i wylewki zrobić więc nie mam tego na piśmie Edytowane 26 Czerwca 2011 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 A pisałes jeszcze nt betonu B20 na wylewki?Rozumiem, ze mam coś w projekcie nie tak? Z tym styropianem jeszcze zapytam dokładnie. Dzięki ze przypominasz o kontrolowaniu wysokosci scian. Kiedyś, na etapie projektu miałam to gdzieś zapisane a teraz zapomniałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 kochana, gdzie beton B20 na wylewki? co to kolejny strop nad stropem ma być..? to jest tylko warstwa wyrównująca, przecież równie dobrze możesz mieć wylewkę anhydrytową...o styropian nie pytaj, jak chcesz mieć ciepło dawaj co najmniej 10 cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 i jak będą pomiary okien robić to żeby nie zrobili od ściany do ściany tylko z każdej storny tak 1-1,5cm zostawili, żeby można piankę dać, od dołu nie trzeba bo będzie parapet ale z 3 str tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 i jak będą pomiary okien robić to żeby nie zrobili od ściany do ściany tylko z każdej storny tak 1-1,5cm zostawili, żeby można piankę dać, od dołu nie trzeba bo będzie parapet ale z 3 str tak ke...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.06.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 otwory okienne rób tak jak w projekcie, teraz i tak robią okna według obmiaru, i nie bój się, że więcej zapłacisz, dziś wymiar typowy już nie ma znaczenia...otwory możesz jedynie powiększyć, jeśli planujesz montaż rolet nadstawnych, wtedy do wysokości okna dodajesz około 17cm, ale o szczegóły pytaj u dilera okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 chodzi o mierzenie otworów okiennych od ściany do ściany, przynajmniej tak nas ostrzegał znajomy z firmy 'okiennej' (ma w ofercie okna drewniane my bierzemy plastiki); powiedział żeby pilnować bo są niektórzy "sprytni" którzy nie zostawiają zapasu montażowego (czy jakoś tak podobnie go nazwał) i okna są takie że tylko idzie je wstawić i później ludzie narzekają że "ciągnie" od okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.06.2011 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Esiak, Ty mój prawie-sąsiedzie;) ustalmy to: 10 cm styro na podłodze parteru, a na poddaszu 5 tak??I co to rolety nadstawne??;( O obmiary zapytam przy zamawianiu okien:) ps. fajnie si ę siedzi na forum w nocy, gorzej, że muszę wstać przed 6 buuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 26.06.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 są szczęściarze, którzy mogli wyrzucić budzik bo mają wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts