Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co, nigdy nie miałam możliwości skorzystać z deszczownicy i nie czuję takiej potrzeby jakoś:)

I nie lubię jak mi się bezpośrednio na głowę leje:)

W sumie to może nie wiem co tracę...

U nas na dole prysznic (trochę wymuszony przeze mnie:)) a na górze prysznic i wanna. Wanna trochę ze względu na dzieciaki, trochę na mnie - lubię poleżeć z książką;)

Moze nie ma co sie upierać przy tym bezbrodzikowym ale to tak pięknie wygląda...:)

ja stawiam na praktyczność wiesz tak żeby się za dużo nie narobić :)

z relacji znajomych powiem tylko, że wg nich nieletni+brak brodzika=jezioro co dnia, deszczownicy też nie kupimy - bo podobnie jak Ty nie lubię jak mi się na głowę ale myślałam że masz może jakieś inne bardziej praktyczne/naukowe argumenty ;) mój mąż twierdzi że opcja deszczownica+klasyczna słuchawka byłaby dobrym rozwiązaniem ale nie ma takiej opcji - tniemy koszty, a że ja tu jestem za fundusze odpowiedzialna to ten tego, postanowione ;)

Hmmm, a argument "bo nie"lub "przestań" nie jest wystarczającym??

Mojemu mężowi wydaje się że jest:):)

- Zobacz jakie fajne sa drewniane tarasy, że zrobimy taki??

- przeeestań

- Słuchaj, może pomyslimy o rekuperacji?

- Nie, daj spokój

- Ale dlaczego nie?

- Bo nie.

:):):)

A jak słyszę magiczne słowo "zobaczymy" to wiem, że jest na NIE i będę się musiała mocno nameczyć zeby zmienic jego zdanie:):):)

Ale wracając do głównego problemu: mogę myslec o prysznicach bezbrodzikowych?

Znasz może odpowiedzi na pytania:

Czy z tą planowana wysokościa warstw podłogi będę miała wybór odpływów czy np jedna czy 2 (droższe) firmy?

Czy ma znaczenie że będzie podłogówka?

Kiedy muszę zacząc pilnowac żeby nie przegapić momentu rozpoczęcie przygotowań pod taki prysznic? Dopiero w fazie wylewek?

Na co jeszcze muszę zwrócic uwagę??

ps. co do styropianu to sprwdzę co dokładnie planuje mój głowny dotychczasowy wykonawca:/

acha tylko pamiętaj, aby o tą grubość podnieść ściany parteru no i wysokości okien...

załóżmy, że okna mają być 90cm powyżej poziomu "zero" czyli na ocieplenie, wylewka, płytki (panel), a wysokość pomieszczeń 2,70m; sumujesz ocieplenie, wylewkę i wykończenie (płytki, panel) i dodajesz do wysokości ścian i położenia okien...

10cm styro, 4 cm wylewki, 2 cm wykończenie, daje Ci to 16cm do poziomu "0", więc o tyle musisz wymurować wyższe ściany, podnieść poziomy okien i zwiększyć otwory drzwiowe...

Ale wracając do głównego problemu: mogę myslec o prysznicach bezbrodzikowych?

Znasz może odpowiedzi na pytania:

Czy z tą planowana wysokościa warstw podłogi będę miała wybór odpływów czy np jedna czy 2 (droższe) firmy?

Czy ma znaczenie że będzie podłogówka?

Kiedy muszę zacząc pilnowac żeby nie przegapić momentu rozpoczęcie przygotowań pod taki prysznic? Dopiero w fazie wylewek?

Na co jeszcze muszę zwrócic uwagę??

czy podłogówkę bedziesz miała ma znaczenie, bo wtedy zazwyczaj minimalna grubość wylewki to 6cm, najlepiej spytać instalatora...

spokojnie przy ociepleniu 10cm i wylewce 4cm zmieścisz syfon do systemu bezbrodzikowego... najmniejsze zajmują 6cm wysokości...

mój mąż z tych co to ma zawsze czas więc ostatecznie to ja często-gęsto przejmuję decyzyjność ;)

my na dole chyba mamy styropian 10 właśnie a o wylewce 7cm coś było mówione ale na razie to wykonawca ma nam wycene za tynki i wylewki zrobić więc nie mam tego na piśmie

Edytowane przez pumpaluna

A pisałes jeszcze nt betonu B20 na wylewki?

Rozumiem, ze mam coś w projekcie nie tak?

Z tym styropianem jeszcze zapytam dokładnie.

Dzięki ze przypominasz o kontrolowaniu wysokosci scian. Kiedyś, na etapie projektu miałam to gdzieś zapisane a teraz zapomniałam...

otwory okienne rób tak jak w projekcie, teraz i tak robią okna według obmiaru, i nie bój się, że więcej zapłacisz, dziś wymiar typowy już nie ma znaczenia...

otwory możesz jedynie powiększyć, jeśli planujesz montaż rolet nadstawnych, wtedy do wysokości okna dodajesz około 17cm, ale o szczegóły pytaj u dilera okien...

chodzi o mierzenie otworów okiennych od ściany do ściany, przynajmniej tak nas ostrzegał znajomy z firmy 'okiennej' (ma w ofercie okna drewniane my bierzemy plastiki); powiedział żeby pilnować bo są niektórzy "sprytni" którzy nie zostawiają zapasu montażowego (czy jakoś tak podobnie go nazwał) i okna są takie że tylko idzie je wstawić i później ludzie narzekają że "ciągnie" od okna