Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

Aga - prowokatorko:) Ja nie będę się zastanawiała nad niepowtarzalnością, ani nad powtarzalnością swojego wnętrza:) Mogę ściągać z Was najwyżej sprzęty (jak macie jakieś sprawdzone np. zmywarki), chociaż i tu wszystko zależy od potrzeb i budżetu.

Nie prowokuję, tylko troszkę się droczę:). I zgadzam oczywiście z Tobą;)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tez się właśnie uspokajam tym że mnóstwo ludzi tak ma, że ma 90tki więc tak musi być dobrze:)

Do normalnego chodzenia ok tylko się zastanawiam jak z wnoszeniem czegoś większego na górę...

No dobra, ok, przesadzam:p

Byłam przed chwilą na budowie bo teściunio poprosił o usytuowanie sprzętów w łazience:) Zrobiłam więc piękny projekt w paincie, ładnie zwymiarowany, urwałam się z pracy i szybko popędziłam do nich:)

I w końcu weszłam na swój nie zalany strop:):) I chodziłam sobie po nim:)

Boże to czekanie mnie zabija;(

a jak często zamierzasz wnosić większe sprzęty na górę, że aż tak się zamartwiasz? :D

oj tam oj tam

szukam dziury w całym;)

dzisiaj u ciotki w domu biegałam z miarką i sobie wszytsko mierzyłam i schody też;)

ona ma 100 i wydaja się szerokie i są bardzo wygodne więc myślę że nie mam się czym martwić;)

A jeżeli w projekcie mam szerokość 90 cm to chyba na gotowo już, co??

ps. ciotka ma okna na klatce schodowej - rewelacja, fajnie jasno... no ale cóż;)

minimalna szerokość biegu to 80 cm, ale biegu wygodnego to 100 cm (mierzona w świetle pomiędzy poręczą balustrady lub balustrad a wykończoną powierzchnią ściany); na schodach o szerokości 110 cm dwie osoby mogą się minąć bez trudu, ale żeby mogły swobodnie przejść obok siebie potrzeba 125 cm szerokości użytecznej biegu...

Esiak a Wasze stopnie jaka będą miały szerokość biegu?

A w ogóle to w przeciagu kilku dni dwie osoby z mojego bliskiego otoczenia połamały się na schodach: ciotka zjechała po swoich lakierowanych zabiegowych i złamała śródstopie, a chłopak przyjaciółki zjechał po wykafelkowanych schodach rodziców i złamał rękę...

Niech zyja parterówki;)

Ja myślę że to kwestia przyzwyczajenia, chociaż jak idziemy do rodzinki gdzie mają schody zabiegowe (te od złamanego śródstopia) i jeszcze z jednej strony nie ma barierki (dorosły nie wyleci bo się trzyma ściany ale jest taki pas dziury do wysokosci gdzies 1,10:/) to sobie spokojnie nie posiedzę bo latam za dzieckami tylko:/

Kto wie jak policzyć takie coś:

Ściankę kolankowa jak już wiecie:) mamy 85cm na gotowo. Kąt nachylenia dachu 35 stopni. I w projekcie mam narysowane że pełna wysokość (1,9) jest 1,5m od ściany.

I teraz problem:

jak podniesiemy ściankę do 100cm to o ile nam się "skróci" droga do pełnej wysokości??

Bo mi by przy tej ściance bardzo sedes i bidet pasował, myslałam ze zrobię tam taką dodatkową sciankę i w niej np schowek, ale jak ta scinka ma mi 1,5m zabierać z łazienki to będę kombinowac inaczej:/

pod jaka wysokością ścianki mozna wieszać sedes i bidet?

No to ja właśnie wiem

Tylko w jaki sposób to sprawdzić nie mająć ścian i dachu czy w tym miejscu te kibelki mogą stać, wisieć znaczy;)

Czy założenie że:

- ścianka oryginalna = odległośc do 1,90 wynosi 150cm

- ścianka 100 cm = odległośc do 1,9 zmniejsza się na 125cm??? (czy to realne??)

czyli mamy 125cm minus 75cm głębokość sedesu (czy taka faktycznie jest??)

czyli stawiamy przedściankę na +/- 50-60cm od ścianki kolankowej i na niej montujemy stelaże do geberitów?