Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

technik geodeta wcale nie jest od czapy, to dosc bliski mi kierunek ;) i z obserwacji powiem ze ci ktorym uda sie zdac egzamin (a jest niestety po diable trudny) dostaja z marszu prace asystenta w biurach geodezyjnych no i mowia ze po tym kierunku pierwszy rok studiow to pryszcz i sa lepsi na roku niz ci ktorzy geodezje studiuja po zwyklym LO

Mam do Ciebie pytanie w związku z tym co napisałaś. Nie wiem czy moje wyobrażenie o geodezji jest prawidłowe? Ale moim zdaniem geodeta powinien mieć świetnie rozwiniętą wyobraźnię przestrzenną. Niestety córka jej nie posiada za grosz. Jest sens żeby myślała o takim zawodzie. Wiem, że wielu rzeczy można się wyuczyć, ale jednak pewnych predyspozycji nie da się przeskoczyć :(

A co myślicie o ochronie środowiska? Ardea co można mieć po tym? Oprócz zaspokajania zainteresowań? Widzicie jakieś perspektywy za powiedzmy 5 lat?

Sorry Lukarna, że tak u Ciebie załatwiam moje prywatne wątpliwości ;)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może jako mgr ochrony środowiska wyjaśnię co nieco;) Większość moich kolegów z roku nie pracuje w zawodzie (na palcach moge policzyć osoby, które pracują np. w stacjach ujęcia wody, oczyszczalni, czy zakładach przemysłowych), tylko np. w bankach, biurach (nic nie mających wspólnego z OŚ) jako przedstawiciele handlowi, handlują jachtami itp. Cale szczęście, ze kierunek był na wydziale chemicznym, więc mieliśmy możliwość od drugiego roku realiizować program kierunku chemii i w ten oto sposób część osób ma podwójne wykształcenie i pracę w zawodzie (jak ja). Wydaje mi się, że zwyczajnie władze uczelni nie mają zbytnio pomysłu na ten kierunek i np. przez 3 lata z rzędu byl przedmiot, który różnie się nazywał, ale traktował o tym samym. Ogólnie, wg. mnie było strasznie nudno, jesli nie liczyć zajęć stricte chemicznych. Uczelnia bierze kasę za kazdego studenta a student myśli, że bedzie miał pracę, bo "tyle się mówi o ochronie srodowiska". Rzeczywistość rewiduje trochę te poglądy. Uważam, ze OS powinna być kierunkiem podyplomowym dla podniesienia kwalifikacji. Edytowane przez agalind

Rocia ochrone srodowiska jesli idzie o prace lepiej sobie odpuscic bo ani w sanepidach ani w oczyszczalniach naborow nie ma i tylko nieiwleki odsetek absolwentow ma szanse (i to glownie po kumotersku) posade dostac. znam osoby ktore bedac technikiem ochr srodowiska kontynuowaly z tego studia przy wybraniiu specjalizacji nauczycielskiej i teraz kwitna w szkole uczac przyrody. U nas rownolegle z toskami powstal zawod technik analityk i cieszy sie zainteresowaniem. Prace duzo latwiej zdobyc no i jescze ciagle jest zapotzrebowanie w labach itp ale tu trzeba miec smykalke do chemii. Jesli idzie o geodetow to glownym clue jest umiejetnosc liczenia. Jesli lezysz z matmy i informatyki to moze byc ciezko. Dodatkowo mlodziez uczy sie jezyka ang)niem technicznego oraz ma przedmioty zarowno teoretyczne jak i praktyczne w plenerze. Jest spory odsiew ale dzieki temu ze kierunek jest w miare nowy w technikach a na uczelniach jeszcze nie tak oblegany wiec mysle ze z perspektywy pracy parzrac daje wieksze szanse niz OS.

Witam Szanowne Grono;)

Wysłałam dzieci z tatusiem przed blok do piaskownicy i łapię chwile oddechu:)

Uprzejmie donoszę, że dach skończony i panowie dachowcy już się pożegnali. Wrócą tylko kominek wentylacyjny założyć, ale to dopiero jak będzie wiadomo gdzie ma być.

I to tyle, idę zobaczyć co u Was i spadam do garów;)

Kolor nadbitki (tzn impregnatu do drewna) i kolor dachówki to kasztan. Niestety drewno ma kolor brązowo-rudy, a dachówka wpada w czerwień. Przy pełnym słońcu baaardzo się gryzie to wszystko. Dlatego bałam się złotodębowych okien bo to byłoby kolejny gryzący się z całościa kolor. Mam nadzieję że ciemny orzech uspokoi ta elewację. A w przyszłości przemalujemy nadbitkę na ciemniejszy i wtedy zupełnie już powinno być OK;)

nie martw się...

nasza dachówka to brąz, a czasem potrafi wyglądać jak grafitowa...

wszystko zależy od pory dnia i oświetlenia...

Dokładnie. Dzisiaj byliśmy na budowie ze znajomymi późnym popołudniem, do 20. Dach wydawał się duzo ciemniejszy i nadbitka nawet pasowała;)

Ja się już tym nie martwię, po prostu tak jest i tyle.

Dobrze, ze zajrzalam do dziennika, bo tam dach jak od linijki. Wyglada swietnie :)

A dziękuję:) Sama często zerkam na zdjęcia żeby sie upewnić, że na pewno tam jest:)

Na fotkach nic się nie gryzie, bardzo ładny daszek:) Orzech będzie też pięknie się prezentował.

Lukarna to masz już dach nad głową:yes:

Ardea, mam:)

Jeszcze okna i mozna na upartego zanocować;)