Lukarna 28.05.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 modele u Krispola różnią się przetłoczeniami... wybraliśmy przetłoczenia (Pasat), widzieliśmy wzornik okładzin - były identyczne jak okien no i zamówiliśmy bramę... A mogę jeszcze głupio zapytać: dlaczego Krispol a nie Hormann?? Gratuluję SSO:) Teraz tylko okna i kolejny etap za Wami:) A dziękuję Jak już wybrałam okna to teraz nawet nie myślę - jakby już były;) Muszę tylko dogadać z panem Robertem termin:) juz sie nie moge doczekac kiedy obejrze foty, na bank przesadzasz z tymi kolorami Oj tam, zobaczysz zaraz:p Oczywiście, że przesadza. Ja tam rudego nigdzie nie widziałam. Serio nie widać na fotach?? Muszę zrobić jakieś w pełnym słońcu. Witam znowu słonecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 28.05.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A gdzie się dziś wszyscy podziali?? Pracujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.05.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jezdem, tylko robię dziś 15 rzeczy naraz i żadna nie związana z pracą, tylko z budową. Tyle spraw do załatwienia, że oszaleję za chwilę. Same pierdoły, ale oczywiście ważne-pierdoły;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 28.05.2012 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Aga pochwal się co to za tajemnicze pierdoły bo coś się tajemnicza mocno zrobiłaś ostatnio:) A to wróży duuuże zmiany:) A u mnie standard: Umówieni byliśmy z panem Robertem na dogadanie szczegółów i ustalenie terminu i oczywiście mój mąz został pilnie wezwany na awarię i nici ze spotkania:( Wiercę mu dziurę w brzuchu codziennie, żeby trochę przyspieszyć nasze działania a po nim to spływa jak po kaczce:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 28.05.2012 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dobra to mały dylemat.Na elewacji bocznej mamy okna garażu oraz narzędziowni. Tak wyglądało to w planie: http://img26.imageshack.us/img26/742/beztytuunwy.jpg Uploaded with ImageShack.us Niestety po aferze nadprożowej, największe okno musiało ulec podziałowi i finalnie wygląda to tak: http://img713.imageshack.us/img713/4765/dsc0184ttp.jpg Uploaded with ImageShack.us Pierwsze z lewej na zdjęciu to okno w narzędziowni, następnie 2 kwadraty i ostatnie to garaż. Przez nieporozumienie otwory zostały wymurowane za wysokie o prawie 30 cm. Dodatkowo mój mąż wymyślił sobie że dwa środkowe małe okna będą z luksferów (nie mam pojęcia dlaczego) I teraz co radzicie:1. Zostawić otwory jakie są i:a) wstawić wszędzie oknab) dwa boczne to okna a w środku luksfery 2. Obniżyć okna od góry o 25 cm (jakies specjalne maskownice, koszt pewnie z 70zł za mb) i:a) wstawić wszędzie oknab) dwa boczne to okna a w środku luksfery 3.Podmurować okna o te 20-25cm, o tak:http://img690.imageshack.us/img690/8346/ssa41458.jpg Uploaded with ImageShack.usi:a) wstawić wszędzie oknab) dwa boczne to okna a w środku luksfery A więc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.05.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A mogę jeszcze głupio zapytać: dlaczego Krispol a nie Hormann?? ponieważ ani Hormann ani Normstahl nie mieli idealnie identycznej okładziny, a Krispol miał... poza tym trochę taniej wychodził, no i produkt jest nasz polski i w dodatku z Wielkopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 28.05.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 luksfery wydaja mi sie gorszym rozwiazaniem ze wzgledu na wieksze straty ciepla, myslelismy o tym na klatke schodowa zeby na slepej scianie zrobic w ramach jej doswietlenia ale architekt nam odradzil, poza tym z tego co czytalam to U tego 'szkielka' jest nawet i 3x wieksze niz okna (porownywalnie nasze okno ma U~ 0,8 a tamto mialo cos ok 3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.05.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Lukarna, moja wersja na dziś, bo jestem zmęczona;) zostawiłabym otwory jak są i wstawiła wszędzie normalne okna. Moja brama nieźle zgrywa się z oknami i drzwiami, powiedziałabym nawet, że idealnie, a to nie Krispol;) Do jutra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.05.2012 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ja jestem też za wstawieniem wszędzie okien. Ale stwierdziłam że jak mąż sie uprze to niech ma te swoje luksdery:/ (chociaż pracuję nad tym aby się nie uparł) Idę myć włosy i do pracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.05.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No to przybyłam, zobaczyłam i nie wiem czego ty się czepiasz. Na tych fotach żadna różnica kolorystyczna się w oczy nie rzuca. Zresztą, koleżanko miła, co ty masz do rudości, hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.05.2012 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No do rudości nic, raczej do czerwieni dachówki:D Witaj z powrotem w wirtualnym świecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.05.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Aga pochwal się co to za tajemnicze pierdoły bo coś się tajemnicza mocno zrobiłaś ostatnio:) A to wróży duuuże zmiany:) Zmiany nie są duze tylko powolne;) Tajemnicza nie jestem. Po prostu nie ma sie za bardzo czym chwalić. Mniej wieczorami bywam na FM, bo w domku pomieszkujemy a net tylko bezprzewodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.05.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) Jak chodzi o luksfery i okna to wstawiłabym okna i tyle. Przez luksfery nie wpada dużo światła, a jak mąż taki mechanik to dzienne światło by się przydało. Poza tym lepiej będą na elewacji wyglądać 4 okna niż 2+2. No chyba, że 4xluksfery;) U nas sa w garazu luksfery, bo chcieliśmy zbliżyć sie do granicy na 3m. W sumie to mi to nie przeszkadza, choć z początku nie byłam zachwycona nimi, bo zwyczajnie mi się nie podobają. Teraz myslę, że przynajmniej na 2 oknach nie bedzie brudu widać Ale światła to to też nie daje dużo. Edytowane 29 Maja 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 29.05.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ja zdecydowanie nie przepadam za luksferami ani na elewacji ani we wnętrzu. Wybrałabym 4 okna ze względów wizualnych i estetycznych, że o praktycznych nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.05.2012 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Zmiany nie są duze tylko powolne;) Tajemnicza nie jestem. Po prostu nie ma się za bardzo czym chwalić. Mniej wieczorami bywam na FM, bo w domku pomieszkujemy a net tylko bezprzewodowy. Jak pomieszkujecie to wszystko rozumiem:) Dzięki dziewczyny za opinie luksferowe. Przytoczę je małżonkowi wieczorem:) Muszę go jakoś namówić na okna i tyle! A ja zaczynam rozgryzanie kolejnego tematu jakim jest INSTALACJA ELEKTRYCZNA Wydrukowałam rzuty z projektu i wieczorem będę dumać... Jakieś dobre rady w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 29.05.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Lukarna podumajcie nad wszystkim my mamy to już za sobą, a i tak czy dobrze wszystko rozplanowaliśmy to się dopiero okaże... Najważniejsza jest kuchnia, wiadomo - lokalizacja sprzętów, tam jest najwięcej gniazdek. Nie wiem czy robicie alarmową instalację? Nam wyszło ponad 100punktów + alarm a w projekcie było chyba 70, także przy kalkulowaniu kosztów weźcie pod uwagę, że z pewnością punktów dołożycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.05.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A ja zaczynam rozgryzanie kolejnego tematu jakim jest INSTALACJA ELEKTRYCZNA Wydrukowałam rzuty z projektu i wieczorem będę dumać... Jakieś dobre rady w tym temacie?? Pokoje masz zaprojektowane, więc z elektryką nie powinnaś mieć problemu:) Dobre rady: 1. Pomyśl, żeby światła główne zrobić 2-biegunowe, czyli, ze w 2 miejscach możesz je włączać/wyłączać. Np. u nas w sypialni włącznik światła jest przy wejściu do pokoju i przy łóżku, tak, że jak idziesz spać to nie musisz wstawać żeby wyłączyć światło górne. 2. Włączniki mamy na wysokości opuszczonej ręki, wiec z pełnymi rękami to nawet kolanem zapalisz światło. 3. Gniazdek nie żałuj, żeby potem przedłużaczy nie ciągnąć Najlepiej wszystko podwójne (jak mają być w ramce pojedyncze obok siebie to muszą być 2 puszki). 4. Antenę tv ciagnij do pralni:) 5. Pociągnij kable głośnikowe do łazienki lub w ogóle pomyśl o jakimś sprzęcie. U nas sypialnia i łazienka są przez ścianę. Sprzęt będzie w sypialni a głosniki w suficie w łazience. 6. Oświetlenie na tarasie zapalane przy wejściu na taras 7. Gniazdko na tarasie. 8. Oświetlenie ogrodu - trzeba kabel wyciagnac, bo moze kiedyś sie przydać jak będziesz chciała krasnala ogrodowego podświetlić. Włacznik przy wejściu na taras 9. Przy furtce/bramie - kable do domofonu/videodomofonu, oświetlenia, otwierania bramy/furtki. 10. Kable do dzwonka do drzwi 11. O alarmie nie pisze, bo to każdy sam musi. 12. Ledy na schodach z czujką ruchu 13. Siła w kuchni jesli kuchnia inna niż gazowa. Nie wszystkie płyty muszą mieć siłę, ale chyba warto zrobić. 14. Instalacja do agregatu w razie przerw prądu przełącza sie w skrzynce i kilka urządzeń bez szkody chodzi (np. lodówka). Na kilka godzin starczy. Agregat można kupić w przyszłości. 15. O sile w garażu nie musze pisać, bo maż mechanik więc i tak zrobi;) To tak na szybko co mi się przypomniało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.05.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 My nie mieliśmy w projekcie szczegółowej elektryki. Znajomy zrobił nam tylko kreski na potrzeby pozwolenia. Ale teraz nadszedł czas aby się udać do niego po bardziej szczegółowy rysunek;) W tym tygodniu mamy do niego jechać więc chciałam się trochę przygotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 29.05.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Aga dzięki!!! Ja to wszystko gdzieś kiedyś czytałam ale jak nadszedł czas to w głowie mam pustkę:/ Gdyby coś Ci się jeszcze przypomniało to wiesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.05.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts