Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

modele u Krispola różnią się przetłoczeniami...

wybraliśmy przetłoczenia (Pasat), widzieliśmy wzornik okładzin - były identyczne jak okien no i zamówiliśmy bramę...

A mogę jeszcze głupio zapytać: dlaczego Krispol a nie Hormann??

Gratuluję SSO:) Teraz tylko okna i kolejny etap za Wami:)

A dziękuję:) Jak już wybrałam okna to teraz nawet nie myślę - jakby już były;) Muszę tylko dogadać z panem Robertem termin:):)

juz sie nie moge doczekac kiedy obejrze foty, na bank przesadzasz z tymi kolorami :p

Oj tam, zobaczysz zaraz:p

Oczywiście, że przesadza. Ja tam rudego nigdzie nie widziałam.

Serio nie widać na fotach?? Muszę zrobić jakieś w pełnym słońcu.

Witam znowu słonecznie:)

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga pochwal się co to za tajemnicze pierdoły bo coś się tajemnicza mocno zrobiłaś ostatnio:)

A to wróży duuuże zmiany:):)

A u mnie standard:

Umówieni byliśmy z panem Robertem na dogadanie szczegółów i ustalenie terminu i oczywiście mój mąz został pilnie wezwany na awarię i nici ze spotkania:(

Wiercę mu dziurę w brzuchu codziennie, żeby trochę przyspieszyć nasze działania a po nim to spływa jak po kaczce:(

Dobra to mały dylemat.

Na elewacji bocznej mamy okna garażu oraz narzędziowni. Tak wyglądało to w planie:

http://img26.imageshack.us/img26/742/beztytuunwy.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Niestety po aferze nadprożowej, największe okno musiało ulec podziałowi i finalnie wygląda to tak:

http://img713.imageshack.us/img713/4765/dsc0184ttp.jpg

Pierwsze z lewej na zdjęciu to okno w narzędziowni, następnie 2 kwadraty i ostatnie to garaż. Przez nieporozumienie otwory zostały wymurowane za wysokie o prawie 30 cm.

Dodatkowo mój mąż wymyślił sobie że dwa środkowe małe okna będą z luksferów (nie mam pojęcia dlaczego)

I teraz co radzicie:

1. Zostawić otwory jakie są i:

a) wstawić wszędzie okna

b) dwa boczne to okna a w środku luksfery

2. Obniżyć okna od góry o 25 cm (jakies specjalne maskownice, koszt pewnie z 70zł za mb) i:

a) wstawić wszędzie okna

3.Podmurować okna o te 20-25cm, o tak:

http://img690.imageshack.us/img690/8346/ssa41458.jpg

i:

a) wstawić wszędzie okna

A więc??

luksfery wydaja mi sie gorszym rozwiazaniem ze wzgledu na wieksze straty ciepla, myslelismy o tym na klatke schodowa zeby na slepej scianie zrobic w ramach jej doswietlenia ale architekt nam odradzil, poza tym z tego co czytalam to U tego 'szkielka' jest nawet i 3x wieksze niz okna (porownywalnie nasze okno ma U~ 0,8 a tamto mialo cos ok 3)

Aga pochwal się co to za tajemnicze pierdoły bo coś się tajemnicza mocno zrobiłaś ostatnio:)

A to wróży duuuże zmiany:):)

Zmiany nie są duze tylko powolne;) Tajemnicza nie jestem. Po prostu nie ma sie za bardzo czym chwalić. Mniej wieczorami bywam na FM, bo w domku pomieszkujemy a net tylko bezprzewodowy.

Jak chodzi o luksfery i okna to wstawiłabym okna i tyle. Przez luksfery nie wpada dużo światła, a jak mąż taki mechanik to dzienne światło by się przydało. Poza tym lepiej będą na elewacji wyglądać 4 okna niż 2+2. No chyba, że 4xluksfery;)

U nas sa w garazu luksfery, bo chcieliśmy zbliżyć sie do granicy na 3m. W sumie to mi to nie przeszkadza, choć z początku nie byłam zachwycona nimi, bo zwyczajnie mi się nie podobają. Teraz myslę, że przynajmniej na 2 oknach nie bedzie brudu widać;) Ale światła to to też nie daje dużo.

Edytowane przez agalind

Zmiany nie są duze tylko powolne;) Tajemnicza nie jestem. Po prostu nie ma się za bardzo czym chwalić. Mniej wieczorami bywam na FM, bo w domku pomieszkujemy a net tylko bezprzewodowy.

Jak pomieszkujecie to wszystko rozumiem:)

Dzięki dziewczyny za opinie luksferowe. Przytoczę je małżonkowi wieczorem:) Muszę go jakoś namówić na okna i tyle!

A ja zaczynam rozgryzanie kolejnego tematu jakim jest

INSTALACJA ELEKTRYCZNA

Wydrukowałam rzuty z projektu i wieczorem będę dumać...

Jakieś dobre rady w tym temacie??

Lukarna podumajcie nad wszystkim ;) my mamy to już za sobą, a i tak czy dobrze wszystko rozplanowaliśmy to się dopiero okaże...

Najważniejsza jest kuchnia, wiadomo - lokalizacja sprzętów, tam jest najwięcej gniazdek.

Nie wiem czy robicie alarmową instalację?

Nam wyszło ponad 100punktów + alarm a w projekcie było chyba 70, także przy kalkulowaniu kosztów weźcie pod uwagę, że z pewnością punktów dołożycie ;)

A ja zaczynam rozgryzanie kolejnego tematu jakim jest

INSTALACJA ELEKTRYCZNA

Wydrukowałam rzuty z projektu i wieczorem będę dumać...

Jakieś dobre rady w tym temacie??

Pokoje masz zaprojektowane, więc z elektryką nie powinnaś mieć problemu:)

Dobre rady:

1. Pomyśl, żeby światła główne zrobić 2-biegunowe, czyli, ze w 2 miejscach możesz je włączać/wyłączać. Np. u nas w sypialni włącznik światła jest przy wejściu do pokoju i przy łóżku, tak, że jak idziesz spać to nie musisz wstawać żeby wyłączyć światło górne.

2. Włączniki mamy na wysokości opuszczonej ręki, wiec z pełnymi rękami to nawet kolanem zapalisz światło.

3. Gniazdek nie żałuj, żeby potem przedłużaczy nie ciągnąć;) Najlepiej wszystko podwójne (jak mają być w ramce pojedyncze obok siebie to muszą być 2 puszki).

4. Antenę tv ciagnij do pralni:)

5. Pociągnij kable głośnikowe do łazienki lub w ogóle pomyśl o jakimś sprzęcie. U nas sypialnia i łazienka są przez ścianę. Sprzęt będzie w sypialni a głosniki w suficie w łazience.

6. Oświetlenie na tarasie zapalane przy wejściu na taras

7. Gniazdko na tarasie.

8. Oświetlenie ogrodu - trzeba kabel wyciagnac, bo moze kiedyś sie przydać jak będziesz chciała krasnala ogrodowego podświetlić;). Włacznik przy wejściu na taras

9. Przy furtce/bramie - kable do domofonu/videodomofonu, oświetlenia, otwierania bramy/furtki.

10. Kable do dzwonka do drzwi

11. O alarmie nie pisze, bo to każdy sam musi.

12. Ledy na schodach z czujką ruchu

13. Siła w kuchni jesli kuchnia inna niż gazowa. Nie wszystkie płyty muszą mieć siłę, ale chyba warto zrobić.

14. Instalacja do agregatu w razie przerw prądu przełącza sie w skrzynce i kilka urządzeń bez szkody chodzi (np. lodówka). Na kilka godzin starczy. Agregat można kupić w przyszłości.

15. O sile w garażu nie musze pisać, bo maż mechanik więc i tak zrobi;)

To tak na szybko co mi się przypomniało:)

My nie mieliśmy w projekcie szczegółowej elektryki. Znajomy zrobił nam tylko kreski na potrzeby pozwolenia. Ale teraz nadszedł czas aby się udać do niego po bardziej szczegółowy rysunek;)

W tym tygodniu mamy do niego jechać więc chciałam się trochę przygotować:)