Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna - im więcej będziesz miała oświetlenia tym lepiej, przecież nie musisz włączać wszystkiego na raz, korzystasz z tego co w danej chwili potrzebujesz. My kinkietów mamy 4 sztuki w salonie-jadalni i 2 lampy (nawet myślę o 5 ramiennych). Nie mamy jedynie jakiegoś punktowego oświetlenia po stronie TV (co mnie martwi) ale zawsze jest opcja z lampą stojącą:)

Tak właśnie sobie myślę, lepiej zaplanować więcej niż mniej;)

A w łazience kabina ma 150 na 80cm i myślałam żeby dać punkt na środku (byłby różniej jako oświetlenie górne łazienki) a dodatkowo oświetlenie przy lustrze.

Deszczownica jak będzie to przy krótszym boku. Ale nie pomyślałabym że zasłoni, faktycznie...

(zajrzyj do pinacolady).

:lol2:

zapraszam

Ps. czytam ale sie nie odzywam bo doła mam wieeeeeelkiego i nie chce zarazić ;)

Ps. no i pamietaj, że w kabinie prysznicowej nie powinno byc zadnego źródła światła na 230V ze wzgledów bezpieczenstwa !

Ps. pomyśl gdzie bedzie stała choinka i zrób w salonie gniazdo pod nia :)

:lol2:

zapraszam

Lukarnę trochę wprosiłam do Ciebie;)

Trzymam kciuki, żeby dół szybko minął. Z jednej strony tyle juz zrobione, ale jeszcze sporo do załatwienia. Rozumiem Cię doskonale, choć jeszcze nie złapałam takiego stanu. Cały czas mam w głowie, ze jeszcze troche i będziemy tam mieszkać.

Lukarna podumajcie nad wszystkim ;) my mamy to już za sobą, a i tak czy dobrze wszystko rozplanowaliśmy to się dopiero okaże...

Najważniejsza jest kuchnia, wiadomo - lokalizacja sprzętów, tam jest najwięcej gniazdek.

Nie wiem czy robicie alarmową instalację?

Nam wyszło ponad 100punktów + alarm a w projekcie było chyba 70, także przy kalkulowaniu kosztów weźcie pod uwagę, że z pewnością punktów dołożycie ;)

w sumie chyba w różnych rejonach kraju pkt jest różnie liczony, u nas włącznik to 1 a zwis to drugi, w sumie bez instalacji alarmowej wyszło ze 180pkt na szczęście kwota do zapłaty była od całej roboty nie od punktu. Bardziej zabolało kupowanie włączników a i tak cięliśmy cenę.

W KUCHNI warto pamiętać o daniu 2x więcej gniazdek niż się chce. Ja żałuję, że gdzieś blisko płyty nie mam gniazdka bo do blendera muszę się teleportować w drugą stronę blatu, ale w sumie zrobiłam to ze względów estetycznych więc coś za coś.

Pokoje masz zaprojektowane, więc z elektryką nie powinnaś mieć problemu:)

Dobre rady

ad 1 - mamy włączniki schodowe w przedpokojach, wiatrołapie, na schodach i w sypialni, cuuuudna sprawa

ad 3 - tylko podwójne gniazdka, pojedyncze strata kasy i miejsca

ad 4 - kable antenowe do wszystkich sypialni, względnie pomieszczeń o nasilonej używalności (kuchnia, pralnia)

ad 5 - nie mamy głośników w łazience, w sumie nawet mi do głowy by nie przyszły gdyby nie FM ale fakt, pomysł nie jest głupi jak się lubi słuchać muzyki w kąpieli

ad 7 - gniazdko na tarasie nam wszyscy znajomi odradzali ze względu na konieczność jakiegoś obejścia do wyłączania w razie wyjazdu, elektryk stwierdził że od tego się ostatnio odchodzi?

ad 12 - Agalind jak rozwiązałaś te ledy? będą przy stopniach węże umieszczone czy jakoś punktowo? u nas jest włącznik schodowy a w rzeczywistości mimo że klatka schodowa bez doświetlenia to światła z dołu i góry tyle pada że tylko nocą zapalamy żyrandol

ad 14. Instalacja do agregatu w razie przerw prądu przełącza sie w skrzynce i kilka urządzeń bez szkody chodzi (np. lodówka). Na kilka godzin starczy. Agregat można kupić w przyszłości. - ŻAŁUJĘ ŻE TEGO NIE MAM!!!!

No tak właśnie myślałam.

Tylko się zastanawiam czy to głupio nie bezie wyglądało: dwie lampy na takim malym suficie...?

Ale jedna może nie dać rady...

salon mamy porównywalnej wielkości, do siedzenia na co dzień wystarcza lampa nad częścią wypoczynkową, jedna nawet o dużej mocy nie doświetiłaby dobrze całości. Ta nad stołem 3ogniskowa okazała się niezbędna przy dłuższym zasiadzie. Aha w planach jeszcze lampa stojąca która zostanie postawiona w rogu za kanapą

Princesa co do sufitów to nie mam pojęcia czy jakieś podwieszane będą... chyba nie...

Kinga przecież ja Twoje oświetlenie kabiny doskonale znam;)

I nie dawaj się smutkom!!

Pumpaluna, w kuchni faktycznie chyba najgorzej zaplanować:/

I własnie:

jak oświetlić blat kuchenny pod oknem i tam gdzie nie ma szafek wiszących??