Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a elektrykę będzie kładł po podłodze w peszlach czy górą?

co do Ikei to my ostatnio pojechaliśmy na zakupy i myślałam, że popłynę a tu... bardzo spokojnie i zgodnie z listą zakupów, ale chyba tylko dzięki temu że dziki tłum był i część ikei zamknięta ze względu na remont. no ale przynajmniej budżet uratowany hehehe

Pumpaluna nie wiem jak będą kładli - nie mam pojęcia, ale zapytam z czystej ciekawości;)

Myślę, że powinno być OK.

O, wiem tylko że teraz się w puszkach nie robi już podobno tylko jakoś inaczej ale nie pytajcie bo nie wiem jak to jest inaczej:D

Ardea chyba lubi. On w ogóle na budowie bardzo lubi coś robić, a że na budowie non stop teść to robią razem;)

O, wiem tylko że teraz się w puszkach nie robi już podobno tylko jakoś inaczej ale nie pytajcie bo nie wiem jak to jest inaczej:D

chyba w peszlach sie nie robi (że peszel w ścianę) tylko po murze kabel ciagnie bo puszka to chyba musi byc :yes:

Ale dopytaj :yes: będę przynajmniej wiedzieć czy u mnie spierdzielili :rotfl:

O nie nie, w puszkach to wiem na pewno:)

Ale zasnęłam zanim wczoraj P wrócił więc nadal nic nie wiem:D

Chyba to co kiedyś było w puszce (połączenia jakieś??) robi się we włącznikach??

Jak Esiak się obudzi to go zapytam:)

Ciekawe co na to Asia;)

Dzień dobry:)

hello...

po części Lukarna ma rację... kiedyś łączenia robiło się w puszkach, ale w dodatkowych puszkach, które były w linii lub na skrzyżowaniu przewodów, gdzieś tam pod sufitem...

teraz łączenie obwodów wykonuje się też w puszkach, ale w tych które służą do montażu gniazdek, pstryczków....

W większości urzędów i instytucji są na 130 (albo wyżej) podobnie w blokach - do tego jesteśmy przyzwyczajeni (dla mnie nie jest to zbyt wygodne). Kiedyś Ci pisałam, żebyś zrobiła test z zamkniętymi oczami na jakiej wysokości szukasz włącznika;) Modne jest robienie na 90 - 100, niby kolanem można włączyć, tylko nie wszystkie włączniki da się tak włączyć i na schodach też raczej nie będziesz w ten sposób zapalać światła. W domu przywykniesz do jednej wysokości, w gościach i urzędach będzie inaczej... Mnie z testu z zamkniętymi oczami wyszło coś pomiędzy - 112cm a 115 Edytowane przez Ardea