Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Lukarny - komentarze

Lukarna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Lukarna

5212

• agalind

2245

• Ardea

1544

• pumpaluna

1322

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to nie jest tak, ze kondensacyjny najlepiej gdzy chodzi tylko przy podłogówce? Przynajmniej tak czytałam.

Dla spalin powstałych ze spalania gazu ziemnego temperatura punktu rosy wynosi około 56°C. Aby temperatura powierzchni wymiennika była niższa od tej wartości, odpowiednio niska musi być temperatura wody w instalacji.

Najlepiej współpracuje z ogrzewaniem podłogowycm, ponieważ:

- temperatura wody zasilającej i powrotnej w ogrzewaniu podłogowym jest wtedy zawsze poniżej granicy wykraplania pary wodnej (56°C),

- instalacja ma dużą pojemność wodną, co gwarantuje długie cykle pracy palnika z mocą minimalną, co w konsekwencji prowadzi do wydłużonej pracy w cyklu "mokrym", to znaczy z kondensacją (przy małej pojemności wodnej instalacji palnik po włączeniu szybko podgrzewa wodę i wyłącza się).

Jak powszechnie wiadomo ogrzewanie dla mnie to ciemna magia:sick:, ale to słyszałam tez od znajomych.

Edytowane przez agalind

Nie mieliśmy umowy z hydraulikami (jedyni fachowcy, z którymi nie podpisywaliśmy umowy).

Luka ja tylko na dole w salonie i w jadalni nie mam podłogówki, a na górze w gabinecie i sypialni, bo tam będzie drewno, tak wszędzie poszliśmy w grzanie podłogowe. W pralni, garderobie też podłogowe, tylko spiżarnię zostawiłam bez żadnego ogrzewania.

Kurde udaję że pracuję, a siedzę i się cieszę do monitora:D

Siedzę jak na szpilkach...

I modlę się aby mój szef miał jutro jakiś wyjazd to mogłabym tam podjechać i zobaczyć a tak to nic z tego:(

Właśnie tak sobie pomyślałam, że gdyby Twój szef widział jak dziś rzetelnie pracujesz na bank dałby Ci jutro szlaban na wszelkie wyjścia :( Ale Ty się przecież świetnie kamuflujesz, więc doczekamy się zdjęć, prawda?

A propos mieszkania od siebie daleko, moja mama mieszka niespełna 4km ode mnie, u mnie ściana deszczu a potem grad a u mamy ledwo pokropiło także tego ;)

U nas to normalka. W sobote u nas od rana burza za burzą ( w sumie 5 przeszło w 4 godziny) a dzwoniła ekipa od ocieplenia (mieszkają 5 km dalej) czy mogą przyjeżdzac robić mozaike bo u nich słońce świeci.

ja też trzymam o ładną pogodę nad waszym domem!

egoistycznie tak trochę bo czekam na foty i wielką bibę z okazji SSZ :D

:):)

Zdjęcia będą jak pokonam telefon:D

za daleko od nas, to Wy nie mieszkacie... :p

A Ty już Mieszkasz??

Seeeriooo??

Jakie wieści z placu budowy? O której wpada ekipa?

To tak jak ja;)

Oficjalnie ogłaszam że okna już u mnie są:)

Nie wytrzymałam i pojechałam zerknąć, sześciu chłopa je rozładowuje z samochodów;)

Kolor jest przepiękny!!

:)

Aktualizacja informacji około południa:D

ps. a impreza będzie:)

a kolor orzech? jak u nas...?

przedwczoraj dzwoniła do mnie żona wykonawcy, który robił nam przyłącze wodno-kanalizacyjne z pytaniem, gdzie kupowałem i jakiej firmy są te piękne drewniane okna.... :)

uświadomiłem ją, że to tylko plastiki...

i podobały jej się wewnętrzne parapety, też pytała gdzie je można dostać, niestety zrzedła jej mina gdy powiedziałem, że to wyrób jednostkowy bo własny, heh :)